Voorbeschouwing Figueira Champions Classic 2024 | Evenepoel gaat vol voor Portugese kanonstart! Wielrennen
Wielrennen

Voorbeschouwing Figueira Champions Classic 2024 | Evenepoel gaat vol voor Portugese kanonstart!

Voorbeschouwing Figueira Champions Classic 2024 | Evenepoel gaat vol voor Portugese kanonstart!

Naast de Ronde van de Algarve heeft het Portugese wielrennen er sinds vorig jaar met de Figueira Champions Classic ook een eendagswedstrijd bij in februari. De koers heeft de stap van 1.1 naar 1.Pro-categorie gemaakt en daarmee groeit ook het deelnemersveld, met onder meer Remco Evenepoel aan het vertrek. In de Leiderstrui maakt je wegwijs!

Afgelopen seizoen schoot Casper Pedersen namens Soudal Quick-Step raak in Figueira da Foz. De beresterke Deen was de beste van een groep van twaalf renners, na perfect inleidend werk van Rémi Cavagna. Rune Herregodts en Marijn van den Berg mochten mee op het podium, local hero Rui Costa moest genoegen nemen met de vierde plaats.

Praktische informatie Figueira Champions Classic 2024

In dit artikel

  • Laatste winnaars
  • Parcours, weer en tijden
  • Favorieten
  • TV-informatie

Laatste winnaars Figueira Champions Classic 

2023 Casper Pedersen

Parcours, weer en tijden Figueira Champions Classic 2024

De start is net zoals vorig jaar in Sao Pedro en de finish is opnieuw in Figueira da Foz, maar er is ook het nodige veranderd. Wie de profielen van de beide edities naast elkaar legt, ziet namelijk dat de wedstrijd een stuk zwaarder geworden is. Was de Figueira Champions Classic vorig seizoen nog 190 kilometer lang, dit jaar trekken we al naar de 222 kilometer.

Dat zit hem voornamelijk in een extra lokale ronde in Figueira da Foz, dat tussen de grote steden Porto en Lissabon in ligt. De twee beslissende beklimmingen (Rua Parque Forestal, twee kilometer aan acht procent) en Enforca Caes (900 meter aan 10,3 procent) zijn nog altijd present en moeten allebei vier keer bedwongen worden, waarbij er na die laatste nog zes kilometer volgen tot aan de finish. De eerste twee daarvan zijn in dalende lijn, maar het absolute slot is vlak.

Voorbeschouwing Figueira Champions Classic 2024 | Evenepoel gaat vol voor Portugese kanonstart!

Weer
De weersomstandigheden zijn niet om over naar huis te schrijven in Portugal deze week. Het regent veel en die optie staat ook voor zaterdag nog open, bij een stevige wind vanuit het westen en temperaturen rond de 15 graden Celsius.

Tijden
Start: 11.35 uur (12.35 uur Nederlandse tijd)
Finish: 16.45 uur (17.45 uur Nederlandse tijd)

Favorieten Figueira Champions Classic 2024

'Race ready', schreef Remco Evenepoel woensdag bij zijn training op Strava. 'Remco is gretig en hij wil iets moois laten zien', stelde ploegleider Iljo Keisse in het persbericht bij de aankondiging van de Soudal Quick-Step-ploeg voor deze Figueira Champions Classic. Dan weet je dat de Belgisch kampioen, die onder meer Mikel Landa aan zijn zijde heeft, er geen gras over wil laten groeien in zijn eerste koers van het seizoen. Topfavoriet Evenepoel: check!

De concurrentie is echter niet mild, dus cadeau zal hij het niet krijgen. Andrea Bagioli maakt namens Lidl-Trek zijn debuut en zal zijn kopmanrol voor de Ardennenwedstrijden hier alvast kracht bij kunnen zetten. Bij UAE-Team Emirates hebben ze met thuisrijder Antonio Morgado ook een renner die Evenepoel het leven zuur kunnen maken, wat nog wel meer geldt voor een Marc Hirschi in zijn beste vorm.

joao almeida 2
Joao Almeida moest ziek passen voor de koers. 

Rui Costa werd vorig jaar al vierde en is natuurlijk de Portugese wielergod als ex-wereldkampioen. Hij doet het bij EF Education-EasyPost met Mikkel Honoré en James Shaw aan zijn zijde. Een andere thuisrijder is Ruben Guerreiro, die namens Movistar ook Pelayo Sanchez (al succesvol op Mallorca), Ivan Romeo en Antonio Pedrero meebrengt.

Quinten Hermans, Xandro Meurisse en Lars Boven zijn van de partij namens Alpecin-Deceuninck, terwijl Intermarché-Wanty met Rune Herregodts de nummer twee van vorig jaar in de ploeg heeft. Andere outsiders zijn Simone Velasco, Cristian Scaroni (Astana Qazaqstan Team), Vincenzo Albanese, Matis Louvel (Arkea - B&B Hotels) en Marius Mayrhofer (Tudor). Maar in meer of mindere mate zijn zij allemaal afhankelijk van Evenepoel z'n manier van koersen...

Results powered by FirstCycling.com

Wie zijn volgens In de Leiderstrui de favorieten voor de Figueira Champions Classic 2024?

Topfavorieten: Remco Evenepoel (Soudal Quick-Step) en Andrea Bagioli (Lidl-Trek)
Outsiders: Marc Hirschi (UAE-Team Emirates), Rui Costa (EF Education-EasyPost) en Mikel Landa (Soudal Quick-Step)
Long shots: Antonio Morgado (UAE-Team Emirates), Quinten Hermans (Alpecin-Deceuninck), Mikkel Honoré (EF Edcuation-EasyPost), Ruben Guerreiro, Pelayo Sanchez (Movistar), Rune Herregodts (Intermarché-Wanty), Simone Velasco (Astana) en Vincenzo Albanese (Arkéa - B&B Hotels)

TV Figueira Champions Classic 2024

Zoals praktisch altijd biedt Eurosport uitkomst. De sportzender brengt de Figueira Champions Classic zaterdagmiddag na de finish van de Ronde van Murcia in beeld op Eurosport 1 en Eurosport.com.

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws