Weerstand zwelt aan: Gazprom-Rusvelo naar het CAS, renners mogelijk met protestactie in Luik Wielrennen
Wielrennen

Weerstand zwelt aan: Gazprom-Rusvelo naar het CAS, renners mogelijk met protestactie in Luik

Weerstand zwelt aan: Gazprom-Rusvelo naar het CAS, renners mogelijk met protestactie in Luik

Het weren van Russische teams in de wielersport lijkt op steeds meer weerstand te stuiten. Gazprom-Rusvelo was het belangrijkste slachtoffer van de maatregelen, die door de UCI werden genomen vanwege de oorlog van Rusland in Oekraïne. Het CAS moet nu uitkomst bieden.

Het Hof van Arbitrage voor Sport behandelt de zaak, die is aangespannen door Renat Kamidhuline, ploegbaas van Gazprom-Rusvelo. Hij wil de UCI-licentie terug en zijn ploeg heeft daar volgens hem recht op. Kamidhuline baseert zich op uitspraken van het IOC, dat aangaf dat Russische teams en sporters onder neutrale vlag mogen deelnemen aan evenementen. Het management van de ploeg zit in Zwitserland, de operationele basis zit in Italië. Gazprom is louter aan het team verbonden, omdat het Zwitserse ProVelo AG een sponsorovereenkomst heeft met het Russische bedrijf.

'Als ze vanaf het begin op de hoogte waren geweest van deze dingen, hadden ze misschien een betere beslissing genomen. In plaats daarvan hebben ze ons de nek omgedraaid, terwijl andere Russen hun zaken blijven doen', aldus Marco Canola, renner bij Gazprom-Rusvelo. 'Wat we vragen, zijn antwoorden van de voorzitter van de instelling waar we zijn geregistreerd', zo doelt hij op UCI-baas David Lappartient. 'We hebben vragen gesteld en we verdienen antwoorden. Ik durf te stellen dat het zijn plicht is om dat te doen. Ik vind het niet acceptabel dat we via een vakbond contact moeten hebben met een tussenpersoon van de UCI.'

Lappartient negeert mail van zes renners

Canola was één van de zes renners die samen een mail hebben opgesteld naar Lappartient. Daarin worden twee dingen voorgesteld: Verhoog het maximaal aantal renners voor ploegen naar 31 of 32, zodat renners van Gazprom-Rusvelo en andere Russische ploegen kunnen verkassen. Daarnaast wordt om de mogelijkheid gevraagd om onder neutrale vlag en in neutrale tenues deel te nemen aan wedstrijden. Canola en consorten hebben reeds een klein groepje renners bij elkaar, gesteund door enkele kleine sponsors. De twee verzoeken van de zes renners worden ondersteund door Gazprom-Rusvelo, vakbond CPA en de AIGCP, een vakbond voor wielerploegen. De UCI heeft al een maand niet gereageerd.

Om een gesprek met de UCI af te dwingen, staat er zondag voor de start van Luik-Bastenaken-Luik mogelijk iets te gebeuren. La Gazzetta dello Sport meldt dat er zondag bij de start mogelijk een protestactie wordt georganiseerd, waardoor de start eventueel wordt uitgesteld. Matteo Malucelli, een andere Italiaan in de groep van zes, stelt dat het zo niet langer kan. 'Het valt niet mee om zo te leven als atleet, zonder vooruitzichten en zonder salaris.' Alessandro Fedeli: 'Als Lappartient ons niet wil helpen, zeg dat dan. We willen gewoon een antwoord. Misschien verstopt hij zich uit angst voor zijn verantwoordelijkheden.'


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws