Voorbeschouwing WK veldrijden vrouwen 2022  | Alle ogen gericht op ultieme battle Vos vs. Brand Veldrijden
Veldrijden

Voorbeschouwing WK veldrijden vrouwen 2022 | Alle ogen gericht op ultieme battle Vos vs. Brand

Voorbeschouwing WK veldrijden vrouwen 2022  | Alle ogen gericht op ultieme battle Vos vs. Brand

Het WK veldrijden bij de vrouwen vormt zaterdag de ultieme climax van een schitterend seizoen. Lucinda Brand is de regerend wereldkampioene en veelwinnares in de diverse klassementen. In de andere hoek tegenover haar Marianne Vos, die haar wedstrijden uitkoos en op het juiste moment in supervorm lijkt te zijn. Een battle om naar uit te kijken in het Amerikaanse Fayetteville. In de Leiderstrui blikt vooruit.

Praktische informatie WK veldrijden vrouwen 2022

In dit artikel:

  • Laatste winnaars
  • Parcours, weer en tijden
  • Favorieten
  • TV-informatie

Laatste winnaressen WK veldrijden vrouwen

2021 Lucinda Brand
2020 Ceylin del Carmen Alvarado
2019 Sanne Cant
2018 Sanne Cant
2017: Sanne Cant
2016: Thalita de Jong
2015: Pauline Ferrand-Prévot
2014: Marianne Vos
2013: Marianne Vos
2012: Marianne Vos

Parcours, weer en tijden WK veldrijden vrouwen

Snel, sneller, snelst. Het parcours in Fayetteville is niet superzwaar, maar wel technisch en explosief. Snelle bochten, een pittige klim, een snelle afdaling en meerdere heuveltjes waarover heen kan worden geknald. Ook een trap van 39 treden vormt het toneel, waar de snelle en explosieve vrouwen duidelijk in het voordeel zullen zijn. Lucinda Brand was begin dit seizoen in de modder nog de beste, maar als het droog ligt, krijgen we een andere wedstrijd

Voorbeschouwing WK veldrijden vrouwen 2022  | Alle ogen gericht op ultieme battle Vos vs. Brand

Hieronder zien we een video van het parcours in Fayetteville en wat opvalt, is dat we nergens schuine kantjes zien of een serieuze zandbak. Het weer was bij deze verkenning zonnig en droog en dan is meteen duidelijk wat dat met het parcours doet. Iemand echt uit het wiel rijden, wordt lastig. Dat moet dan echt gebeuren in de openingsfase, waar een klim van zo'n dertig seconden klaarligt. Hier kunnen serieuze verschillen worden gemaakt. Brand zal als goede loopster voordeel hebben op de lange trap.

Weer

Het belooft een mooie, maar wel koude zaterdag te worden in Fayetteville. De temperaturen komen net boven het vriespunt uit, al zal het aanvoelen alsof er een lichte vrieskou heerst. Geheel andere omstandigheden dan een aantal maanden geleden dus, toen de renners ploeterend door de modder fietsten.

Voorbeschouwing WK veldrijden vrouwen 2022  | Alle ogen gericht op ultieme battle Vos vs. Brand

Tijden (Nederlandse tijd tussen haakjes)

Start: 14.30 uur (21.30 uur)
Finish: 15.20 uur (22.20 uur)

Favorieten WK veldrijden vrouwen 2022

We kunnen hier een hele waslijst aan rensters noteren, maar eigenlijk weet iedereen wel dat er zaterdag maar naar twee vrouwen echt gekeken wordt. Lucinda Brand gaat haar titel verdedigen na het beste seizoen uit haar loopbaan. Ze boekte zeventien (!) overwinningen, maar ze zal ze ongetwijfeld met alle liefde inruilen voor nog een wereldtitel. Het zou haar tweede regenboogtrui zijn, nadat ze in Oostende vorig jaar van de hatelijke nul af kwam. Ze zou een verdiende kampioen zijn, maar of het parcours helemaal op haar maat is, valt te bezien. Begin dit seizoen won ze, maar dat was in de regen.

De grote vrees voor Brand is zonder twijfel Marianne Vos, die in absolute hoogvorm verkeert. Over de erelijst van de inmiddels 34-jarige renster hoeven we het niet te hebben, die puilt uit. Ze won al zeven wereldtitels in het veldrijden en een achtste is gewoon heel realistisch. Veel crossen reed Vos dit seizoen niet, maar als ze meedeed, reed ze meteen vooraan. Ze won vijf wedstrijden, waaronder de cross in Hoogerheide van vorig weekend. Ook op het NK in Rucphen was ze Brand te slim af. Ga Vos maar eens ergens lossen, het wordt een immense opdracht voor Brand, die weet dat ze er in de sprint sowieso zal worden opgelegd.

Voorbeschouwing WK veldrijden vrouwen 2022  | Alle ogen gericht op ultieme battle Vos vs. Brand

Buiten deze ultieme battle zijn er enkele vrouwen die in de schaduw hopen op een stunt. Op papier waren dit Denise Betsema en Annemarie Worst, maar die bleven door respectievelijk ziekte en een positieve coronatest achter in Nederland. Uit eigen land zijn er nog wel Ceylin del Carmen Alvarado, Inge van der Heijden, Yara Kastelijn en Manon Bakker. Van die vier behoren Alvarado en Kastelijn in goede vorm bij de absolute wereldtop, maar beide toonden die hoogvorm nog niet. We hebben bij een WK echter wel vaker gezien dat het plots op z'n plek kan vallen. Sanne Cant had daar door de jaren heen vaak een handje van. Zij is ook meteen de Belgische hoop op een medaille.

Ook een gevaarlijke klant: Blanka Kata Vas. De piepjonge Hongaarse won dit seizoen de lastige wereldbekerwedstrijd in Overijse, maar laste net als Vos ook een lange break in voor het wegseizoen. Sinds haar terugkeer in de cross reed ze nog geen podium, maar wie weet wat ze zaterdag uit haar mouwen schudt. Het parcours is, net als voor Alvarado, alvast op haar maat. Het thuispubliek in Amerika kan bij het WK rekenen op één serieuze outsider en dat is Clara Honsinger. Ze kwam er dit seizoen nog niet vaak aan te pas, maar misschien kan ze in eigen land net een beetje meer. Maghalie Rochette is bij Canada de laatste die we noemen. Ook zij zal geen last hebben van een jetlag.

TV WK veldrijden vrouwen 2022

Wie geen minuut wil missen van de wedstrijd bij de elite vrouwen, is bij Eurosport aan het juiste adres. De sportzender pakt uit, door vanaf 21.25 uur Nederlandse tijd in te schakelen op Eurosport 1, Eurosport 2 én de Eurosport Player. Bij de Belgen kunnen we de hele zaterdagavond terecht op Sporza, op zender Eén. Wie online wil kijken, kan ook naar de NOS, dat vanaf 21.30 uur via NOS.nl livebeelden laat zien.

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: b.vanderploeg@indeleiderstrui.nl)


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws