Zonneveld en Dekker: 'Van der Poel heeft een fout gemaakt en zichzelf overschat' WK Wielrennen

Zonneveld en Dekker: 'Van der Poel heeft een fout gemaakt en zichzelf overschat'

Door Marijn van den Berge 02 oktober 2019 | 08:10


Het licht van Mathieu van der Poel ging op 14 kilometer van het einde uit op het WK, omdat hij te vroeg is aangegaan en te veel kopwerk heeft verricht. Dat stellen Thomas Dekker en Thijs Zonneveld in AD-podcast In Het Wiel. Volgens het duo heeft Van der Poel daarin een fout gemaakt en dat is volgens hen niet de eerste keer.

‘Het meest pijnlijke voor hemzelf is dat hij met deze benen wereldkampioen had kunnen worden. Het is prachtig hoe hij altijd koerst, maar hij heeft geen gebruik gemaakt van zijn ploeggenoten’, zegt Dekker. ‘Hij had voor het eerst op dit niveau renners om zich heen die ook een koers konden openen en meegaan. Ik betwijfel of het verschil had gemaakt, maar in de finale had beter iemand anders kunnen gaan. Met het eindschot dat Van der Poel heeft, had hij het ook in de laatste ronde kunnen spelen’, stelt Dekker.

Daar is Zonneveld het mee eens. ‘Het is Van der Poels kracht om de wedstrijd naar zijn hand te zetten en niet te ondergaan. Op 34 kilometer van het einde beslist Van der Poel vrij instinctief om zelf te gaan. Dan springt hij niet naar het groepje vlak voor hem om te controleren, maar in plaats daarvan trekt hij meteen alle registers open. Dan is de finale geopend en gaat hij op kop rijden.’

‘Het scenario vooraf waarop Van der Poel het WK ging verliezen, was dat hij te vroeg zou aangaan. We kunnen nu allemaal concluderen dat hij dat gedaan heeft’, meent Zonneveld. ‘Dan kan hij wel zeggen dat hij in de juiste slag zat, maar dat was omdat híj die gemaakt heeft. Iedereen wachtte op hem, en hij kiest een moment waarop het fantastisch zou zijn geweest als hij het afmaakt. Maar als hij het niet afmaakt, moet je ook een grote jongen kunnen zijn om te zeggen: misschien was het een rondje te vroeg. Of hij een fout maakte? Ik vind van wel.’

Zonneveld: 'Je kunt nu niet anders zeggen dan dat Van der Poel zichzelf heeft overschat'

‘Achteraf heeft hij te veel werk op kop gedaan, maar op zo’n moment is het een lastige situatie’, stelt Dekker. Iets wat Van der Poel wederom op zijn instinct deed. ‘Hij wint veel koersen op intuïtie, maar we moeten ook eerlijk zijn door te zeggen dat hij verschrikkelijk veel overschot heeft, waardoor hij fouten alsnog recht kan zetten, zie Amstel Gold Race. Maar achteraf kun je nu niet anders zeggen dan dat hij zichzelf heeft overschat’, aldus Zonneveld. (Foto: Proshots)

Lees 8 Reacties

Tags:

Reacties

Renner1952
2 Oct 2019 om 18:48

Wel eens gehoord van een suikerklop. Als je teveel suikers binnenkrijgt blokkeer je ook. Dus het feit dat van de poel zegt dat hij voldoende heeft gegeten klopt wel. Misschien wel iets te veel. Bij een hongerklop krijg je het koud en een suikerklop krijg je het warm. Blijft niet te min een prachtig optreden van mathieu. En laat die twee “kenners maar aanlullen” hebben zelf nooit zulke mooie dingen laten zien.

Opera
2 Oct 2019 om 11:45
Quote van Retro Lex
Ik denk vooral dat Matthieu de omstandigheden ( regen, wind en kou) heeft onderschat. Op 30km voor de meet aangaan vind ik zeker niet te vroeg

Vergeet ook niet de inspanning na pech in het begin van de koers. Zie ook Gilbert. Al moeilijk zat om je normale energieverbruik op peil te houden.

Alaflip
30 Sep 2019 om 20:51

@Molibe

Mathieu zei dat hij, een paar minuten voordat hij er helemaal doorheen zakte, het ontzettend warm kreeg. Ik denk dat het de reden is voor het open hesje.

Het blijft ontzettend jammer omdat een gouden medaille bij de profs de ultieme kers op de taart was geweest voor een geweldig succesvol WK voor Nederland. Wat Mathieu betreft, die gaat echt nog wel een keertje wereldkampioen worden op de weg. Zo'n geweldige renner moeten we koesteren.

Molibe
30 Sep 2019 om 19:50

Ik hoor er niemand over, maar hij reed de laatste 2/3 ronden met z’n windjack open. Kan het niet zo zijn dat hij daardoor warmte is verloren en dat de kou hem op de maag is geslagen? Dan kun je ook zo ineens katsleeg zijn...

klepperke
30 Sep 2019 om 19:21

Azijnzeikers

henkwijlhuizen
30 Sep 2019 om 19:14

Ik vind dat hij zich netjes heeft gedragen met zijn nl collega's en dat hij gaat is heel normaal dat is zijn manier van rijden en nu had hij pech zijn lichaam was leeg Of Thomas had hij zo als jij reed met epo 1ste worden.

Retro Lex
30 Sep 2019 om 17:42

Ik denk vooral dat Matthieu de omstandigheden ( regen, wind en kou) heeft onderschat. Op 30km voor de meet aangaan vind ik zeker niet te vroeg

trmbike1968
30 Sep 2019 om 16:50

De twee grootste eikels van Nederland die zich met wielersport proberen bezig te houden moeten ook weer eens commentaar geven.

Stuur ze aub naar huis die twee

Reageer


Meer nieuws