Van der Breggen wereldkampioen tijdrijden na keiharde crash Dygert WK Wielrennen
WK Wielrennen

Van der Breggen wereldkampioen tijdrijden na keiharde crash Dygert

Van der Breggen wereldkampioen tijdrijden na keiharde crash Dygert

Anna van der Breggen is wereldkampioene tijdrijden gewonnen bij de vrouwen. Lang leek het er niet op dat een eerste wereldtitel erin zat, met titelverdedigster Chloé Dygert die als een raket onderweg was. De Amerikaanse viel echter hard in een bocht, alvorens Van der Breggen naar de zege reed. Het is na vier zilveren medailles haar eerste gouden plak in de tijdrit. Ellen van Dijk werd keurig derde.

De grote vraag voorafgaand aan de tijdrit was: hoe goed is Dygert? De 23-jarige Amerikaanse verpulverde vorig jaar de concurrentie, maar liet zich net als afgelopen seizoen niet zien in dit huidige seizoen. Op de baan bereidde ze de tijdrit voor. Van der Breggen dacht goede papieren te hebben, met een Europese titel tijdrijden als ultiem bewijs. Ook Van Dijk mocht met haar tijdritkwaliteiten ambitieus zijn.

Dygert valt hard, Van der Breggen slaat toe

De plannen van de Nederlandse dames werden bij het eerste tussenpunt echter hard de grond in gebeukt door Dygert. Ze was maar liefst 26 seconden sneller dan Marlen Reusser en Van der Breggen gaf al 36 seconden toe. Van Dijk noteerde na 14,9 kilometer bij de meting de zesde tijd, op een dikke minuut van Dygert. Die leek zodoende onbedreigd op weg naar haar tweede tijdrittitel in twee jaar tijd.

Het liep anders. De Amerikaanse hield een bocht naar rechts niet en viel hard over de vangrail. Ze was na de crash bij bewustzijn, maar reed de wedstrijd logischerwijs niet uit. Zo had plots iedereen weer kans. Reusser had bij het tussenpunt de beste papieren, maar al snel bleek dat Van der Breggen in het tweede gedeelte harder reed dan de Zwitserse. Aan de finish bleek het verschil zestien seconden. Van Dijk reed ook een ijzersterk tweede gedeelte en finishte op 31 seconden als derde.

Uitslag WK tijdrijden vrouwen 2020

1. Anna van der Breggen
2. Marlen Reusser +0.16
3. Ellen van Dijk +0.31
4. Lisa Brennauer +0.45
5. Grace Brown +1.01
6. Amber Leone Neben +1.20
7. Emma Norsgaard +1.22
8. Mieke Kröger +1.31
9. Lauren Stephens +1.43
10. Vittoria Bussi +1.46

Lees de tijdrit bij het WK wielrennen voor vrouwen terug in onze liveblog

(foto: Sirotti)


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws