Ondertussen in het peloton | Geen Clasica en Baskenland meer in 2020 Algemeen nieuws
Algemeen nieuws

Ondertussen in het peloton | Geen Clasica en Baskenland meer in 2020

Ondertussen in het peloton | Geen Clasica en Baskenland meer in 2020

Dagelijks gebeurt er enorm veel in de wielerwereld en de informatiemachine stopt vrijwel nooit. Maar naast het grote en belangrijkste nieuws, komen er ook veel kleine nieuwtjes, geruchten of feitjes voorbij. Daarvoor heeft In de Leiderstrui 'Ondertussen in het peloton' gemaakt, zodat u ook de kleine nieuwtjes niet mist. Dit vullen we aan met leuke posts van social media. Sommige berichten komen met een flinke korrel zout.

Lees meer Ondertussen in het peloton!

Clasica San Sebastian en Baskenland kijken naar 2021

De Clasica San Sebastian en de Ronde van het Baskenland keren in 2020 niet terug op de kalender. De wedstrijdorganisatie van beide koersen heeft aangegeven dat het zich gaat richten op het volgende seizoen, nu er door het coronavirus veel onzekerheid heerst. De Ronde van het Baskenland werd in april al afgelast, de Clasica wordt doorgaans een week na de Tour gereden.

'Onze wedstrijden lokken altijd duizenden mensen naar buiten. Maar we willen niet bijdragen tot een nieuwe verspreiding van het virus', zo klinkt het. 'We willen ook niet dat de gemeentes en instellingen geld in onze wedstrijd pompen dit jaar. Dat geld kunnen ze in deze periode beter besteden.'

Hoe zwaar de virtuele Ronde van Zwitserland echt was!

De virtuele Ronde van Zwitserland was een pleister op de wonden voor de afgelopen weken zonder koers. Het maakte eens te meer duidelijk dat virtueel koersen een andere tak van sport is dan op de weg. De tijdrijders hadden duidelijk een streepje voor, wat resulteerden in twee etappeoverwinningen voor Rohan Dennis en Stefan Küng. Nicolas Roche tekende tussendoor voor de andere overwinning. Ondanks het ontbreken van echte spanning laat onderstaande video zien dat het voor de deelnemers niet betekende dat ze het rustig aan deden. De gekke bekken van Roche zeggen daarin genoeg.

Chaves leert dansen in lockdown

Esteban Chaves staat bekend als een zeer bescheiden en vrolijke jongen. De Colombiaan van Mitchelton-Scott heeft zijn big smile maar weer eens opgezet op zijn Twitter, waar hij zijn heupen ditmaal probeert te laten spreken. Hij is er zelf niet over te spreken, maar volgens ons is hij op de goede weg!

Tietema en Tjalingii maken zich zorgen over mensen zonder helm

Nu iedereen het langzaam eens lijkt te worden dat groepjes fietsers echt verleden tijd moeten zijn, dient zich nog een probleem aan: helmlozen. Bas Tietema en Maarten Tjalingii doen op Twitter nog maar eens een oproep om te proberen de mensen verstand bij te brengen, vooral nu de ziekenhuizen druk genoeg zijn.

Evenepoel rijdt maar liefst vijftig (!) keer over de Muur van Geraardsbergen

Stilzitten tijdens de coronacrisis? Dat is blijkbaar geen mogelijkheid voor Remco Evenepoel. Nadat hij eerder zijn challenge moest annuleren, heeft hij in alle stilte toch nog het schijnbare onmogelijke gedaan: Vijftig (!) keer de Muur van Geraadsbergen beklimmen, zo meldt Het Laatste Nieuws.

Dit huzarenstukje is niet het eerste waarmee de Belg opvalt de laatste weken. Eerder reed hij namelijk al driehonderd kilometer aan één stuk door het Belgische land. Zou Evenepoel zich stiekem voorbereiden op een zegetocht tijdens de Ronde van Vlaanderen?

Kreunende Campenaerts tijdens Digital Swiss

Normaal hoor je in een koers de renners niet afzien, maar dat is tijdens een digitale koers wel anders. Tijdens de Digital Swiss was Victor Campenaerts niet alleen zichtbaar, maar ook hoorbaar aan het lijden. In de beelden, gepubliceerd door Velon, horen we hem kreunend de etappe betwisten. 'Hij is écht aan het lijden', zo spreken de commentatoren uit.

Froome toont motivatiebeelden

Chris Froome heeft via zijn Twitter een indrukwekkend filmpje gedeeld wat nog maar eens aantoont van hoe ver hij komt. Nog nooit vertoonde beelden van zijn toestand na zijn horrorval, gevolgd door betere tijden uit zijn rijke fietsverleden met als bijpassende hashtag #NoHumanIsLimited. De Brit hoopt in september een vijfde Tourzege aan zijn palmares te kunnen toevoegen.

Movistar steunt Rode Kruis met fietsveiling

Team Movistar wil zijn steentje bijdragen in de strijd tegen het coronavirus. Dit doet het team met een samenwerking met het Rode Kruis, dat een grootschalige actie is gestart. In eerste instantie is Movistar met een platform gekomen waarop hun fans makkelijk kunnen doneren. Daarnaast veilen ze de regenboogfiets van Alejandro Valverde, waarop hij het grootste deel van 2019 reed.

Groenewegen verzint gekke theorieën

Nine Storms, de vriendin van Dylan Groenewegen, heeft op Twitter laten weten dat Groenewegen niet goed kan omgaan met het gebrek aan wedstrijden. 'Hij heeft allemaal gekke theorieën zoals: 'Hij haalt mij expres in en gaat daarna weer inhouden.'' De sprinter moet er dus duidelijk aan wennen dat hij nu wel af en toe wordt ingehaald!

Twaalfjarige rijdt Thomas-challenge

Geraint Thomas fietste afgelopen week in drie dagen tijd 36 uur op Zwift. Hiermee haalde hij meer dan 300.000 euro op voor medewerkers in de zorg. In zijn kielzog fietste de twaalfjarige ook 36 uur met hem mee. Waar Thomas tot 1200 kilometer kwam, fietste de Engelse Mark larkin in totaal 740 kilometer bij elkaar. Daarmee haalde hij meer dan 3000 pond op voor het goede doel. Zijn moeder vertelde hoe blij hij was dat hij het had gehaald: 'Hij was overweldigd. Hij kon niet geloven dat hij het had gehaald.' In Cycling Weekly lees je het hele verhaal over deze bijzondere prestatie.

Wie wint Van der Poel Quiz?

Afgelopen zondag zou de Amstel Gold Race van 2020 verreden worden. Of de editie net zo mooi als vorig jaar zou zijn geworden is twijfelachtig. Iedereen herinnert zicht de spectaculaire laatste kilometers van Mathieu van der Poel. Althans, weten we alles nog? En wat weten we van de overwinningen van zijn vader, Adrie van der Poel? AD heeft een quiz om te testen wat je nog weet van die mooie dag vorig jaar. Klik hier om de tien vragen te beantwoorden. Kleine spoiler: Hij is moeilijker dan je denkt.

Hansen rijdt rond met mondmasker

Adam Hansen, momenteel wonend in Tsjechië, hoeft niet verplicht thuis te zitten. Op Twitter laat hij echter zien dat hij uit zichzelf al wat voorzorgsmaatregelen genomen heeft. Hij rijdt rond met een speciaal mondmasker van carbon. 'Je helpt dingen opnieuw naar een ander niveau', reageert zijn ploeggenoot Nikolas Maes scherp.

Evenepoel rijdt 300 kilometer voor de zorg

Ook Remco Evenepoel heeft zich gestort op challenges om het zorgpersoneel te steunen. Afgelopen weekend voltooide hij zijn eerste uitdaging door 300 kilometer te rijden in een tocht van meer dan tien uur.

'Het wordt een lange dag, maar ik denk dat mijn voldoening groot zal zijn', tekende Het Laatste Nieuws op als de woorden van Evenepoel voorafgaand aan de reis. Het zal niet blijven bij deze challenge, aldus Evenepoel: 'Elke week zal ik een opdracht uitvoeren om de ziekenhuizen, zorgverleners en iedereen die zijn steentje bijdraagt in de strijd tegen corona een hart onder de riem te steken.'

Van Avermaet geblesseerd tijdens lockdown

Greg Van Avermaet is tijdens de lockdown geblesseerd geraakt, zo vertelt hij in een interview met De Morgen. Het zou volgens hem gaan om een overbelasting van de pees boven de knie: 'Dat heb ik ook in de winter als ik te veel dingen doe die ik niet gewend ben. In het seizoen met de gewone koersfiets heb ik nooit ergens last van.'

Een kleine periode van rust zou volgen voor de Belgische wielrenner, maar hij heeft al groen licht gekregen om weer terug op de fiets te mogen stappen: 'Er is niks aan de hand.' Vanaf woensdag zal hij dat laten zien met zijn deelname namens CCC Team aan de virtuele Ronde van Zwitserland.

Weaver fietste 13000 rondjes door de tuin om geld in te zamelen

Molly Weaver heeft door 13000 (!) rondjes in de tuin van haar ouders te fietsen 13000 euro opgehaald voor Women’s Aid, een organisatie die zich in zet voor het tegengaan van huiselijk geweld. Door de lockdown in verschillende landen vanwege het coronavirus is Weaver bevreesd voor een toename van het aantal incidenten en daarom nam ze het initiatief in eigen handen.

Grappenmaker maakt uitleg over veldrijden

Average Rob, een Belgische Twitteraar, heeft een sketch opgenomen waarin hij uitlegt wat veldrijden nou eigenlijk inhoudt. De uitleg is bedoeld voor iedereen die het niet echt begrijpt, iedereen buiten België dus, volgens Rob. Zijn eigen conclusie: 'Ik weet ook niet waar het op slaat'.

Smit rijdt duizend kilometer in anderhalve dag

Willie Smit heeft er een indrukwekkende rit opzitten. De Zuid-Afrikaan van Burgos BH besloot duizend kilometer te rijden op de thuistrainer. Het doel was om dit in 33 uur te bewerkstelligen, maar hij deed er uiteindelijk iets meer dan 37 uur over. Uiteraard deed Smit het niet alleen voor zichzelf, maar ook om geld op te halen voor diverse goede doelen in deze coronacrisis.

Gilbert op de bon in Monaco

Philippe Gilbert heeft in Monaco een boete gekregen, omdat hij tegen de regels in toch buiten heeft gefietst. In totaal moest de Belg honderd euro aftikken, vertelt hij zelf aan Het Nieuwsblad. 'We hadden een rondje van elf kilometer gevonden dat we drie of vier keer deden, en waardoor we even een luchtje konden scheppen. Op een zeker moment hebben ze ons gestopt en heb ik een boete van honderd euro gekregen.'

Gilbert kan zich wel vinden in de maatregel van de handhavers. 'We krijgen geen privileges door ons statuut, iedereen is gelijk voor de wet. Het is niet omdat ik vorig jaar Parijs-Roubaix gewonnen heb, dat ik meer mag dan een ander. En als publiek persoon moeten wij het voorbeeld geven.'

Bardet wil tóch naar de Tour de France

De wijzigingen op de wielerkalender gaan er waarschijnlijk toch voor zorgen dat publiekslieveling Romain Bardet de Tour de France gaat rijden. De klimmer van AG2R zou de Giro d'Italia doen en de Tour overslaan, om vervolgens de focus te richten op de Olympische Spelen en het WK. Nu de Giro vlak na de Tour zal komen en de Spelen zijn uitgesteld, wordt alles anders.

'We moeten gewoon met de sterkste ploeg aan de start staan en Romain is ontegenzeggelijk onze kopman. Het is van groot belang dat hij straks zal deelnemen aan de Tour. We spreken na de kalenderwijzigingen van een nieuwe situatie', zo vertelt ploegleider Vincent Lavenu aan Cyclingnews.

Jumbo-Visma vol op Zwift

Jumbo-Visma zal de komende maand zeven zogenaamde 'social rides' organiseren op Zwift. De ploeg heeft daarvoor een programma gemaakt. In de social rides kun je samen met de coureurs van het team rijden in de virtuele wereld van Watopia. Onder meer Steven Kruijswijk, Robert Gesink en George Bennett zijn van de partij op het platform. Check het programma hieronder:

Wellens jaar langer bij Lotto Soudal

Het Laatste Nieuws meldt dat Tim Wellens nog een jaar langer te zien zal zijn in de kleuren van Lotto Souda. De Belg had in 2018 een contract getekend dat zou lopen tot het einde van dit jaar, maar nu weet men bij de Belgische nieuwssite dat er een clausule tot een jaar extra automatisch gelicht is.

Ontwerp het nieuwe Tenue van Movistar voor het goede doel!

Movistar laat door haar fans een nieuwe tenue ontwerpen. Op de website van AleCycling is het template voor het tenue te downloaden. Een gesigneerde versie van het tenue zal geveild worden. De opbrengst zal aan het Rode Kruis geschonken worden.

Het tenue zal ook daadwerkelijk gebruikt worden door het Spaanse team. De winnaar van de inzendingen zal door het wielerteam gedragen worden tijdens een World Tour wedstrijd, op het moment dat de races weer mogen beginnen. (Foto: Sirotti, 2019)

SvenNysAcademy van start met eerste opdracht

Trainen kan saai zijn nu we zo veel mogelijk binnen moeten blijven. Daarom is Sven Nys gekomen met online opdrachten die je zelf thuis kunt uitvoeren om toch in training te blijven. Bij de eerste opdracht krijgt hij hulp van zijn zoon Thibau. Deze opdracht is helaas alleen geschikt voor mensen met een flinke tuin...

Froome weer op oude niveau

Na het Zwift-evenement van Team INEOS, sprak Chris Froome over zijn herstel, na zijn nare val in de Dauphiné van vorig jaar. 'Het gaat erg goed. Ik ben bijna op mijn oude niveau. Voor de rechterkant van mijn lichaam doe ik nog extra oefeningen, maar tijdens trainingen kan ik mezelf weer volledig belasten.'

Zwift-evenement Team INEOS zorgt voor record

Op 12 april wist Rohan Dennis de Team INEOS eRace op zijn naam te schrijven. Eerder op die dag mochten fans inloggen om mee te doen aan een grote eRide met personeel en renners van de Britse ploeg. In totaal stonden er 15.530 mensen aan de start. Een record, volgens Zwift. Ze zeiden er overigens niet bij wat het vorige record was.

Ciccone komt met #balancechallenge

Giulio Ciccone stond na een schitterend 2019 te popelen om weer te gaan fietsen. Thuis trainen vindt hij daarentegen maar saai, vooral de constant herhalende squats. Daarom komt hij met de #balancechallenge, waarvan hij een spectaculair filmpje op zijn instagram zette.

Dansende paashaas Alaphilippe wenst iedereen een fijne Pasen

Julian Alaphilippe wenst iedereen vanuit zijn woning in Andorra een fijne Pasen en probeert de sfeer thuis er met een ludieke activiteit in te houden. Nu de Fransman zijn oneindige voorraad aan energie niet meer kwijt kan op de fiets, moet hij op zoek naar alternatieven. Zondag lukte dat alvast goed door verkleed als een paashaas in zijn woonkamer rond te dansen. Kijk en oordeel zelf over paashaas Alaphilippe zijn dansmoves!

Wielerprofs roepen op: 'Rijd alleen!'

Na Tom Dumoulin hebben ook andere Nederlandse wielerprofs opgeroepen om alleen te rijden. In een filmpje van de KNWU komen onder meer Wout Poels, Dylan van Baarle en Anna van der Breggen voorbij. De boodschap is simpel: 'Ik rijd alleen, jij toch ook?'

Eurosport brengt ons terug naar 2017

Eurosport gaat komende week de Giro d'Italia van 2017 herhalen. De wielerzender kiest voor de hoogtepunten uit de Giro, die uiteindelijk door Tom Dumoulin werd gewonnen. Zijn ritzeges, zijn beslissende slag in Milaan, maar ook het veelbesproken poepincident. Bekijk hier het programma (Foto: Sirotti, 2019)


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws