Van Vleuten bekroont bizarre monstersolo met goud, Van der Breggen zilver WK Wielrennen
WK Wielrennen

Van Vleuten bekroont bizarre monstersolo met goud, Van der Breggen zilver

Van Vleuten bekroont bizarre monstersolo met goud, Van der Breggen zilver

Annemiek van Vleuten heeft met een ongelofelijk kunststukje beslag gelegd op haar eerste wereldtitel op de weg. Na een bizarre solo van meer dan honderd (!) kilometer hield zij op het einde nog een geruime voorsprong over op haar concurrenten.

Het Nederlandse team moest voorafgaand aan de vrouwenwedstrijd al enkele gevoelige tikken incasseren. In de tijdrit op woensdag werden de Nederlandse dames vernederd door een ontketende Chloe Dygert en op vrijdag werd Nils Eekhoff na een discutabele jurybeslissing de zege bij de beloften ontnomen. Met een gigantisch sterk blok werd er in de wegrace bij de vrouwen zeker op revanche geaasd.

Opmerkelijk genoeg moesten na vijftien gereden kilometers al veel vrouwen lossen. Dit gebeurde onder aanvoering van Demi Vollering. De Nederlandse legde het peloton een hoog tempo op, maar dat zwakte na het eerste klimmetje van de dag af. Daarna brak een vrij gezapige periode aan, waarin het peloton weer wat terug kon aandikken.

Van Vleuten begint aan knettergekke monstersolo

Het bleek stilte voor de storm, want op 105 kilometer van het einde werd de knuppel al in het hoenderhok gegooid door Annemiek van Vleuten. Op de beklimming van de Lofthouse trok zij ten aanval. Alleen Lizzie Deignan leek een poging te doen om te volgen, maar moest toch een gat laten. De vertwijfeling bij de andere favorieten begon tot groot genoegen van Van Vleuten: haar voorsprong liep op richting de minuut.

De aanval van de hardrijdster leek goed voor verbrokkeling in het peloton. Achter haar reed een klein groepje met Deignan, Anna van der Breggen, Chloe Dygert, Amanda Spratt, Soraya Paladin, Cecille Ludwig, Clara Koppenburg en Elisa Longo Borghini. Van topfavoriete Marianne Vos was op dat moment geen sprake meer. Zij reed in een grotere groep op geruime achterstand.

Een lange tussenfase brak aan, want de voorsprong van Van Vleuten bleef lange tijd gelijk. Bij de achtervolgsters was er weinig lijn in de samenwerking te vinden. Pas nadat de imponerende renster van Mitchelton-Scott al vijftig kilometer in de aanval reed, begon de voorsprong toe te nemen. De aanwezigheid van Van der Breggen bij de achtervolgsters bleek reden voor vertwijfeling bij hen.

Dygert gaat op zoek naar Van Vleuten, maar voorsprong blijft stabiel

Met nog dertig kilometer te gaan was voor Dygert de maat vol. Ze probeerde haar mede-achtervolgsters af te matten en ging in de tegenaanval. Ze mocht nu een soort geïmproviseerde tijdrit gaan afleggen tegen Van Vleuten, maar die laatste wist haar voorsprong relatief stabiel te houden.

In de strijd om de bronzen plak moest Van der Breggen zien af te rekenen met Spratt. Zij reden met zijn tweeën achter Dygert. Het verschil met de Amerikaanse was niet groot, maar toch wisten ze het gat niet direct dicht te rijden. Inmiddels kwamen de superlatieven voor Van Vleuten tekort. Alsof het geen moeite kostte, reed zij stoïcijns richting de regenboogtrui.

Als regerend kampioene op de tijdrit wist Dygert niets goed te maken op de Nederlandse koploper. Sterker nog, ze werd ingelopen door het duo Van der Breggen-Spratt. Zo leken de Nederlandse vrouwen op weg naar twee medailles: een prachtige revanche op de teleurstellingen van eerder deze week.

Om het feest van de Nederlanders compleet te maken, trok Van der Breggen op één van de laatste klimmetjes ten aanval. Spratt kon niet volgen, waardoor een één-tweetje in de maak leek. Spratt mocht spartelend voor het brons blijven rijden.

Van Vleuten rondt kabinetstukje af

Op drie kilometer van het einde kwam de glimlach bij Van Vleuten tevoorschijn. En terecht, want een solo van deze aard is zelden vertoond in de wielrennerij. Vol vreugde kon de Nederlandse richting haar zo felbegeerde regenboogtrui rijden. Van der Breggen eindigde op gepaste afstand op twee, Spratt pakte brons.

Na twee wereldtitels op de tijdrit is het voor Van Vleuten de eerste keer winst op de wegrace. Zij komt hiermee in een mooi rijtje Nederlandse wereldkampioenen. Voor het derde jaar op rij gaat de zege namelijk naar de Oranjevrouwen. (Foto: Sirotti)

Uitslag WK wegwedstrijd vrouwen 2019

1. Annemiek van Vleuten
2. Anna van der Breggen +2.15
3. Amanda Spratt +2.28
4. Chloé Dygert +3.24
5. Elisa Longo Borghin +4.45
6. Marianne Vos +5.20
7. Marta Bastianelli "
8. Ashleigh Moolman "
9. Lisa Brennauer "
10. Coryn Rivera "

Lees hier de wegwedstrijd bij het WK wielrennen voor vrouwen terug

Let op: laadt het liveblog niet meteen, druk dan even op F5.


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws