Wat zijn de zomerplannen (lees: Tour) van Olav Kooij? 'Kijk, in eerste instantie was er natuurlijk geen sprake van' Wielrennen
Wielrennen

Wat zijn de zomerplannen (lees: Tour) van Olav Kooij? 'Kijk, in eerste instantie was er natuurlijk geen sprake van'

Wat zijn de zomerplannen (lees: Tour) van Olav Kooij? 'Kijk, in eerste instantie was er natuurlijk geen sprake van'

Exact één maand na zijn ritzege in de Giro d'Italia en de opgave die snel volgde is Olav Kooij terug in koers. De 22-jarige sprinter van Visma | Lease a Bike start woensdag in de Baloise Belgium Tour, waar hij drie sprintkansen telt. Wat er daarna volgt in de zomer? Dat is nog ongewisse, zo vertelde de Nederlander daags voorafgaand aan zijn rentree tegen In de Leiderstrui.

Napels zien en sterven. Het is een gekende uitdrukking, die met een beetje beeldvorming toepassing had op Kooij. De rappe man uit Numansdorp werkte zijn eerste grote ronde af, kwam daarin lelijk ten val in het begin en sloeg uiteindelijk zijn slag in Campanië. Eén dag later hing de vlag er op de rustdag echter al heel anders bij, daar Kooij ziek werd en na de eerste rustdag in de Giro uiteindelijk niet meer op zou stappen.

Hoe is het nu met hem? 'Het was eerst natuurlijk vooral herstellen, maar daarna was het vrij snel weer een kwestie van opbouwen en kijken wanneer ik terug in koers kon komen. De laatste twee weken is het steeds beter gegaan, dus nu staan we hier', klinkt het samenvattend. Collega Cian Uijtdebroeks sprak van iets in de richting van een longontsteking, maar zo erg was het bij Kooij niet. 'Maar het kwam wel vanuit de luchtwegen. Ik had iets opgelopen en daardoor heb ik een dag koorts gehad, wat wel even aanhield.'

Lees verder onder de foto.

1162907992

'Het was van het ene uiterste naar de andere', blikt hij terug op de combinatie ritzege-opgave in zijn allereerste grote ronde. 'Dat is die dagen wel dubbel, want het was wel van een hoogtepunt naar een teleurstelling. Maar op dat moment ben je gewoon ziek, dus dan ben je verder bezig met beter worden', is hij slim genoeg om te weten dat filosoferen over wat nog had kunnen komen in de Giro geen nut heeft.

Van mei naar juni, want in de Baloise Belgium Tour treft Kooij onder andere Jasper Philipsen, Fabio Jakobsen en Tim Merlier. Hoe verhoudt hij zich? 'Lastig. Ik durf er niet echt een percentage op te plakken. We gaan het wel zien tijdens de koers, maar we hebben een aantal mooie kansen in een mooi sprintveld. Ik ga dus met moraal van start, vooral voor de sprintritten.'

Kooij ziet Tour niet als 'meest voor de hand liggende scenario' en reageert op niet-selectie Spelen

Voor en na de ziekte van Kooij werd Visma | Lease a Bike al meermaals omvergeblazen door onheil, waarbij plots hijzelf ook een mogelijke optie is geworden voor de Tourploeg. Zo sprak Tom Dumoulin zich uit over een selectie mét Kooij, wat hij als 'plan-D' betitelde. 'Kooij is natuurlijk geen helper, hè. Je zet Kooij niet op kop. Dan heb je een helpende renner minder voor het klassement. Ik denk dat ze Kooij alleen meenemen als het echt zwaar twijfelachtig is in welke vorm Vingegaard naar de Tour gaat. Of als hij überhaupt niet naar de Tour gaat. Dan kan de jonge Kooij de Tour redden door een rit te winnen', aldus de Limburger.

In hoeverre houdt Kooij zelf dan rekening met een selectie voor de Tour de France? 'Kijk, in eerste instantie was daar natuurlijk geen sprake van. Maar iedereen weet wat er ondertussen allemaal is gebeurd en wat de ploeg allemaal is getroffen. Het is niet het meest voor de hand liggende scenario, maar je weet het nooit. Ik ben in ieder geval klaar om te koersen en als het wel het geval is, dan is het aan mij om ook daar klaar voor te zijn', zegt hij over de Tour, wetende dat het uiteindelijk afhangt van de gesteldheid van enkele andere jongens en dat de kans niet al te groot is.

Lees verder onder de foto.

Wat zijn de zomerplannen (lees: Tour) van Olav Kooij? 'Kijk, in eerste instantie was er natuurlijk geen sprake van'

Dat maakt wel dat hij verder nog een beetje in het ongewisse zit over zijn koersen in de komende maanden. 'Ik moet zeggen dat ik nog niet echt naar een hoofddoel heb gekeken voor de tweede helft van het jaar, of het programma sowieso. Eerst deze koers en het NK, dan kijken we erna wel verder', is Kooij eerlijk.

Eén koers zal er alvast niet opstaan, de Olympische Spelen. 'Ik was natuurlijk graag naar de Spelen gegaan. Het is geen gemakkelijke keuze geweest, want we hebben maar drie man. Het is ook geen onbegrijpelijke selectie, maar als ik voor mijzelf spreek: ik was er natuurlijk graag bij geweest', aldus Kooij, die de keuze van Koos Moerenhout wel begrijpt aan de ene kant. 'Met Mathieu van der Poel heb je dé topfavoriet, dus het is logisch dat er gekeken wordt hoe het beste plan daar rondom heen gemaakt kan worden. Dit is een meer gecontroleerde en ondersteunende manier.'

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws