Thomas De Gendt neemt volgend seizoen afscheid van wielrennen en kondigt allerlaatste doelen aan Wielrennen
Wielrennen

Thomas De Gendt neemt volgend seizoen afscheid van wielrennen en kondigt allerlaatste doelen aan

Thomas De Gendt neemt volgend seizoen afscheid van wielrennen en kondigt allerlaatste doelen aan

In 2025 verliest het wielerpeloton een van zijn kleurrijkste renners uit de geschiedenis. Thomas de Gendt heeft op 'X' aangekondigd dat hij na volgend seizoen afscheid neemt van het wielrennen.

De 37-jarige De Gendt wil in zijn zestiende en laatste seizoen nog een keer schitteren in de Ronde van Catalonië en de Vuelta, waar hij opnieuw ritwinst najaagt. 'Maar bovenal genieten van elke koers die ik rijd tijdens mijn laatste jaar', vertelt De Gendt op sociale media.

Lees meer onder de tweet.

De Gendt wil niet meer voor nieuw contract gaan: 'Kinderen klagen dat ik zoveel van huis ben'

'Het is niet echt triest nieuws en het zou vroeg of laat gekomen zijn. Nu is gewoon het juiste moment om er het laatste seizoen van te maken in plaats van voor nog een contract te gaan," aldus De Gendt bij de Amerikaanse wielerwebsite GCN. 'Het is het juiste moment om te stoppen en aan het einde van mijn huidige contract ben ik 38. Dat is een mooie leeftijd om met pensioen te gaan. Als ik echt kon kiezen zou ik in 2025 stoppen in de Giro als ze finishen op de Stelvio, maar om eerlijk te zijn maak ik geen kans op een contract voor dat seizoen. De kinderen worden ook ouder en ze beginnen te klagen dat ik zoveel weken van huis ben. Het is goed om een laatste seizoen te hebben en dan zien we wel.'

De Gendt, een van de meest actieve renners op sociale media, was misschien een van de vreemde vogels in het peloton, maar kende een zeer succesvolle carrière. Zo stond hij in 2012 als derde mee op het podium van de Giro na Ryder Hesjedal en Joaquim Rodriguez. Verder schopte De Gendt het nooit als klassementsman maar hij bleef met zijn aanvalslust wel altijd in de kijker rijden. Die attractieve manier van koersen bezorgde hem dan ook vijf ritwinsten in de drie grote rondes: twee ritten in de Giro (2012 en 2022), twee in de Tour (2016 en 2019) en eentje in de Vuelta (2017). In de Ronde van Catalonië kraaide hij na een eerste ritzege in 2013 in vijf opeenvolgende edities (2016, 2017, 2018, 2019, 2021) victorie.

De Gendt houdt deur wel op kier: 'Kan van gedachten veranderen als beste benen terugkomen'

'Ik kan altijd van gedachten veranderen als ik weer de beste benen krijg. Dan zou ik het nog een jaar kunnen uitstellen, maar het is vrij definitief. Mijn hoogtepunten waren natuurlijk de overwinningen in een grote ronde. Dat was altijd een droom en dat heb ik vijf keer gedaan, dus dat is een mooie prestatie. Ik heb niet zo veel wedstrijden gewonnen, maar ik heb een mooie carrière gehad.'

De Gendt pakte ook de bolletjestrui mee naar huis in de Tour van 2016 en eindigde in het bergklassement nog vijf keer in de top vijf, verspreid over de drie grote rondes. In de Giro van 2020 toonde De Gendt zich ook de meest strijdlustige renner.

"Misschien heb ik zelfs andere renners gemotiveerd om hetzelfde te doen en heb ik ze laten zien dat je niet altijd in het peloton hoeft te wachten tot het einde van de wedstrijd. Ik wou dat de Pogačars en Evenepoels niet hetzelfde deden, want dat heeft het moeilijker gemaakt om wedstrijden te winnen, maar misschien heb ik wat jonge jongens laten zien hoe je een wedstrijd kunt winnen, zelfs als je niet de beste bent in klimmen of sprinten.'

Vooral de ritwinst in de Tour van 2019 zal menig wielerliefhebber bijblijven. De Gendt rondde in de achtste etappe een waanzinnige ontsnappingspoging heerlijk af door de Fransen Julian Alaphilippe en Thibaut Pinot af te houden in Saint-Etienne. Vorig seizoen reed de Belg zich niet naar de overwinning, die via de Vuelta zou uitkomen op maar liefst vijfentwintig grote rondes.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws