Imponerende Jumbo-trein zet Roglic perfect af voor rit- en eindzege l'Ain Algemeen nieuws

Imponerende Jumbo-trein zet Roglic perfect af voor rit- en eindzege l'Ain

Door Jannick van der Hooft 09 augustus 2020 | 15:15


Primoz Roglic heeft op een imponerende manier de Tour de l'Ain gewonnen. De Sloveen van Jumbo-Visma kon het sterke kopwerk van zijn team afmaken op de Grand Colombier. Hij versloeg Egan Bernal in de slotfase, net voor de sprint ingezet kon worden.

Vooraf stond de etappe te boek als het decor van de volgende slag in de strijd tussen Team Jumbo-Visma en Team INEOS. De twee formaties roerden zich in het begin van de etappe niet en lieten een groep van twaalf renners ontsnappen uit het peloton. Onder hen Romain Seigle, Léo Vincent, Andrea Bagioli, Mauri Vansevenant, Carl Frederik Hagen, Jan Barta, Georg Zimmerman, Mads Würtz Schmidt en landgenoot Thymen Arensman.

Toen er geklommen moest worden in de kopgroep bleek dat niet iedereen aan elkaar gewaagd was. Het was Bagioli, ritwinnaar van de eerste etappe, die het hazenpad koos. Uiteindelijk kreeg hij Julien Bernard met zich mee. Langzaam maar zeker werden de andere vluchters één voor één opgeslokt door het peloton. Het tempo lag duidelijk hoog. Na de tweede klim van de dag bleef slechts een klein pakketje over, met daarin vier man van Jumbo-Visma en vijf man van INEOS.

INEOS schift de groep op Grand Colombier

Richting de Grand Colombier hielden Bernard en Bagioli nog iets meer dan een minuut over op het peloton. INEOS nestelde zich op kop van het peloton om het tweetal terug te pakken in dienst van Egan Bernal. Het tempo ging dusdanig hard dat verschillende renners de rol moesten lossen. Onder meer voor Fabio Aru ging het te hard. Hij koos voor zijn eigen tempo om de klim te voltooien.

Met nog dertien kilometer te gaan moesten Bernard en Bagioli toegeven aan de klassementsmannen. Chris Froome nam over op kop van het groepje en niet veel mannen hingen meer aan zijn wiel. Bernal bestudeerde vanuit de achtergrond het tafereel, wachtend misschien wel op de eerste aanval. Uiteindelijk zat het werk van Froome er op met nog acht kilometers klimwerk te gaan.

Jumbo-Visma pakt regie over, Mollema lost

Het was het teken voor Jumbo-Visma om in actie te komen Dit keer was het Tom Dumoulin die het tempo bepaalde. Bauke Mollema kon, mede door wat tempoversnellingen van Jonathan Castroviejo, de groep niet meer bijhouden. Naast de mannen van Jumbo-Visma en INEOS hingen alleen Nairo Quintana, Daniel Martin, Guillaume Martin en Richie Porte in het wiel. De één makkelijker dan de ander.

Roglic en Bernal hielden elkaar scherp in de gaten, terwijl Dumoulin op kop bleef sleuren. Beide renners leken vrede te hebben met de situatie en wachtten af. Porte was de eerste voor wie het wachten te lang duurde: op drie kilometer van het eind zette hij zijn aanval in. Steven Kruijswijk vloog eraf en ook Bernal zat er niet direct bij. De poging van Porte hield echter niet lang stand. Voor Dumoulin zat zijn diensttijd er hier op.

Roglic blijft koel in rechtstreeks duel met Bernal

George Bennett was de volgende in lijn voor Jumbo-Visma. De Nieuw-Zeelander sneed de slotkilometer als eerste aan, terwijl Porte het vanuit de achtergrond opnieuw probeerde. Quintana, Martin, Roglic en Bernal volgden. Bernal ging in de tegenaanval en werd geschaduwd door de Sloveense klassementsleider. Roglic bleef ijzig koel en zette Bernal onder druk. De Colombiaan kraakte en zag Roglic wegrijden. Hij legde hiermee de beslissende slag voor de rit- en eindzege in de Tour de l'Ain.

Bernal zette zich neer en moest genoegen nemen met de tweede plek in de einduitslag. Achter hem reed landgenoot Quintana naar de derde plek. Kruijswijk werd uiteindelijk zesde en kan daarmee op de titel van hoogst geklasseerde Nederlander rekenen. (Foto: Shoot me too / Instagram: @remogino1)

Uitslag etappe 3 Tour de l'Ain 2020

1. Primoz Roglic
2. Egan Bernal + 0.04
3. Nairo Quintana + 0.06
4. Guillaume Martin + 0.08
5. Richie Porte + 0.16
6. Steven Kruijswijk + 0.23
7. George Bennett + 0.31 
8. Tom Dumoulin + 0.44
9. Dan Martin + 1.16
10. João Almeida = 1.58

Eindklassement Tour de l'Ain 2020

1. Primoz Roglic
2. Egan Bernal +0.18
3. Nairo Quintana +0.26
4. Steven Kruijswijk +0.56
5. George Bennett +1.27
6. Bauke Mollema +2.24
7. João Almeida +2.40
8. Guillaume Martin +2.245
9. Jesús Herrada +3.39
10. Fabio Aru +4.26


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws