Wout van Aert dendert naar ritzege in Tour of Britain dankzij slimme actie in laatste bocht van Kooij Wielrennen
Wielrennen

Wout van Aert dendert naar ritzege in Tour of Britain dankzij slimme actie in laatste bocht van Kooij

Wout van Aert dendert naar ritzege in Tour of Britain dankzij slimme actie in laatste bocht van Kooij

Wout van Aert heeft op mooie wijze de vijfde etappe in de Tour of Britain gewonnen. De Belg leek de sprint voor te gaan bereiden voor Olav Kooij, die op kon voor z'n vijfde op rij. In de laatste haakse bocht liet Kooij echter heel slim een gat vallen, waardoor Van Aert een gat kreeg en die stond hij niet meer af.

Kooij was van maandag tot en met woensdag al vier keer ragfijn afgezet door Van Aert en ook op donderdag kon het peloton er niets tegen beginnen. Nadat Joey Rosskopf (Q36.5), Callum Ormiston (Global 6) en Abram Stockman (TDT-Unibet) de vroege vlucht hadden gevormd, was het Jumbo-Visma dat net als de vorige dagen op kop controleerde in het peloton.

De voorsprong van de drie liep maximaal richting de vier minuten, maar werd al rap rond de 2.30 minuten gehouden. Met nog vijftig kilometer voor de wielen werd dat verschil langzaam minder, waarmee een massasprint weer aanstaande leek. Toen Rosskopf op zes kilometer van het einde als laatste vluchter werd gegrepen, wisten we dat zeker.

Jumbo-trein neemt verkeerde afslag

Opvallend genoeg was het niet eens Jumbo-Visma dat de laatste kilometers het gat had gedicht, die twijfelachtige eer was weggelegd voor Movistar. De Spaanse formatie mengde zich samen met onder meer Trinity op de voorposten, mede ook omdat de helft van de Jumbo-trein op acht kilometer van de finish een verkeerde afslag nam en zo achteraan het peloton kwam te zitten.

De Nederlandse formatie kwam net op tijd terug van voren richting de slotfase, waarbij Kooij nog drie mannetjes voor zich had. Aan het wiel van Van Aert geplakt was het wachten tot de killerbees eruit kwamen en dat gebeurde op twee kilometer van het einde. Nathan Van Hooydonck was degene die Van Aert en Kooij van kop af lanceerde, alvorens de Van Aert als een bezetene door de laatste bocht stuurde. Kooij hield in z'n wiel in, waardoor de Belg plots een enorme kloof sloeg. Met een knappe solo haalde hij het naar het einde.

Uitslag etappe 5 Tour of Britain 2023

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws