Wat als Martínez op het wiel van Pogacar had gezeten? 'Nu is de Giro misschien wel een beetje gedaan' Wielrennen
Wielrennen

Wat als Martínez op het wiel van Pogacar had gezeten? 'Nu is de Giro misschien wel een beetje gedaan'

Wat als Martínez op het wiel van Pogacar had gezeten? 'Nu is de Giro misschien wel een beetje gedaan'

BORA-hansgrohe had op de eerste rustdag nog de stille hoop dat Tadej Pogacar misschien nog wat minder zou worden in deze Giro d'Italia, maar op rustdag twee was er tijdens de persconferentie vooral sprake van acceptatie. Daniel Felipe Martínez en zijn ploegleider Enric Gasparotto zijn nog vol ambities voor de slotweek, maar over eindwinst wordt met geen woord meer gerept.

Dat Pogacar in de vijftiende etappe naar Livigno zo zou uitpakken, daar hadden ze bij BORA niet op gerekend. Gasparotto is desondanks vol respect als hij een vraag krijgt over de Sloveen. 'Wat moeten we er nog over zeggen? Tadej is een fenomeen, zoals er in iedere generatie van deze sport fenomenen rondrijden. Vergelijken heeft geen zin, Pogacar is een unieke renner.'

Had het anders kunnen zijn als Martínez bij de aanval van Pogacar in rit vijftien meteen op het wiel had gezeten? De Colombiaan maakte een ijzersterke indruk en reed langere tijd op een klein gaatje van de roze truidrager... 'Helaas zat Dani niet op het wiel van Tadej, waardoor hij na zijn aanval steeds op een paar seconden bleef hangen. Toen hij er tussen bleef reden, hebben we hem teruggeroepen. AG2R en INEOS hadden allebei nog twee renners en bovendien stond er wat wind en was het niet heel steil meer. We hebben hem gezegd om te focussen op de finale', aldus Gasparotto.

Lees verder onder de foto

Wat als Martínez op het wiel van Pogacar had gezeten? 'Nu is de Giro misschien wel een beetje gedaan'

Martínez en BORA willen aanvallen in de slotweek

Martínez liet zich gedwee terugzakken en reed met de andere klassementsmannen mee omhoog. Romain Bardet mocht z'n gang gaan, de focus lag op Geraint Thomas (INEOS) en Ben O'Connor (AG2R), de nummers twee en vier uit het klassement. 'De tijdritten zitten erop, nu volgen er alleen nog bergetappes. Dani is goed in orde, dus we willen Geraint en Ben aanvallen en ook voor een etappezege gaan. Thomas en O'Connor hebben sterke ploegen om zich heen, maar het zal een groot gevecht worden tussen de kopmannen. Het wordt zo zwaar, dat ik niet al te veel knechten verwacht', zo klinkt het.

Martínez beaamt dat een podiumplaats in Rome zijn grote doel blijft. 'Natuurlijk ben ik moe, maar ik voel me goed en ben gemotiveerd voor de laatste week. Het is altijd de zwaarste week van de Giro en iedereen is vermoeid. Ik ben blij dat ik me nog zo goed voel. Iedere etappe wordt belangrijk, met de voorlaatste rit - met twee keer de Monte Grappa - misschien wel als zwaarste rit van deze ronde. Twee keer zo'n zware klim van anderhalf uur, daar wil ik zonder twijfel op m'n best zijn.'

Lees verder onder de foto

Wat als Martínez op het wiel van Pogacar had gezeten? 'Nu is de Giro misschien wel een beetje gedaan'

Blik is allang niet meer gericht op Pogacar

Dat wordt een interessante battle, of valt dat wel mee? BORA-hansgrohe is alvast niet van plan om alles op het spel te zetten, door bijvoorbeeld mee te gaan in een vlucht. 'Met deze Pogacar en zijn ploeg is het heel moeilijk om iets anders te doen. Ze hebben tot dusverre alles gecontroleerd, dus misschien is de Giro wel een beetje gedaan. Dan start nu het gevecht voor de tweede en derde plek in deze Giro. Ik heb hard gewerkt om op het podium te eindigen', aldus Martínez.

Gasparotto valt hem bij, maar houdt wel een opening voor een interessante aanval. 'Dani is hier om er het maximale uit te halen. Wat dat is, dat weten we in Rome. Hij heeft er alles voor opgeofferd om hier goed te zijn, dus we willen absoluut nog iets gaan doen. Als het om een ritzege gaat, is hij ook onze grootste kans. De ploeg zal hem ondersteunen in de derde week, al wordt het lastig met Pogacar daar. Hij heeft een sterke ploeg, maar misschien zullen er andere scenario's zijn. We zullen ons moeten aanpassen aan de wedstrijdsituatie.

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: b.vanderploeg@indeleiderstrui.nl)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws