Wieleranalisten zien Van Aert kleur bekennen met voorjaarskeuzes: 'Dan kan je niet afkomen met 'ik moet just niks' Wielrennen
Wielrennen

Wieleranalisten zien Van Aert kleur bekennen met voorjaarskeuzes: 'Dan kan je niet afkomen met 'ik moet just niks'

Wieleranalisten zien Van Aert kleur bekennen met voorjaarskeuzes: 'Dan kan je niet afkomen met 'ik moet just niks'

Exact binnen een week is het dan weer zo ver: het openingsweekend in de koers! De renners maken zich op zaterdag 24 februari op voor de Omloop Het Nieuwsblad, een dag later volgt al de tweede Vlaamse voorjaarskoers met Kuurne Brussel Kuurne. Hoog tijd voor wat boude uitspraken en voorspellingen!

Te beginnen bij 'de Omloop'. Visma | Lease a Bike komt in Gent aan de start met een onwaarschijnlijk sterrenensemble. Wout van Aert, Christophe Laporte, Tiesj Benoot, Jan Tratnik, Matteo Jorgenson en titelverdediger Dylan van Baarle. Al mikt Lotto-Dstny met Arnaud De Lie ook zeer hoog.

'De Omloop zal voor De Lie nog meer een doel zijn dan voor Van Aert', aldus wieleranalist José de Cauwer bij Het Nieuwsblad. 'Met alles wat De Lie al heeft gepresteerd, vind ik dat Lotto-Dstny in de Omloop zelfs mee de koers mag dragen', gaat voormalig Jumbo-Visma-renner Nathan van Hooydonck verder, iets waar De Cauwer niet meer akkoord is. 'Als iedereen dit voorjaar naar Visma kijkt, gaan er toch veel ploegen bedrogen uitkomen. Maar ik stel een compromis voor: Lotto moet de koers mee dragen in Kuurne, niet in de Omloop', zegt Van Hooydonck.

Pidcock heeft 'weinig zittend vermogen', Evenepoel 'zou remmen op de Cipressa'

Een week later is het alweer tijd voor de Strade Bianche, met Tom Pidcock. De INEOS-Grenadiers-Brit mikt in 2024 vol op de Olympische Spelen in de mountainbikerace en de wegrit. 'Hij wil ook de Tour proberen te winnen, lees ik. Je moet het durven: in het tijdperk Vingegaard-Pogacar je vinger opsteken en zeggen: dat wil ik ook’, aldus voormalig ploegleider Marc Sergeant. 'Ja, dan zit je toch met je vinger omhoog in een sterke klas. Maar het is duidelijk dat Pidcock allesbehalve een traditionele Vlaamse coureur is', aldus De Cauwer. 'Wat mij bij Pidcock opvalt in de Vlaamse klassiekers: hij heeft veel ‘staand vermogen’, maar veel minder ‘zittend vermogen’. Op kasseihellingen als de Muur of Paterberg — waar toch vaak de beslissing valt – heeft hij het moeilijker. Van Aert zie je daar trekkend aan zijn stuur naar boven rijden en echt kracht halen uit zijn lichaam. Dat kan Pidcock nooit op die manier. Pogacar is dan weer net robuust genoeg om het wel te kunnen.'

Nog eens twee weken later is het tijd voor het eerste monument: Milaan-Sanremo. Zonder Van Aert of Remco Evenepoel. 'Ik vind het goed dat Remco Sanremo niet rijdt', zegt Van Hooydonck. 'Ik vraag mij af of die koers hem zo goed ligt. Op de Poggio zie ik hem Van der Poel niet lossen en in die technische afdaling nadien kan hij alleen zijn Tour hypothekeren. Voor een lange aanval is de Cipressa dan weer niet lastig genoeg. Ik weet niet of hij daar echt veel rapper kan rijden dan een ander. Remco zou daar zo hard omhoog gaan dat hij moet remmen in de bochten.' 'Bij Evenepoel durf ik toch niet meer zeggen: ‘dat kan hij niet’. In de Figueira Classic had hij toch echt al een versnelling in huis. Als hij weggeraakt op de Cipressa is het vervolg kermis voor hem', aldus De Cauwer.

Tot slot willen de heren nog iets kwijt over de keuzes van Van Aert. De Kempenaar wil dit seizoen alles inzetten op de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix, twee koersen die nog niet op zijn palmares staan. 'Het is wel kleur bekennen om zo in te zetten op twee koersen' zegt De Cauwer. 'Dan kan je niet afkomen met ‘ik moet just niks’. Pas op, ik begrijp het wel. Wout heeft geleerd hoe moeilijk het is om die koersen te winnen. Zijn aanpak nu is dan misschien een oplossing.' 'Je moet het ook zo zien: Wout is de enige renner die na de Omloop nog tijd heeft om beter te worden. De rest weet dat ze het met de conditie van het openingsweekend zullen moeten doen. De Muur gaat ons volgende week al veel leren. Als er daar vijftig rapper dan u naar boven rijden, heb je een probleem', sluit Van Hooydonck af.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws