Weergaloze Ciccone houdt eindwinnaar Vingegaard met solo van hattrick in Dauphiné, eindzege wel voor de Deen Wielrennen
Wielrennen

Weergaloze Ciccone houdt eindwinnaar Vingegaard met solo van hattrick in Dauphiné, eindzege wel voor de Deen

Weergaloze Ciccone houdt eindwinnaar Vingegaard met solo van hattrick in Dauphiné, eindzege wel voor de Deen

Giulio Ciccone heeft op prachtige wijze de achtste en laatste etappe in het Critérium du Dauphiné gewonnen. Na een razendsnelle rit met een prachtige kopgroep reed de Italiaan van Trek-Segafredo weg op de voorlaatste klim, de Col de la Porte. Ondanks dat Jonas Vingegaard vanuit het peloton nog gas gaf op de loeisteile slotmuur naar La Bastille, hield Ciccone stand voor ritwinst én de bergtrui. Vingegaard werd tweede, maar won wel het eindklassement.

Vanuit de start was het aanvallen geblazen, met bergkoning Victor Campenaerts die mee wilde voor nog wat broodnodige bergpunten. Zoals verwacht zagen we ook veel grote namen, die in het klassement al wat tijd verloren hadden deze week. David Gaudu probeerde het namens Groupama-FDJ, Richard Carapaz was voor EF actief en het was Trek-Segafredo dat hard door fietste voor een plekje in de vlucht voor Giulio Ciccone.

De Italiaan slaagde er uiteindelijk in om op de Col de Pinet - de eerste klim van de dag - vooraan te komen, samen met Campenaerts. Clément Champoussin (Arkéa Samsic) en Franck Bonnamour (AG2R Citroën) maakten namens Frankrijk de oversteek en ook David de la Cruz (Astana) en Julian Alaphilippe (Quick Step) gingen voor de aanval. Op de top van de eerste klim pakte Campenaerts vanuit de kopgroep van zes de meeste bergpunten.

Jumbo-Visma en INEOS houden sterkste vier vluchters binnen bereik

In de het heuvelachtige stuk plateau dat volgde, zagen we een golf aan aanvallen vanuit het peloton. Iedereen wilde de oversteek maken, nu het verschil nog minder dan een minuut was. Uiteindelijk waren het Matteo Trentin (UAE Team Emirates), Tiesj Benoot (Jumbo-Visma) en Nelson Oliveira (Movistar) die als laatsten de aansluiting maakten. Zo hadden we negen leiders die de Col des Mouilles over gingen. Campenaerts pakte andermaal de volle vijf punten op de top en zat daarmee steviger in de bollen.

In het peloton was het kort Jumbo-Visma dat even controleerde, maar nam BORA-hansgrohe al snel over. Met nummer zeven Alaphilippe uit het klassement in de kopgroep, was er vrees voor de positie van kopman Jai Hindley. Het verschil tussen kopgroep en peloton stokte uiteindelijk rond de twee minuten, waarmee Alaphilippe virtueel even tweede stond in de rangschikking. Daar was het de Fransman uiteraard niet om te doen. De Col du Granier wachtte, met 9,7 kilometer aan 8,6 procent verreweg de zwaarste klim van de dag. Logischerwijs knalde hier alles uit elkaar.

Terwijl in het peloton al snel afscheid werd genomen van onder meer Mikel Landa (Bahrain) en Carapaz, bleven vooraan alleen Alaphilippe, Ciccone en Benoot over. Alaphilippe probeerde nog even alleen weg te rijden, maar hij raakte niet van de twee af. Toen het tempo wat stabieler werd, was ook Champoussin in staat om nog aan te sluiten. Zo hadden we vier koplopers met 1.45 minuten voorsprong op het peloton, waar Jumbo-Visma en INEOS Grenadiers de leiding hadden. Ondanks Benoot in de kopgroep had Vingegaard overduidelijk weer plannen.

Verslag gaat verder onder de video.

Castroviejo sluit aan, alles los op de Col de Porte

Na de Granier - die door Benoot als eerste werd gerond - was het na een snelle afdaling tijd voor de Col du Cucheron. Het peloton zat slechts op 1.20 minuten van de kop, waarmee alle scenario's nog mogelijk waren. Castroviejo bungelde er als eenling nog tussen en de Spanjaard slaagde er op knappe wijze in om op de Cucheron nog terug van voren te komen. Dat betekende echter ook dat het bij de leiders nog niet volle bak ging, mede door de aanwezigheid van Benoot. Die deed geen kopbeurten, met Vingegaard in het peloton. De top werd gerond door de vijf met 1.35 minuten voorsprong op het pak en Benoot met de maximale bergpunten.

Na andermaal een rappe afdaling kon Ciccone z'n goede benen niet meer negeren. De Italiaan ging aan vanaf de eerste meter van de Col de Porte en alleen Alaphilippe kon mee. Benoot en de onvermoeibare Castroviejo gaven rap veel toe en bij Champoussin was de tank leeg. Ook in het peloton gebeurde er op de voorlaatste klim plots van alles, met UAE Team Emirates dat voor Adam Yates het tempo verhoogde. Felix Großschartner deed een flinke beurt, alvorens Rafal Majka moest overnemen. UAE was verder wel rap door z'n mannen heen. Yates begon er dan ook vroeg aan.

De Brit viel aan en Vingegaard volgde simpel. Na een stevige stoot van de UAE-man werd het tempo weer wat draaglijker en konden verrassend genoeg Antonio Pedrero namens Movistar en ook Ben O'Connor van AG2R als eerste twee aansluiten. De vier raapten Benoot, Castroviejo en later ook Alaphilippe op. De rest - met onder meer Jai Hindley en Jack Haig daarbij - kwamen niet veel later ook terug, op de minder steile laatste troken van de Col de Porte. Ciccone rondde de top met 35 seconden voorgift op de groep favorieten erachter. Daaruit was het brutaal Pedrero die richting de afzink wegreed en de achtervolging inzette.

Verslag gaat verder onder de video.

Ciccone en klassementsmannen vol gas richting La Bastille

Wat nu nog restte, was een lange afzink naar de voet van het laatste hindernisje van de dag. De finish in La Bastille lag op een heuvel van 1,8 kilometer, met een gemiddeld stijgingspercentage van maar liefst 14,2 procent! Ciccone had zodoende alle seconden nodig die hij bergaf nog kon sprokkelen. Hij begon aan de laatste pukkel van deze Dauphiné - mede dankzij een weergaloze afdaling - met een voorsprong van toch weer een minuutje op de groep-Vingegaard, met Pedrero die er nog tussenin zat op dik een halve minuut van de leider.

Benoot en Majka trokken het groepje favorieten nog eens goed in gang, daarna was het man tegen man op de loeisteile stroken. Op 900 meter onder de top was het Vingegaard die op het lichte verzet flink versnelde en meteen was iedereen weer gezien. Kon de Deen van Jumbo-Visma nog naar Ciccone? Of hield de aanvaller van Trek stand in de laatste honderden meters, kruipend omhoog... Yates liet Vingegaard niet helemaal gaan, met ook O'Connor die sterke benen had.

Het was Ciccone die knap standhield tegen Vingegaard. De Deen kwam pas op dertig seconden van de winnaar binnen, waarmee een nieuwe zege (en daarmee een hattrick aan etappes) uitbleef. Vingegaard won wel met grote oppermacht het klassement en is daarmee, net als Ciccone, klaar voor de Tour de France.

Uitslag etappe 8 Critérium du Dauphiné 2023

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws