Voorbeschouwing WK tijdrijden junioren 2022 | Britten zowel bij meisjes als jongens met mega-favoriet Wielrennen
Wielrennen

Voorbeschouwing WK tijdrijden junioren 2022 | Britten zowel bij meisjes als jongens met mega-favoriet

Voorbeschouwing WK tijdrijden junioren 2022 | Britten zowel bij meisjes als jongens met mega-favoriet

Op maandag was het aan de beloften, dinsdag zijn de junioren aan de beurt. Zowel de mannen als vrouwen zullen dan aantreden op het parcours in Wollongong, Australië. In de Leiderstrui probeert te ontleden welke tijdrijders er symbool zullen staan bij de nieuwe generatie.

Wie de erelijst van deze wedstrijden er eens bijpakt, ziet dat enkele prominente namen een kruisje achter hun naam hebben. Zo is daar natuurlijk Remco Evenepoel, die in 2018 alles op een hoop reed. In de twee jaren daarvoor wisten Tom Pidcock en Brandon McNulty de zege te pakken.

Bij de laatste twee winnaars in de dameswedstrijd staat inmiddels geen vlaggetje meer, daar ze van Russische afkomst zijn. Namens Nederland wonnen Rozemarijn Ammerlan (2018) en Karlijn Swinkels (2016) recent, terwijl Chloé Dygert de grootste naam van de laatste tien jaar is.

Praktische informatie WK tijdrijden junioren 2022

In dit artikel

  • Laatste winnaars
  • Parcous, weer en tijden
  • Favorieten
  • TV-informatie
Laatste winnaars WK tijdrijden junioren

2021 Gustav Wang / Alena Ivanchenko
2020 Niet verreden
2019 Antonio Tiberi / Aigul Gareeva
2018 Remco Evenepoel / Rozemarijn Ammerlaan
2017 Tom Pidcock / Elena Pirrone
2016 Brandon McNulty / Karlijn Swinkels
2015 Leo Appelt / Chloé Dygert
2014 Lennard Kämna / Macey Stewart
2013 Igor Decraene / Séverine Eraud
2012 Oskar Svendsen / Elinor Barker

WK tijdrijden junioren 2022: Parcours, weer en tijden

Voor de junioren vrouwen en mannen is er hetzelfde rondje neergelegd, alhoewel de dames deze één keer af zullen werken en de jongens twee keer.

De start is op Market Street, waarna we na tweehonderd meter het rondje betreden. Na enkele bochten verlaten de coureurs langzaamaan het centrum van de stad, om via de buitenwijken koers te zetten richting de enige heuvel van het parcours: Mount Ousley. Dit hellinkje na 6,5 kilometer is zo'n 700 meter lang aan 6,7 procent gemiddeld. Hier slaan de renners en rensters eerder rechtsaf dan ze volgende week in de wegrit zullen doen. Vervolgens zetten de junioren vanuit het noorden van Wollongong koers richting de meet aan Marine Drive.

Mount Ousley.

In totaal zijn er drie tussenpunten opgenomen: op de top van de beide keren Mount Ousley (voor de mannen dan) en bij de eerste finishpassage is er een tijdmeting.

Voorbeschouwing WK tijdrijden junioren 2022 | Britten zowel bij meisjes als jongens met mega-favoriet

Weer
Ook dinsdag zullen de weersomstandigheden in Wollongong onveranderd zijn. Zo'n 18 graden Celsius met een stevig windje vanuit het westen: that's it!

Tijden
Start junioren vrouwen: 01.30 uur (Nederlandse tijd)
Finish junioren vrouwen: 03.05 uur (Nederlandse tijd)
Start junioren mannen: 05.20 uur (Nederlandse tijd)
Finish junioren mannen: 09.00 uur (Nederlandse tijd)

Favorieten WK tijdrijden vrouwen junioren 2022

Nummer één favoriete is hoe dan ook Zoë Backstedt, het polyvalente supertalent dat de juniorenrangen bij het vrouwenwielrennen domineert. In de recent verreden Watersley Ladies Challenge liet ze haar talent nog maar eens zien: ze reed in twaalf kilometer meer dan één minuut weg van de concurrentie, waardoor verliezen ook in Wollongong voor haar eigenlijk geen optie zal zijn.

Bij het EK junioren in het Portugese Sangalhos waren de verhoudingen vrij duidelijk: de Duitse Justyna Czapla reed daar een flink stuk weg van de concurrentie op het 22 kilometer lange parcours. Zij behoort, samen met onder meer de Belgische dames Xaydee Van Sineay en Feebe Joris, tot de voornaamste medaillekandidates.

Voorbeschouwing WK tijdrijden junioren 2022 | Britten zowel bij meisjes als jongens met mega-favoriet
Zoe Backstedt

Izzy Sharp, een landgenote van Backstedt, moet zich ook in die strijd kunnen mengen. Dat geldt ook voor de Nederlands kampioene Nienke Vinke en de nummer vier van vorig jaar, Anna van der Meiden. Ook benoemen we de Française Eglantine Rayer, Italiaanse Fedrica Venturelli en Finse Wilma Aintila.

Ook is het in dit soort wedstrijden altijd interessant wat de overzeese dames kunnen. Isabella Carner in eigen land bijvoorbeeld, of de Amerikaanse Katherine Sarkisov. Amelia Sykes uit Nieuw-Zeeland kan eveneens aardig fietsen.

Favorieten WK tijdrijden mannen junioren 2022

De juniorencategorieën zijn traditioneel het moeilijkste om te voorspellen en dat is dit jaar niet anders: toch kunnen we het predicaat topfavoriet met recht bij Joshua Tarling kwijt. De renner uit Groot-Brittannië heeft al een driejarig contract bij INEOS Grenadiers op zak als 18-jarige. Met zijn 1,94 meter en 88 kilogram heeft hij al een indrukwekkend voorkomen, en dat bleek dit seizoen genoeg om alle tijdritten te winnen waaraan hij deelnam. Vorig jaar werd hij tweede op het WK.

Voorbeschouwing WK tijdrijden junioren 2022 | Britten zowel bij meisjes als jongens met mega-favoriet
Joshua Tarling (links)

Mathieu Kockelmann, een Luxemburger, won er ook enkele. Zo was hij de beste in de prestigieuze Vredeskoers en won hij het Europees kampioenschap tijdrijden in Portugal in juli. Met die resultaten mag de man uit het Groothertogdom bij de medaillekandidaten geplaatst worden.

Emil Herzog (Duitsland) bleef zowel op het EK als in de Vredeskoers dicht bij de tijd van Kockelmann, dus ook hij is een kandidaat voor eremetaal. Hetzelfde geldt voor de Belg Jens Verbrugghe, tweede in Portugal. Duarte Marivoet, eveneens een man uit België, werd daar vierde.

Hamish McKenzie zal zich in eigen land ook willen laten zien, maar dat geldt zonder meer ook voor Alex Gustin (Verenigde Staten), Jan Christen (Zwitserland), Jorgen Nordhagen (Noorwegen), Romet Pajur (Estland), Thibaud Gruel (Frankrijk) en de Nederlanders Sjors Lugthart en Mees Vlot.

TV WK tijdrijden junioren 2022

De echte nachtbrakers kunnen dinsdag terecht bij Eurosport en Sporza. Deze zenders zijn respectievelijk vanaf 01.20 uur en 02.00 uur live met de vrouwentijdrit, terwijl de jongens vanaf 05.10 en 07.00 uur worden uitgezonden. In de Leiderstrui komt met een verslag van beide races.

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws