Van der Breggen soleert naar wereldtitel, Van Vleuten tweede met gebroken pols WK Wielrennen
WK Wielrennen

Van der Breggen soleert naar wereldtitel, Van Vleuten tweede met gebroken pols

Van der Breggen soleert naar wereldtitel, Van Vleuten tweede met gebroken pols

Anna van der Breggen is op onverslaanbare manier naar de wereldtitel bij de vrouwen gereden. Annemiek van Vleuten bereidde de aanval van de Zwolse voor, die vervolgens veertig kilometer de tijd had om te genieten van haar imponerende dubbelslag in het vrouwenwielrennen. Van Vleuten eindigde zelfs vervolgens nog als tweede, voor Elisa Longo Borghini.

De chaos die we gewend zijn van het begin van de vrouwenkoers was dit keer niet aanwezig, de eerste ronde werd wat gezapig rondgereden door de vrouwelijke landenteams. Toch was het achterin nog behoorlijk zwaar, want de klimmen waren erg steil. De pijn was dus al op de gezichten te lezen. In de tweede ronde kwam er een korte aanval van Valerie Demey, die het bal daarmee opende.

Grace Brown en Alison Jackson waren de volgende die gingen, zij kregen later ook Mavi García, Amy Pieters, Lisa Brennauer, Christine Majerus en een paar andere dames mee. Dat leverde een rare situatie op. De Britten, de Italianen en de Nederlanders hadden een vrouw vooraan, terwijl Katarzyna Niewiadoma en Cecilie Uttrup Ludwig niet de ploeg hadden om te achtervolgen. Daardoor bleef de voorsprong van de kopgroep lang rond de twee minuten.

Van der Breggen schudt aan de boom

Toch bleek die twee minuten niet te veel. Met nog vier van de tien klimmen te gaan gaf Van der Breggen eens gas, waarmee ze de boel flink uitdunde. Bij een volgende poging van Marianne Vos en Van Vleuten werd de kopgroep ingerekend. Vooraan bleven alleen Van Vleuten, Van der Breggen, Longo Borghini en Cecilie Uttrup Ludwig over.

Van der Breggen gaf net voor de top nog eens gas, waarmee ze de rest op achterstand plaatste. Van Vleuten stribbelde wat tegen, maar moest haar jongere landgenote alsnog laten gaan. De regerend wereldkampioene besloot dan maar als afstopper te gaan fungeren bij de achtervolgende rensters. Dit deed de vrouw (met gebroken pols!) voortreffelijk, waardoor Van der Breggen binnen mum van tijd een voorsprong van meer dan één minuut bij elkaar kon fietsen.

Outstanding Van der Breggen, strijd om medailles

Dat Van der Breggen de wereldtitel zou pakken, was al snel duidelijk. Vanaf dat moment was het dan ook kijken naar de achtervolgende groep van Van Vleuten en co, waar nog wel eens wat zou kunnen gebeuren in de strijd om de zilveren en bronzen plak. Dit groepje werd echter snel weer ingerekend door het peloton, waar de vrouwen van Italië er alles aan deden om de achterstand tot Van der Breggen te verkleinen.

Dat lukte de Squadra Azzurra echter geen seconde. Op de laatste klim spatte de groep wel uiteen, door toedoen van Longo Borghini. De kopvrouw van Italië werd geschaduwd door Van Vleuten, die vervolgens wel meereed om de rest op achterstand te houden en onderling de medailles te kunnen verdelen. Dat loonde; Van Vleuten werd tweede, terwijl Longo Borghini in eigen land het brons op wist te eisen. (foto: Sirotti)

Uitslag WK wielrennen vrouwen 2020

1. Anna van der Breggen
2. Annemiek van Vleuten + 1.20
3. Elisa Longo Borghini ''
4. Marianne Vos + 2.01
5. Liane Lippert ''
6. Elizabeth Deignan ''
7. Katarzyna Niewiadoma ''
8. Cecile Uttrup Ludwig + 2.41
9. Lisa Brennauer + 3.08
10. Marlen Reusser ''

Lees hieronder onze liveblog terug!

Laadt de liveblog niet? Druk dan op F5 of ververs de pagina!


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws