Simon Yates slaat slag in koninginnenrit Tirreno-Adriatico, Van der Poel animeert Algemeen nieuws

Simon Yates slaat slag in koninginnenrit Tirreno-Adriatico, Van der Poel animeert

Door Tom van der Salm 11 september 2020 | 16:00


Simon Yates heeft de koninginnenrit van Tirreno-Adriatico gewonnen. De renner van Mitchelton-Scott bleef na een loodzware etappe, deels geanimeerd door Mathieu van der Poel, de overige klassementstoppers voor. Geraint Thomas werd tweede, Rafal Majka derde.

Het heuvelachtige begin van de dag was een kolfje naar de hand van de aanvallers. Julien Bernard, Marco Canola, Héctor Carretero, Mathias Frank, Amanuel Gebreigzabhier, Carl Fredrik Hagen, Jhonatan Restrepo, Giovanni Visconti en Edoardo Zardini gingen er vandoor. Van der Poel miste de boot in eerste instantie, maar sloot even later alsnog aan door een knappe inspanning. Na de eerste klim en 45 kilometer op de teller stond er 5.50 minuten voorsprong voor de tien op het bord. 

Peloton houdt Van der Poel op minuten

Die ruime vijf minuten speling stond ook na tachtig kilometer fietsen nog op het scherm. Daarna werd het tempo in het peloton langzaam opgevoerd. Met nog 88 kilometer voor de boeg en 114 kilometer achter de rug, hadden Van der Poel en consorten nog vier minuten over. Na de eerste twee beklimmingen van de dag, de Santa Margherita en de San Ginesio veranderde er opvallend weinig aan dat gat. De enige verandering was dat Zardini het tempo vooraan niet kon volgen, waardoor we negen vluchters over hielden. 

Na de top van de San Ginesio waren er nog 78 kilometers te fietsen en Van der Poel schroomde niet om het tempo hoog te houden. De Nederlands kampioen was vaak te zien op kop van de kopgroep en dat zorgde er mede voor dat onder meer een aanval van Restrepo weinig uithaalde. Sterker nog: het tempo lag zo hoog dat Carretero en Canola ook moesten laten lopen richting de finale. Carretero had onderweg wel de bergtrui veroverd, maar zou niet meedoen om de dagzege. 

Favorieten of kopgroep in de finale?

Nog zeven leiders over bij het ingaan van de laatste vijftig kilometer. EF Pro Cycling hield het tempo hoog voor leider Michael Woods in het peloton, waardoor Van der Poel met 3.36 minuten speling amper kon hopen op de dagzege. Enkele valpartijen, van onder meer Chris Froome en Simon Clarke, hielden de concentratie hoog in de grote groep. Er werd op het scherpst van de snede gekoerst, zoveel was duidelijk.

Een soort status quo hield de koerssituatie in zijn greep richting de allesbeslissende slotklim naar Sassotetto. Twaalf kilometer aan zeven procent, daar moest het gebeuren voor de aanwezige klimmers. Het was Astana die de Kazachse knuppel in het hoenderhok gooide bij aanvang van de berg, wat de doodsteek betekende voor de vluchters.

Bikkelharde strijd op slotklim

Rui Costa vond het tempo dat hem en de rest van het peloton opgelegd werd niet hard genoeg, de Portugees plaatste een versnelling en kreeg Luca Wackermann met zich mee. EF Pro Cycling panikeerde niet en rekende de twee binnen mum van tijd weer in. Vervolgens plaatste Vincenzo Nibali zijn demarrage, maar ook de Siciliaanse veelwinnaar kon geen vuist maken. Hij werd even snel weer bijgehaald, wat even later ook Jakob Fuglsang overkwam. 

Majka was de volgende die het probeerde, en ditmaal moesten alle toppers mee in het spoor van de Pool. Simon Yates knalde erop en erover zelfs, waarop leider Woods geen antwoord had. De Canadees moest tegelijkertijd met Wilco Kelderman passen en werd door jan en alleman gepasseerd.

Yates bouwde ondertussen gestaag een mooie voorsprong uit op Majka, Thomas, Fausto Masnada en Aleksandr Vlasov. Die laatste zag het gevaar en zette zijn Russische brommer aan, maar echt dichterbij komen lukte niet meer. Sterker nog, de oersterke Yates vergrootte zijn voorsprong alleen maar op weg naar zijn dubbelslag. Aan de streep kreeg de concurrentie meer dan een halve minuut aan de broek, welke goed gemaakt zal moeten worden in de tijdrit. Leider Woods verloor zelfs rond de twee minuten. (foto: Sirotti)

Uitslag etappe 5 Tirreno-Adriatico

1. Simon Yates
2. Geraint Thomas  + 0.35
3. Rafal Majka ''
4. Aleksandr Vlasov  + 0.39
5. Wilco Kelderman + 0.54
6. James Knox + 0.58
7. Fausto Masnada + 1.00
8. Jai Hindley + 1.05
9. Gianluca Brambilla + 1.11
10. Louis Meintjes + 1.46

Klassement na etappe 5 Tirreno-Adriatico

1. Simon Yates
2. Rafal Majka + 0.16
3. Geraint Thomas + 0.39
4. Aleksandr Vlasov + 0.49
5. Fausto Masnada + 0.54
6. Wilco Kelderman + 1.00
7. James Knox + 1.21
8. Michael Woods + 1.22
9. Gianluca Brambilla + 2.28
10. Jack Haig + 2.44


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws