Tom Dumoulin schotelt Visma | Lease a Bike zijn 'plan-D' voor Tour de France voor Wielrennen
Wielrennen

Tom Dumoulin schotelt Visma | Lease a Bike zijn 'plan-D' voor Tour de France voor

Tom Dumoulin schotelt Visma | Lease a Bike zijn 'plan-D' voor Tour de France voor

Visma | Lease a Bike kreeg donderdag nog maar eens een opdoffer te verwerken met de valpartij van Steven Kruijswijk en Dylan van Baarle. Beide coureurs braken botten en kunnen daardoor ook niet meedoen aan de Tour de France, dus de Nederlandse formatie moet opnieuw naar de tekentafel als het gaat om de selectie. Ex-werknemer Tom Dumoulin hielp alvast een handje.

De Limburger, tegenwoordig analist voor de NOS, denkt dat het nog wel een lastig karwei kan gaan worden om de Tourploeg opnieuw vorm te geven. 'Het is echt een lastige puzzel zo', aldus Dumoulin. Daarbij komt natuurlijk de onzekerheid rondom Jonas Vingegaard, Wout van Aert en in mindere mate Christophe Laporte. Zij trainen nu met zijn drieën op hoogte in Tignes om zich klaar te stomen voor de Tour.

'Dan hebben we hier in de Dauphiné nog Matteo Jorgenson, Sepp Kuss en Tiesj Benoot rondrijden. Nou, normaal gezien had je daar dan Van Baarle en Kruijswijk aan toegevoegd en dan had je de acht man voor de Tour', schetst Dumoulin de situatie. Door het wegvallen van Van Baarle en Kruijswijk komt daar nu weer onzekerheid bij kijken.

Jan Tratnik stond oorspronkelijk ook gepland voor de Tour, terwijl Wilco Kelderman, Ben Tulett en Johannes Staune-Mittet recent mee waren op hoogtestage met de ploeg. Bart Lemmen en Koen Bouwman zijn nu dan weer actief in het Critérium du Dauphiné. 'Bart Lemmen die naar de Tour mag. Dat zou voor ons als Nederlanders een mooi sprookjesverhaal zijn.'

Dumoulin schuift Kooij naar voren voor Tour de France

Dumoulin schuift echter een andere Nederlander naar voren: Olav Kooij, die recent opgaf in de Giro. 'Dat is plan-D. Kooij is natuurlijk geen helper, hè. Je zet Kooij niet op kop. Dan heb je een helpende renner minder voor het klassement. Ik denk dat ze Kooij alleen meenemen als het echt zwaar twijfelachtig is in welke vorm Vingegaard naar de Tour gaat. Of als hij überhaupt niet naar de Tour gaat. Dan kan de jonge Kooij de Tour redden door een rit te winnen', analyseert de ex-renner.

'Als je niet voor Vingegaard kiest, kun je met Kooij en Van Aert voor rittenwinst en de groene trui gaan', duidt hij verder nog. 'En dan mogen Kuss en Jorgenson voor de top vijf en de bollentrui vechten. Als je dan drie ritten pakt en een top vijf-plek, dan kun je toch wel spreken van een hele goeie Tour, hoor.'

'Ik ben heel benieuwd hoe de ploeg dit op gaat pakken. Het is ook wel een mooie uitdaging. Hoe gaan ze om met tegenslag? Dat is uiteindelijk waar het in het leven, maar ook zeker in de topsport, om draait.'

Place comments

666

0 Comments

More comments

You are currently seeing only the comments you are notified about, if you want to see all comments from this post, click the button below.

Show all comments

more news