Wie is er (naast UAE) eigenlijk wél in vorm voor de Tour de France? Riccitello en Onley steken hand op Wielrennen
Wielrennen

Wie is er (naast UAE) eigenlijk wél in vorm voor de Tour de France? Riccitello en Onley steken hand op

Wie is er (naast UAE) eigenlijk wél in vorm voor de Tour de France? Riccitello en Onley steken hand op

Of hij de Tour de France gaat doen, is nog niet bekend, maar Matthew Riccitello houdt zich tot dusverre uitstekend staande tussen de grote jongens in de Ronde van Zwitserland. De 22-jarige Amerikaan van Israel-Premier Tech zag in de bergetappes op woensdag en donderdag de ene na de andere topklimmer lossen, maar finishte zelf twee keer sterk in de top tien. Daardoor staat hij nu vijfde en in de jongerentrui, met uitzicht op meer.

Riccitello maakte in 2023 als neo-prof al z'n debuut in de Giro d'Italia, al kon hij daar nog geen potten breken. Het klimtalent van de Amerikaan kwam er vorig jaar al wel uit in koersen als de Vuelta a San Juan (achtste) en de Tour de l'Avenir (vierde en ritwinst in de tijdrit). Dit seizoen werd hij al twaalfde in de UAE Tour, maar echt meestrijden met de allerbesten bergop, dat was er in z'n carrière nog niet bij.

Zijn vijfde plek in het klassement in Zwitserland, 42 seconden achter de podiumplek van Egan Bernal op plek drie, komt voor Riccitello zelf niet per se als een verrassing. 'Ik wist voor deze race al dat ik goede benen had en ben altijd gemotiveerd voor een goed resultaat. Ik ben dus niet super verrast, maar wel heel blij dat het eruit kwam', zo zegt hij bij Cycling Pro Net over z'n vierde plaats in de daguitslag.

Lees verder onder de video

Kan Riccitello nog beter in laatste dagen?

Voor de start van de Ronde van Zwitserland stonden er veel grote namen op papier, maar Richard Carapaz viel al geblesseerd uit en Wilco Kelderman en Cian Uijtdebroeks waren donderdag niet top, Mattias Skjelmose zakte er wat door en ook mannen als Tom Pidcock, Enric Mas en Egan Bernal maken nog geen super-indruk. Achter het ontketende UAE Team Emirates is dus wel wat mogelijk. 'Doorgaan zoals we gaan, dan wordt het een mooie race', stelt de getalenteerde klimmer over de laatste drie dagen in Zwitserland. Op zaterdag volgt een ultrakorte klimtest, op zaterdag nog een stevige bergetappe en dan op zondag een klimtijdrit.

Dat hij al die grote namen in de vijfde etappe achter zich liet, voelde alvast goed. 'Ik voelde me de hele dag vrij goed en deze steile beklimmingen liggen mij iets beter. Bovendien ging het de hele dag hard en als iedereen al wat vermoeid is, helpt mij dat. Ik ben superblij met mijn prestatie en ben zo snel mogelijk naar boven gereden. Het is jammer dat Bernal me voor plek drie nog voorbij reed.'

Onley mag ook dromen in Zwitserland

Naast Riccitello rijdt er nog een jonge twintiger hard rond in Zwitserland. Oscar Onley werd woensdag en donderdag zesde en toonde zich daarmee - in tegenstelling tot veel anderen - constant. 'Het was een zwaar eerste uur, maar m'n ploegmaats zijn teruggekomen en hebben me tot aan de slotklim gesteund. Ik heb alles gegeven en kijk naar nieuwe kansen in de komende dagen', aldus de 21-jarige Brit via de officiële kanalen van Team dsm-firmenich PostNL.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws