Zonneveld blikt nog eens terug op rol UAE bij val Kelderman: 'Ik vond dit echt zó ontzettend stijlloos' Wielrennen
Wielrennen

Zonneveld blikt nog eens terug op rol UAE bij val Kelderman: 'Ik vond dit echt zó ontzettend stijlloos'

Zonneveld blikt nog eens terug op rol UAE bij val Kelderman: 'Ik vond dit echt zó ontzettend stijlloos'

Het was even tragisch als typisch. Onderweg omhoog naar de Gotthardpas, op de woensdagnamiddag in de Ronde van Zwitserland, stond Wilco Kelderman virtueel in de gele trui. Op weg naar eindelijk weer eens een hoogtepunt, een mooi moment tussen de vele tegenvallers in zijn inmiddels lange carrière. Alert zat hij van voren, de twee renners die voor hem stonden in het klassement waren reeds gelost. De weg lag vrij. Tot er een twintigjarige Mexicaan voor zijn neus tegen de grond ging. Kelderman kon geen kant op.

Oké, wellicht spreken we te kort door de bocht als Kelderman het geel bijna binnen had. De verschroeiende demarrage van Adam Yates, enkele kilometers na de onfortuinlijke val van Isaac Del Toro - die Kelderman dus meenam in zijn kielzog - kon eigenlijk niemand volgen. En toch, toch was het moment typisch voor de aura die rond de inmiddels 33-jarige klasbak hangt. Weer kreeg hij de kans niet. Die lag écht voor het intikken. En toch verdween die kans op miraculeuze wijze als sneeuw voor de zon. Door een nieuwe onbenulligheid, een nieuw ongeluk in een zéér klein hoekje.

Lees verder onder de foto

Zonneveld blikt nog eens terug op rol UAE bij val Kelderman: 'Ik vond dit echt zó ontzettend stijlloos'
De crash van Wilco Kelderman

Zonneveld hard voor UAE: 'Dit was heel lelijk, gaat nog wel terugkomen'

In In het Wiel ging journalist Thijs Zonneveld woensdagavond in op de valpartij van Kelderman. 'Ik dacht, het zal toch niet waar zijn?! Eerst hoopte ik gewoon dat het een andere renner was. Dat het Ben Tulett of Cian Uijtdebroeks was. Lullig voor hen, maar een keertje kan gebeuren. Maar natuurlijk moest het Kelderman gebeuren. We hadden het niet moeten noemen, dat hij geel kon pakken... Ik weet het niet. Het is ongelooflijk dat het wéér hem moest overkomen.'

Kelderman, die in 2020 het podium haalde in de Giro, heeft de pech spreekwoordelijk aan zijn kont hangen, ziet Zonneveld ook. 'Er was wat mis met zijn fiets, hij zat te klooien met zijn fiets. Ik denk dat hij wel een minuut verloor door die val. Hij raapte iedereen erna op. Nét voor hij terug was, ging UAE op kop rijden. Dat was zo stijlloos! Laat hem terugkeren op zijn minst. Door hun renner valt hij nota bene. Ik vond het écht heel lelijk. Ze hadden best nog twee minuten kunnen wachten, ook dan had Yates gewonnen. Dit gaat zijn effecten nog wel hebben in de wedstrijden die gaan komen, bijvoorbeeld in de Tour', aldus Zonneveld.

Lees verder onder de foto

Zonneveld blikt nog eens terug op rol UAE bij val Kelderman: 'Ik vond dit echt zó ontzettend stijlloos'
Adam Yates in het geel

De tragiek rond Kelderman: niet de eerste (lullige) valpartij

Het talent van Kelderman is onmiskenbaar. Een klasse ronderenner, een klassementsman die in zijn beste dagen Chris Froome lang kon bijhouden in de Vuelta en met wat steun van zijn ploeg misschien de Giro in 2020 had kunnen winnen. Kelderman is al ruim twaalf jaar prof, maar viel vaker dan hem lief was. In 2017 verkeerde hij in topvorm in de Giro, waar hij door een motor naar ten val kwam als meesterknecht van Tom Dumoulin bij Sunweb.

Er volgden valpartijen bij nationale kampioenschappen die een streep zetten door mooie klassementsambities, tuimelpartijen in voorjaarsklassiekers die hem bij BORA-hansgrohe in de knechtenrol duwden en sleutelbeenbreuken na zijn terugkeer bij Visma | Lease a Bike. Laten we hopen dat Kelderman heel blijft in deze Ronde van Zwitserland, en hij de geteisterde Nederlandse ploeg op volle kracht aan succes kan helpen in de aanstaande Tour.

Ben je in het buitenland en wil je live het EK kijken? Verbind met een NL server door middel van een VPN.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws