Wat een entree! Remco Evenepoel rondt in Figueira Champions Classic weergaloze solo van vijftig kilometer af Wielrennen
Wielrennen

Wat een entree! Remco Evenepoel rondt in Figueira Champions Classic weergaloze solo van vijftig kilometer af

Wat een entree! Remco Evenepoel rondt in Figueira Champions Classic weergaloze solo van vijftig kilometer af

De tweede editie van de Figueira Champions Classic is een prooi geworden voor Remco Evenepoel. Op zijn allereerste koersdag kletste de Belgische kampioen op iets meer dan vijftig kilometer van het peloton weg en kwam hij solo toe. Vito Braet won de sprint van de achtervolgende groep voor Italiaans kampioen Simone Velasco.

Al voor de start kregen de wielervolgers een teleurstellend nieuwtje door. Vanwege de slechte weersomstandigheden werd er één van de vier lokale rondjes geschrapt. Hierin zaten twee lastige klimmetjes die de koers in de plooi moesten leggen. Hierdoor bleven er 192 kilometers over van de in eerste instantie 220 kilometer tellende wedstrijd. De start werd verplaatst naar 13.10 uur.

Na een kleine uur koers was er nog altijd geen kopgroep in de onstuimige Portugese omstandigheden. Uiteindelijk weekten zeven renners zich los van het peloton. In dit groepje zaten bijna alleen maar Portugezen. Hugo Nunes, Luis Fernandes, Afonso Eulalio, Bruno Silva en André Carvalho kregen gezelschap van twee Spanjaarden: Ibai Azurmendi en Jose Felix Parra.

Soudal Quick-Step houdt koers in ijzeren greep in dienst van Evenepoel

Achter de vluchters was het Soudal-Quick Step dat het peloton mende. Bij de eerste lokale ronde hield de Belgische formatie de teugels strak zonder al te veel schade aan te richten, maar bij de tweede passage moesten er heel wat renners aan geloven. Vooral Louis Vervaeke en James Knox met Evenepoel in het wiel scheurden het peloton helemaal aan stukken, waarna de grootmeester himself op de steile Enforca Caes iedereen uit het wiel kletste. In de achtergrond was de samenwerking zoek, terwijl Evenepoel wel nog vijftig kilometer alleen moest zien af te ronden.

Lees verder onder de tweet.

Het waren de jonge veulens die de koers kleurden, want Tour Down Under-revelatie Isaac Del Toro ging achter de Aerokogel van Schepdaal aan. De amper 20-jarige Mexicaan van UAE Emirates hield stand op twintig seconden afstand, de rest van de favorieten met daarbij James Shaw en Marc Hirshi moest al het dubbele prijsgeven.

Bij het ingaan van de laatste lokale ronde had Del Toro wel al wat van zijn pluimen verloren tegenover Evenepoel en stond hij al 52 seconden in het krijt. In de achtervolgende groep kwam het tot een totale hergroepering, met zowaar Mike Theunissen, op een kleine anderhalve minuut van de leider. Del Toro zag het nutteloze van zijn onderneming in en liet zich inlopen.

Evenepoel maakt er ererondje van, rumoer in de achtergrond

Tijd voor UAE om een nieuwe kracht uit te spelen: Antonio Morgado. Het team van Tadej Pogacar sleurde kilometers aan kop en de Portugees met de karakteristieke snor ranselde de hele groep aan flarden. Onder meer Florian Stork (Tudor Pro Cycling), Ruben Guerreiro (Movistar), maar ook Lars Boven (Alpecin-Deceuninck) en zijn ploegmaat Nicola Conci konden als vier van de tien renners nog volgen.

Zowel de drie renners van Movistar als het trio Alpecin-Deceuninck bestookten elkaar en verzorgden nog een mooie strijd voor plek twee. Nu eens ging Pelayo Sanchez, dan weer Ivan Romeo, maar niemand geraakte echt weg.

Onder luid applaus van het publiek maakte Evenepoel er een soort ererondje van. Voor hem werd zijn allereerste koersdag van het seizoen meteen een ware triomf. De Belgische kampioen kwam in Figueira da Foz uiteindelijk met een voorsprong van anderhalve minuut solo toe. Marius Mayrhofer was namens Tudor uit de achtergrond teruggekeerd, maar moest het in de sprint afleggen tegen Braet, Velasco én Boven.

Uitslag Figueira Champions Classic 2024

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws