Like ons!
Van Baarle bezorgt INEOS Nederlandse twee op twee in Dauphiné; Fuglsang eindwinnaar

Algemeen nieuws

Van Baarle bezorgt INEOS Nederlandse twee op twee in Dauphiné; Fuglsang eindwinnaar

Dylan Van Baarle heeft de laatste rit in het Critérium du Dauphiné gewonnen. Hij wist de Australiër Jack Haig te kloppen in een spurt met twee na een rit op geaccidenteerd parcours. Na Wout Poels gisteren pakte zo voor de tweede opeenvolgende dag een Nederlander de zegebloemen in Frankrijk. Steven Kruijswijk verging het minder goed, hij stapte ziek uit de wedstrijd.

In de traditioneel korte maar zware slotetappe van het Critérium du Dauphiné moesten de overgebleven renners zeven hellingen aangrijpen. 113,2 kilometer stonden er tussen Cluses en Champéry op het programma. De renners reden door het midden- tot hooggebergte van de regio Haut-Savoie.

Maar liefst acht renners stonden niet meer aan het vertrek vandaag, waaronder als grootste naam Michael Woods. De overgebleven renners zouden strijden voor zowel de rit als het eindklassement, dat nog steeds niet in zijn definitieve plooi lag. Gele trui Jakob Fuglsang verdedigde een voorsprong van slechts acht seconden op Adam Yates. Zelfs de nummer zeven in het klassement, Thibaut Pinot, zou maar 33 seconden moeten dichtrijden als hij Fuglsang wou onttronen. 

Vlucht van dertien met Van Baarle en opnieuw Alaphilippe

Twaalf renners wisten zich in eerste instantie af te scheiden, Nils Politt wist iets later nog de sprong te maken. De twaalf andere namen? De usual suspect Julian Alaphilippe ten eerste, die zich niet graag in de anonimiteit van het peloton gedeisd lijkt te houden. Een Nederlander zat mee in de slag van de dag: Dylan van Baarle. Hij reed rond in het gezelschap van Jack Haig, Felix Grossschartner, Carlos Verona, Sébastien Reichenbach, Sepp Kuss, Julien Bernard, Carl Fredrik Hagen, Hermann Pernsteiner, Alessandro De Marchi en Warren Barguil.

De renners reden de hele dag middag vooruit over de verschillende cols, maar na een kortstondige aanval van Barguil en Hagen bleek Haig over de beste klimmersbenen te beschikken. Hij viel aan en kreeg Van Baarle, Kuss en Hagen mee. 

Ondertussen moest Yates de rol in het peloton lossen. De tweede uit het klassement leek op zijn minst zwaar verkouden door  de ingrijpende rit de apocalyptische weersomstandigheden gisteren. Bij de beklimming van de Côte des Rives op 35 kilometer van de meet waaide ook Steven Kruijswijk weg uit het peloton. Beiden verdwenen de twee in de ploegauto, een ontluisterend beeld. 

Haig en Van Baarle voor winst, Fuglsang nooit in de problemen

Op 15 kilometer van het einde loste Dylan Teuns uit de favorietengroep, maar een aanval op Fuglsang van Pinot en anderen kwam er niet. Poels was een van de vijftien overgebleven renners in de favorietengroep.

Vooraan was Haig bergop de sterkste. Hij ging ervandoor op de voorlaatste beklimming en kreeg iets later Van Baarle met zich mee. Zij zouden voor de winst in de rit rijden, want zolang Kwiatkowski op de kop van het peloton reed, zou Van Baarle niet op volle kracht achtervolgd worden. Alaphilippe en Hagen achtervolgde het tweetal, maar kwam nooit terug aansluiten. Er stond nog een kleine afdaling gepland, waarna de weg opnieuw zou oplpen.

Onder de vod van de laatste kilometer speelden Van Baarle en Haig het spel voor de overwinning. Haig stopte even met trappen omdat de twee voldoende voorsprong bijeen hadden gereden, maar dat bracht Van Baarle niet uit zijn concentratie. De Nederlander klopte de Australiër in de sprint en haalde zo de tweede opeenvolgende Nederlandse ritwinst binnen voor INEOS. 

Dauphiné met dubbel gevoel voor Nederland

Niemand haalde het gedurende de rit in zijn hoofd om Fuglsang aan te vallen, die zelf relatief makkelijk in het peloton naar de eindzege peddelde, in het zog van Alexey Lutsenko die de groepssprint won voor de achtste plaats, achternagezeten door een sterke Meurisse.

De Dauphiné werd een voorbereidingsronde met hoogtes en laagtes voor de Nederlanders. Poels en Van Baarle wonnen er met overmacht een rit, maar de verwachte kopmannen voor de Tour, Kruijswijk en Dumoulin, verlieten de ronde voortijdig. 

Uitslag rit 8 Critérium du Dauphiné

1. Dylan Van Baarle +3:05:48
2. Jack Haig "
3. Carl Fredrik Hagen + 0.50
4. Warren Barguil + 1.12
5. Sepp Kuss "
6. Sebastian Reichenbach "
7. Julian Alaphilippe + 1.16
8. Alexey Lutsenko + 1.59
9. Xandro Meurisse "
10. Emanuel Buchmann "
15. Wout Poels "

Klassement na rit 8 Critérium du Dauphiné

1. Jakob Fuglsang 30:44:27
2. Tejay Van Garderen + 0.20
3. Emanuel Buchmann + 0.21
4. Wout Poels + 0.28
5. Thibaut Pinot + 0.33
6. Dylan Teuns + 1.11
7. Alexey Lutsenko + 1.12
8. Daniel Martin + 1.21
9. Nairo Quintana + 1.24
10. Romain Bardet +1.38
32. Dylan van Baarle +26:20

(Foto: Sirotti)

0 reacties

Schrijf een reactie

Om een reactie te kunnen schrijven dien je ingelogd te zijn. Login/Registreer je hier direct!
Naar boven