Wuyts weet zeker dat Evenepoel de Giro gewonnen had: 'Daar maak ik me sterk voor' Wielrennen
Wielrennen

Wuyts weet zeker dat Evenepoel de Giro gewonnen had: 'Daar maak ik me sterk voor'

Wuyts weet zeker dat Evenepoel de Giro gewonnen had: 'Daar maak ik me sterk voor'

De 106e editie van de Ronde van Italië werd gekarakteriseerd door talloze valpartijen en opgaves, waarbij het wegens corona noodgedwongen verstek laten gaan van Remco Evenepoel (Soudal Quick-Step) het meeste opzien baarde. Volgens ex-Sporza-commentator Michel Wuyts had Evenepoel de wedstrijd anders sowieso gewonnen. Dat laat de 66-jarige Leuvenaar weten in een analyse namens Het Laatste Nieuws, zijn huidige werkgever.

'Ik had vertrouwen in Geraint Thomas, die straalde kracht uit', opent de rot in het vak zijn relaas na afloop van de door Primoz Roglic (Jumbo-Visma) gewonnen tijdrit. 'Maar anderzijds is er de geschiedenis die vertelt dat de jongste vijf, zes jaar in extremis het klassement vaak kantelde. En dat is opnieuw gebeurd. Roglic was, als je die pech zag, toch duidelijk de betere.' Echte fouten heeft Thomas dan ook weer niet gemaakt, stelt Wuyts. 'Hij heeft de Giro verloren op het moment dat Tao Geoghegan Hart uitvalt. Gebeurt dat niet, kunnen ze het op beide pionnen blijven spelen. Dat geeft een ander verloop.'

'We zijn in deze Giro op onze honger blijven zitten', aldus een kritische Wuyts

Menig wielerkenner en -volger liet de voorbije weken al optekenen dat de 106e editie van de Giro werd gekenschetst door een afwachtende houding van de klassementsrenners, die daar volgens sommigen op hun beurt weer niks aan konden doen, daar de organisatie het zwaartepunt diep in de slotweek had gelegd. 'Qua spanning gaat deze Giro zeker bovenaan staan, maar qua intrinsieke waarde staat hij ver onderaan. Het eeuwige wachten, angstig gedoe, passief rijden, in blok blijven en hopen dat er in de slotkilometer iets gebeurt. En ook dat bleef vaak uit. We zijn in deze Giro op onze honger blijven zitten', vindt Wuyts er het zijne van.

Wuyts durft met zekerheid te zeggen dat, indien hij niet was uitgevallen, Evenepoel de Italiaanse rittenkoers had bijgeschreven op zijn palmares. 'Ik maak me sterk dat Remco deze Ronde van Italië gewonnen had. Ik zeg niet ‘had kunnen winnen’, maar ‘gewonnen had'. Op basis van z’n grenzeloos talent, op basis van dat hij zich zes maanden erop had voorbereid en dat hij klaar was om die Giro de volle drie weken op z’n top te betwisten', is hij stellig.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws