'Zo'n gedrevenheid, mentale kracht...'; dit verliest Jumbo-Visma (naast zeges) nog meer met vertrek Roglic Wielrennen
Wielrennen

'Zo'n gedrevenheid, mentale kracht...'; dit verliest Jumbo-Visma (naast zeges) nog meer met vertrek Roglic

'Zo'n gedrevenheid, mentale kracht...'; dit verliest Jumbo-Visma (naast zeges) nog meer met vertrek Roglic

Jumbo-Visma nam afgelopen zaterdag afscheid van de man die de ploeg de afgelopen jaren zoveel niveaus hoger heeft getild: Primoz Roglic reed in de Ronde van Lombardije zijn laatste wedstrijdkilometers in het geelzwart, dat hij volgend jaar verruilt voor de kleuren van BORA-hansgrohe. Maar wat gaat men bij de Nederlandse formatie het meest missen aan de Sloveense topper? In de Leiderstrui zocht het uit!

Allereerst moeten we de communicatieafdaling van de Nederlandse formatie bij deze een compliment geven. Met een gelikte video van 3 minuten en 41 seconden werd er zaterdagochtend stilgestaan bij het vertrek van de drievoudig Vuelta-winnaar, waarna Richard Plugge er als ploegbaas nog een schep bovenop deed. De CEO noemde Roglic de afgelopen maanden al meermaals 'de koning' van de ploeg.

'Ik ben trots op onze reis samen', schreef Plugge zaterdag. 'Ik heb ontzettend veel respect voor Primoz, zowel op de sterke renner als de geweldige persoon die hij is. We gaan hem missen en het is jammer dat we uit elkaar gaan, maar we wensen hem het beste. We houden contact', aldus de Nederlander.

Roglic kon zijn laatste wedstrijd voor Jumbo-Visma niet bekronen met een overwinning in de Ronde van Lombardije. Voorafgaand kwam hij in Como kort terug op de periode die hij doormaakte met de Nederlandse formatie. Gevraagd naar zijn emoties voor het vertrek van de Koers van de Vallende Bladeren antwoordde hij dat er 'samen geweldige verhalen geschreven zijn en dat hij daar supermooie herinneringen aan heeft', om na afloop vooral toe te voegen dat hij blij was dat alle heisa van de afgelopen weken achter de rug was.

Emoties toonde hij niet echt, al was de glimlach in Bergamo amper van het gezicht te slaan van de vriendelijke Sloveen. Zoontje Lev mocht mee amok maken op het podium van de Italiaanse najaarswedstrijd, terwijl papa net daarvoor tekst en uitleg gaf. 'Er speelden veel dingen rondom mij, maar ik heb desondanks alles gegeven op de fiets. Daar kan ik dus geen spijt van hebben. Ik ben meer dan blij. Het was niet zozeer emotioneel, maar gewoon heel zwaar, heh', antwoordde hij met zijn kenmerkende toon.

Ploegleiders Niermann en Reef vertellen wat er het meest gemist gaat worden aan Roglic

Voor vragen wát Jumbo-Visma precies verliest met het vertrek van 'koning' Roglic, hoef je eigenlijk alleen maar naar de tweet van Plugge te kijken. Toch konden ploegleiders Grischa Niermann en Marc Reef daar ook nog wel het nodige aan toevoegen. Niermann maakte vele grote rondes mee met de Sloveen, wat hij desgevraagd voor ons samenvatte bij de Münsterland Giro. 'We hebben heel veel aan Primoz te danken, hij heeft gigantisch veel overwinningen voor ons behaald. Het is jammer dat hij weggaat, maar voor hem is dit een goede beslissing.'

'Primoz zijn droom is de Tour winnen en daarbij wensen wij hem heel veel geluk. Hij gaat in een goede verstandhouding weg en dat heeft de ploeg zo geaccepteerd', stelde de Duitser, die vertrouwen heeft in een natuurlijke opvolging van de topper die de afgelopen jaren zoveel successen boekte. 'Maar wij hebben heel veel sterke renners en heel veel jonge gasten, dus ook dat gat gaan we opvangen.'

Reef kreeg na afloop van de Ronde van Lombardije dezelfde vraag ('Wat gaan jullie het meeste missen aan Primoz?') en na enkele secondes goed nadenken kwam hij met een weloverwogen antwoord. 'Zijn persoonlijkheid, killersmentaliteit en werklust. Primoz heeft zo'n gedrevenheid en mentale kracht. Hij wil er altijd voor gaan, kan er altijd voor gaan en heeft altijd het niveau om mee te strijden voor winst. Daarbij natuurlijk zijn overwinningen, alles bij mekaar. Dat gaat gewoon gemist worden', vatte de ploegleider het samen in enkele rake woorden.

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws