Zegt u het maar: Verdiende Richeze na gevaarlijk wegsturen een deklassering of diskwalificatie? Wielrennen
Wielrennen

Zegt u het maar: Verdiende Richeze na gevaarlijk wegsturen een deklassering of diskwalificatie?

Zegt u het maar: Verdiende Richeze na gevaarlijk wegsturen een deklassering of diskwalificatie?

Maximiliano Richeze is niet terug te vinden in het eindklassement van de Tour of Oman. De Argentijn van UAE-Team Emirates werd in de zesde en laatste etappe gediskwalificeerd, na een akkefietje met Mark Cavendish in de sprint. In gesprek met Wielerflits legt de UCI uit waarom.

Richeze deed een leadout voor Fernando Gaviria, die uiteindelijk de etappe won. Toen zijn werk erop zat, stuurde de routinier echter iets naar rechts, waarmee hij - bewust of onbewust - Cavendish in de weg zat. De Brit sloeg woest op zijn stuur en werd zesde. Daarmee verloor hij niet alleen de etappe, maar ook het puntenklassement. Die ging naar Gaviria, met 37 punten. Cavendish eindigde op 27.

Volgens de UCI is vooral de strijd om het sprintklassement van doorslaggevend belang geweest om Richeze niet te deklasseren, maar de diskwalificeren. 'Richeze kwam naar rechts en blokkeerde Cavendish. We denken dat Cavendish de rit kon winnen, maar bovenal verloor hij een eventuele groene trui. Als Cavendish had gewonnen, had hij de groene trui gepakt. Dat was de belangrijkste reden om Richeze te diskwalificeren', aldus jurylid Jempi Jooren.

Gaan we diskwalificatie vaker zien?

Op Twitter is naar aanleiding van de diskwalificatie wel wat discussie ontstaan. Want waarom werd Richeze gediskwalificeerd voor deze actie, waar in het verleden renners niet gestraft werden of alleen werden gedeklasseerd? Een strengere trend voor de rest van het seizoen of...?

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws