Quintana oppermachtig op de laatste koersdag, Schachmann houdt geel Algemeen nieuws

Quintana oppermachtig op de laatste koersdag, Schachmann houdt geel

Door Ward Hilhorst 14 maart 2020 | 14:42


Op waarschijnlijk de laatste koersdag van de komende paar maanden heeft Nairo Quintana gehakt gemaakt van de concurrentie. In de strijd om eindwinst in Parijs-Nice was het Maximilian Schachmann die Tiesj Benoot net voor wist te blijven.

Het was duidelijk dat de renners ook voelde dat dit voorlopig de laatste kans zou zijn om zich te laten zien. Om die reden vormde er een erg sterke groep vooraan. Vincenzo Nibali, Quintana, Romain Bardet, Thibaut Pinot en Julian Alaphilippe waren er allemaal bij, net als Thomas De Gendt, Sergio Higuita, Benoot en zijn ploeggenoot Michael Matthews. Op de eerste klim, de Col de Vence, ontstond gelijk een stevige strijd tussen al deze mannen.

Op die Col de Vence wisten zes mannen een gat te slaan met de rest. Aurélien Paret-Peintre, De Gendt, Alaphilippe, Anthony Perez, Nicolas Edet en Alberto Bettiol waren de gelukkigen. Zij reden een ruim gat van meer dan twee minuten bijeen, terwijl de rest van de grote kopgroep werd ingerekend. Dat verschil liep op naar drie minuten, wat Alaphilippe in de virtuele gele trui bracht. Ondertussen pakte Edet de punten op de eerste twee cols en verzekerde zich zo van de bollentrui.

Alaphilippe maakt koers en verliest virtueel geel

Met nog ruim veertig kilometer te gaan versnelde Alaphilippe even, wat Perez zijn plek in de kopgroep kostte. Even later kreeg Edet materiaalpech, en zonder hulp van Perez bleek het voor hem zwaar, maar niet onmogelijk om terug te keren. Na een achtervolging van vijf kilometer was hij weer vooraan te vinden. In het peloton namen EF Education First en BORA-hansgrohe het gros van het werk voor hun rekening.

Voornamelijk Patrick Konrad reed op kop alsof zijn leven er van af hing. Dit zorgde dat Alaphilippe zijn virtuele leiderstrui weer terug moest geven aan Schachmann. Die zat goed voorin het peloton, maar maar Benoot zat met drie van zijn sterkste knechten vlak achter de leider. Aan de voet van de slotklim versnelde De Gendt in de kopgroep, en alleen Alaphilippe kon zijn wiel volgen. Dat was van korte duur, de Belg koos in zijn eentje het hazenpad.

De Gendt vergroot zijn voorsprong op slotklim

Ondertussen was de kop van het peloton door de manschappen van Quintana overgenomen. Winner Anacona sloop zelfs weg en kreeg Guillaume Martin mee, terwijl het peloton nog uit een man of twintig bestond. Martin liet Anacona achter zich en ging 'er op en er over' bij Paret-Peintre en Alaphilippe, terwijl De Gendt zijn voorsprong vergrootte. Het duurde niet lang tot het pelotonnetje de twee Fransen greep, waarna De Gendt nog anderhalve minuut had op het peloton, en een ruime minuut op Martin. Op dat moment was er nog tien kilometer te verrijden.

Drie kilometer later plaatste Bardet een aanval. De achtervolging kwam op de schouders van Richie Porte te liggen, in opdracht van Nibali. Hij haalde Bardet terug en snoepte ook een halve minuut van de voorsprong van De Gendt af. Die marge nam nog verder af, maar het bleef razend spannend. Op vier kilometer van de streep was er nog veertig seconden over. Dat was het moment dat Quintana zijn aanval plaatste. Het hele elitegroepje spatte uit elkaar.

Quintana verpulvert de concurrentie

Porte kon deze versnelling niet aan, dus het achtervolgen was nu aan Nibali zelf. Verder zaten alleen Pinot, Benoot, Schachmann en Higuita nog in de groep. Dit betekende het eind voor De Gendt. Quintana ging er op en er over en nam een halve minuut op de rest van de klassementsrenners. Nu was er spraken van twee wedstrijden. Quintana was op weg naar ritwinst, maar Benoot en Higuita hadden nog mogelijkheid om Schachmann onder druk te zetten in het klassement.

Toch leek niemand dat echt te durven, en Quintana liep uit. Met nog een ruime kilometer te gaan was daar dan eindelijk Benoot. Hij nam een gat, wat Schachmann de kop op dwong. Het verschil aan de start was 36 seconden, dus het ging er om spannen. Schachmann kon de kop niet houden en een poging van Pinot om naar de Belg toe te rijden strandde.

Quintana kon het allemaal niet deren. Hij mocht juichen op de streep, waar hij met geruime voorsprong arriveerde. Benoot werd tweede maar kwam net tekort voor de leiderstrui. Zo kwam er een einde aan deze schitterende koersdag.

Uitslag etappe 7 Parijs-Nice

1. Nairo Quintana
2. Tiesj Benoot +0.46
3. Thibaut Pinot +0.56
4. Sergio Higuita "
5. Vincenzo Nibali
6. Maximilian Schachmann +0.58
7. Guillaume Martin +1.19
8. Tanel Kangert +1.22
9. Romain Bardet +1.32
10. Rudy Molard "

Eindklassement Parijs-Nice

1. Maximilian Schachmann
2. Tiesj Benoot +0.18
3. Sergio Higuita +0.59
4. Vincenzo Nibali +1.16
5. Thibaut Pinot +1.24
6. Nairo Quintana +1.30
7. Rudy Molard +2.03
8. Tanel Kangert +2.16
9. Felix Grossschartner +3.39
10. Søren Kragh Andersen +4.36

(Foto: Sirotti)


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws