Voorbeschouwing WK veldrijden beloften mannen 2022 | Thibau Nys in gevecht met Kamp en Ronhaar? Wielrennen
Wielrennen

Voorbeschouwing WK veldrijden beloften mannen 2022 | Thibau Nys in gevecht met Kamp en Ronhaar?

Voorbeschouwing WK veldrijden beloften mannen 2022 | Thibau Nys in gevecht met Kamp en Ronhaar?

Zaterdag 29 januari mogen de beloften mannen hun opwachting maken op het WK veldrijden in het Amerikaanse Fayetteville. Het belooft vooral een strijd te worden tussen de Belgen en Nederlanders, of weet een Brit roet in het eten te gooien? In deze voorbeschouwing blikken we uitgebreid vooruit op de wedstrijd van de jonge talenten.

Praktische informatie WK veldrijden beloften mannen 2022

In dit artikel:

  • Laatste winnaars
  • Parcours, weer en tijden
  • Favorieten
  • TV-informatie

Laatste winnaars WK veldrijden beloften mannen

2021 Pim Ronhaar
2020 Ryan Kamp
2019 Tom Pidcock
2018 Eli Iserbyt
2017 Joris Nieuwenhuis
2016 Eli Iserbyt

Parcours, weer en tijden WK veldrijden beloften mannen 2022

Sinds jaren wordt er weer een WK-parcours buiten Europa voorgeschoteld. Zoals gebruikelijk bij het veldrijden mogen de vrouwen, mannen, beloften en junioren dat doen over hetzelfde parcours. En dat parcours kennen we, want op 13 oktober werd hier nog de Wereldbeker gereden. Dat gold als voorproefje voor het WK dat nu voor de deur staat. Toen was het een heel modderig parcours, nu lijkt het parcours er een stuk droger bij te liggen.

Op een droog, maar pittig parcours, lijkt het wel eens een snelle cross te kunnen worden. Het parcours is drie kilometer lang en ligt midden in het Centennial Park. De renners moeten de nodige hoogtemeters overwinnen, zeker in het eerste deel van het parcours. Daar is ook een technische afdaling met snelle bochten te vinden. In het tweede gedeelte zit een trap van 39 treden, die als belangrijk punt kan dienen. Een goede loper kan hier wel eens een goede slag slaan. Toch lijkt de pittige beklimming misschien wel de belangrijkste scherprechter te worden, want daar moeten de renners een inspanning van dertig seconden leveren, en dat een aantal ronden lang.

Voorbeschouwing WK veldrijden beloften mannen 2022 | Thibau Nys in gevecht met Kamp en Ronhaar?

Weer

Het belooft een mooie, maar wel koude zaterdag te worden in Fayetteville. De temperaturen komen net boven het vriespunt uit, al zal het aanvoelen alsof er een lichte vrieskou heerst. Geheel andere omstandigheden dan een aantal maanden geleden dus, toen de renners ploeterend door de modder fietsten.

Voorbeschouwing WK veldrijden beloften mannen 2022 | Thibau Nys in gevecht met Kamp en Ronhaar?

Tijden

Start: 13.00 uur (20.00 uur Nederlandse tijd)
Finish: 13.50 uur (20.50 uur Nederlandse tijd)

Favorieten WK veldrijden beloften mannen 2022

Thibau Nys leek zich richting het WK in uitstekende vorm te fietsen. Na een moeizaam eerste deel van het seizoen, wist de Belg rond de jaarwisseling eindelijk zijn gewenste niveau te behalen. Hij won achtereenvolgens de Azencross, de GP Sven Nys en de X2O-Trofee in Herentals, maar kwam tijdens het Belgisch kampioenschap hard ten val. Hij leek veel last te hebben van zijn schouder en rug en even werd er gevreesd voor deelname aan het WK. Bij de Flandriencross in Hamme, van afgelopen zaterdag, reed hij echter weer van voren mee, al eindigde hij bij de beloftenwedstrijd op de vijfde plaats. Het is nog niet helemaal waar het moest zijn, maar het was in ieder geval blessurevrij!

Voorbeschouwing WK veldrijden beloften mannen 2022 | Thibau Nys in gevecht met Kamp en Ronhaar?
Nys hoopt zondag de focus te vinden voor zijn eerste wereldkampioenschap

Weet Nys niet zijn topvorm te behalen, dan heeft hij nog een aantal landgenoten die voor hem in de bres kunnen springen. Joran Wyseure was namelijk zaterdag nog de beste in Hamme, waar Nys dus als vijfde eindigde. Op het Belgisch kampioenschap eindigde Wyseure als derde, achter nummer twee Jente Michels en Emiel Verstrynge, de winnaar van het nationaal kampioenschap. Daarnaast staan voor België ook nog Gerben Kuypers en Niels Vandeputte aan de start.

Tegenstand komt er onder andere uit Nederland, waar de verdedigend wereldkampioen Pim Ronhaar aan de start staat. Hij wist in 2021 in het zand van Oostende de wereldtitel te bemachtigen. Aan het begin van dit veldritseizoen mocht de Nederlander nog meedoen aan het Wereldbekerblokje in de Verenigde Staten, waar hij drie keer bij de eliterenners aan de start stond. Hij eindigde als 30e (Iowa) en als negentiende (Waterloo), maar waar eindigde hij heel knap als vijfde? Juist, in Fayetteville. Vervolgens reed hij voornamelijk wedstrijden in de beloftencategorie, waar hij op 19 december nog de Wereldbeker in Namen op zijn naam schreef. Daarna waren er veel plaatsen in de top vijf te noteren, al hoopt hij zaterdag ongetwijfeld weer op het hoogste schavot te staan.

Voorbeschouwing WK veldrijden beloften mannen 2022 | Thibau Nys in gevecht met Kamp en Ronhaar?
Kan Ronhaar zijn wereldtitel verdedigen?

Versterking krijgt Ronhaar uit eigen land van Ryan Kamp en Mees Hendrikx. De 21-jarige Kamp is de wereldkampioen van 2020, maar wist dit seizoen alleen op het EK veldrijden toe te slaan. Recent toonde hij echter wel weer goede vorm door als tweede te eindigen in de Wereldbeker van Flamanville. Hendrikx kroonde zich 9 januari nog tot Nederlands kampioen bij de beloften en was dit seizoen ook al de sterkste in de Wereldbeker van Tábor. De eveneens 21-jarige Nederlander stond zondag nog aan de start bij de eliterenners, tijdens de Wereldbeker in Hoogerheide. Daar liet hij zien dat het met zijn vorm wel goed zat. Hendrikx eindigde als zesde en bleef daarmee renners als Laurens Sweeck en Quinten Herman knap voor.

Is er dan ook nog concurrentie buiten de lage landen? Jazeker, maar dan zullen de ogen vooral gericht zijn op Cameron Mason. De 21-jarige Brit kon de Nederlanders en Belgen dit seizoen regelmatig goed patij bieden en wist op tweede kerstdag zelfs de overwinning in de Wereldbeker van Dendermonde voor zich op te eisen. In zijn laatste wedstrijd eindigde hij afgelopen zaterdag als tweede achter de Belg Wyseure. Laat de Belgen en Nederlanders niet te veel naar elkaar kijken, anders kan deze Brit er wel eens met de overwinning vandoor gaan!

TV WK veldrijden beloften mannen 2022

Het WK veldrijden is het grootste evenement van deze winter en dat betekent dat meerdere zenders er live bij zijn om de wedstrijd uit te zenden. Dat geldt ook voor de wedstrijd bij de beloften. Sporza (op Eén) is er vanaf 19.40 uur ruim van tevoren bij om de wedstrijd van start tot finish uit te zenden. Op Eurosport lijkt u gebruik te moeten maken van de Eurosport Player (vanaf 19.50 uur).

Lex Kersten (e-mail: l.kersten@indeleiderstrui.nl)


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws