Wiebes deklasseert Balsamo en Vos in massasprint Tour de France Femmes Wielrennen
Wielrennen

Wiebes deklasseert Balsamo en Vos in massasprint Tour de France Femmes

Wiebes deklasseert Balsamo en Vos in massasprint Tour de France Femmes

Lorena Wiebes heeft haar favorietenrol waargemaakt en de vijfde etappe in de Tour de France Femmes gewonnen. Na een lange en chaotische rit kwam het in de finale aan op een massasprint. Daarin was Wiebes de rapste en verdedigde Marianne Vos haar gele trui met succes.

175 kilometer, dat hadden veel vrouwen aan de start nog nooit gereden. Toch moest het vandaag gebeuren, in een vrij vlakke etappe met slechts twee klimmetjes van vierde categorie. Na een razendsnelle opening waren het vier dames die de kopgroep vormden. Emily Newsom (EF Education-Tibco-SVB), Anya Louw (AG Insurance-NXTG), Victoire Berteau (Cofidis) en Antri Christoforou (Human Powered Health) kregen maximaal 3.30 minuten voorsprong.

Wiebes loopt beetje in op Vos, massale crash in peloton

In het peloton werd er door Team DSM geen geheim gemaakt van de ambities. Daar werd vol gereden voor de sprintkansen van Wiebes, al kreeg de vlucht lang de ruimte. Berteau pakte op de twee klimmetjes van vierde categorie de twee punten, beide keren voor Christoforou. Bij de tussensprint was Louw de rapste voor 25 punten, met in het peloton Wiebes die Vos klopte en twee punten inliep in het puntenklassement.

Na de tussensprint en de twee klimmetjes was het lang rustig en liep de voorsprong van de kopgroep richting de laatste zestig kilometer terug naar twee minuten. Toen Trek-Segafredo kwam helpen voor Balsamo ging het pak nog een beetje harder, totdat er plots hard werd gevallen. Richting de laatste veertig lag plots het halve peloton tegen de vlakte, met daarbij grote slachtoffers. Emma Norsgaard van Movistar moest opgeven, Marta Bastianelli (UAE) en Chantal van den Broek-Blaak (SD Worx) reden gehavend verder.

Tweetal gaat er vol voor, wie wint de etappe?

Nadat iedereen was teruggekeerd, kon de finale beginnen. Het peloton kwam tot binnen de minuut van de kop, waardoor er op het laatste klimmetje van de dag werd gedemarreerd. Berteau en Christoforou pakten op de top de bonificatieseconden en ze trokken samen door. Het tweetal had bij het ingaan van de laatste tien kilometer nog veertig seconden voorsprong op het peloton, waar de diverse treintjes van de ploegen al nerveus naast elkaar reden. In een technische finale wilde iedereen vooraan zitten.

Hoe hard het bij het peloton ook ging, het gaatje naar de koplopers werd maar amper kleiner. Er stond nog 32 seconden op de teller met nog vijf kilometer voor de wielen, maar toen de echte hardrijders voor hun sprinters gingen rijden, was het gaatje op 2,5 kilometer van de finish dan toch dicht. Ellen van Dijk gooide het tempo de lucht in richting de laatste kilometer, waar alle rappe vrouwen goed van voren zaten. Vos zat in de laatste rechte lijn te vroeg op kop, moest inhouden en toen Wiebes ging, reed ze iedereen op enkele lengtes. Balsamo werd tweede, Vos derde.

Uitslag etappe 5 Tour de France Femmes

Results powered by FirstCycling.com

Volg LIVE etappe 5 in de Tour de France Femmes 2022

Laadt de liveblog niet? Druk even op F5 of refresh je mobiele pagina.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws