We hebben er weer eentje hoor: Mexicaans gigatalent Del Toro (UAE) fopt iedereen in Tour Down Under Wielrennen
Wielrennen

We hebben er weer eentje hoor: Mexicaans gigatalent Del Toro (UAE) fopt iedereen in Tour Down Under

We hebben er weer eentje hoor: Mexicaans gigatalent Del Toro (UAE) fopt iedereen in Tour Down Under

Isaac Del Toro mag zich voor altijd winnaar noemen van de tweede rit van de Tour Down Under 2024. De Mexicaan van UAE-Team Emirates was de beste na een venijnige finale, waarin hij in de slotkilometer iedereen fopte met een denderende aanval. Hij is tevens de nieuwe leider.

Na de eerste rit met start en finish in Tanunda begon het peloton met winnaar Sam Welsford in de leiderstrui aan dag twee van de Tour Down Under. Deze trapte direct af met een klim van circa tien kilometer aan vier procent gemiddeld, waardoor de koppies in Australië op scherp stonden. Quinn Simmons was namens Lidl-Trek één van de coureurs die de lont in het kruidvat stak, maar renners van zijn kaliber kregen niet direct ruimte.

Dat lukte de Nederlandse WorldTour-debutant Jardi Christiaan van der Lee (EF Education-EasyPost) even later wel, samen met Luke Burns van de nationale selectie. Dit tweetal kreeg enkele minuten voorgift, welke vanuit het peloton vakkundig gecontroleerd werd door de BORA-hangsrohe-Pool Filip Maciejuk en thuisrijder Michael Hepburn in dienst van Jayco AlUla.

Grote ploegen controleren groot deel van de rit

Centraal in deze rit stond een lokale ronde rondom Lobethal, tevens de aankomstplaats van deze etappe. Daarin één lelijke kuitenbijter: Fox Creek, een heuvel van 1,6 kilometer aan 8 procent. Deze moest in totaal driemaal overwonnen worden, maar de wedstrijdsituatie ontvouwde zich zodanig dat de eerste twee passages een formaliteit bleken. Burns won de bergspurtjes ten opzichte van Van der Lee, daarachter was het voornamelijk de totale controle van de grote teams.

Met nog 25 kilometer te gaan begon ook INEOS Grenadiers zich te mengen in de debatten, waarna het verhaal van de twee vluchters vijf kilometer later over was. Vervolgens trok de grote groep relatief rustig naar de laatste keer Fox Creek, de beklimming die in de slotfase van de etappe wel eens cruciaal zou kunnen blijven.

Zodoende zagen we richting die heuvel brommers als Josef Cerny, Filippo Ganna en Robert Gesink op kop, waarbij je aan je theewater kon aanvoelen dat het stilaan moneytime was. De mannen van Soudal Quick-Step brommerden de eerste hellende meters op, waarbij het credo 'prepare for launch, Julian Alaphilippe' er vanaf droop.

Alaphilippe kan niet mee met eerste aanvallen

De eerste poging kwam echter niet van de Fransman, maar van Australisch kampioen Luke Plapp. Alaphilippe zat in zijn wiel, maar moest - net als leider Welsford in de achtergrond - simpelweg passen. Enkel Jhonatan Narváez had een direct antwoord paraat op de aanval van de Aussie, terwijl de Nederlandse hoop Milan Vader en de eveneens sterk rijdende Bart Lemmen nét niet mee over de top wisten te komen.

Datzelfde gold voor de mannen van UAE-Team Emirates, die dan ook hun verantwoordelijkheid namen in de achtervolging. Nodig bleek dat niet, daar Plapp en Narváez elkaar het wit uit de ogen keken en zich weer lieten inlopen door een groep van circa vijftig man. Daarin nam Israel-Premier Tech de controle, in dienst van rappe man Corbin Strong. Desondanks kwamen er aanvallen, van onder meer Amerikaans kampioen Simmons.

De man in de stars-and-stripes denderde samen met Bastien Tronchon (Decathlon AG2R) met een lichte voorsprong de slotkilometer in, maar daarin werden ze overrompeld door de grote groep. De Mexicaan Del Toro (UAE) denderde vervolgens als een stier van het peloton weg, waarbij er achter hem vooral naar elkaar gekeken werd. Israel-Premier Tech probeerde nog, maar uiteindelijk beet iedereen nét de tanden stuk op de twintigjarige winnaar van de Tour de l'Avenir. Strong en Stephen Williams werden tweede en derde namens Israel-Premier Tech, terwijl er met Lars Boven (zesde) en Danny van Poppel (achtste) ook twee Nederlanders top tien eindigden.

Uitslag etappe 2 Tour Down Under 2024

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws