Rijden Van der Poel en Van Aert harder door een nieuwe training-software? Algemeen nieuws
Algemeen nieuws

Rijden Van der Poel en Van Aert harder door een nieuwe training-software?

Rijden Van der Poel en Van Aert harder door een nieuwe training-software?

Er zijn anno 2020 al meerdere wielerploegen in het peloton die zweren bij een nieuwe training-software van bewegingswetenschapper Sebastian Weber. Het Nieuwsblad ging op onderzoek uit, want waarom is deze software beter voor je training?

We hebben het hier over het Inscyd Training Protocol. Waarom maken Jumbo-Visma, BORA-hansgrohe, Alpecin-Fenix en CCC team in sommige gevallen al jaren gebruik van dit dure concept? Een ploeg moet naar verluidt namelijk zo'n 50 á 60.000 euro ophoesten om de trainingsmethode te gebruiken. Alpecin-Fenix, de ploeg van Mathieu van der Poel, zegt er alvast niets over: 'Coca-Cola gaat zijn frisdrankrecept ook niet prijs geven en Miele gaat u ook niet uitleggen hoe haar wasmachines werken', stelt ploegleider Philip Roodhooft.

Bij Jumbo-Visma, de ploeg van onder meer Tom Dumoulin en Wout van Aert, willen ze in de persoon van sportief directeur Merijn Zeeman wel een beetje uitleggen: 'Het is een software om de trainingen per individuele renner te monitoren en bij te sturen. Het is handig om de tekortkomingen bij de renners weg te werken tijdens hun trainingsopbouw. Het gaat dieper en breder dan de resultaten van een gewone lactaattest.' De grenzen van een renner bepalen door middel van bloed uit het oor volstaat dus niet langer.

Zeeman: 'Eén puzzelstukje van een grote puzzel'

Inscyd kan volgens Het Nieuwsblad naast de Vo2max ook de VLAmax berekenen. Hiermee kan een wielerploeg zien hoeveel zuurstof een renner kan opnemen in de spieren en hoeveel lactaat er kan worden aangemaakt. Het bepaalt dus nog breder hoe een renner energie opwekt en verbrandt. Via de software kan een trainingsprogramma op maat worden gemaakt, waarmee renners aan hun zwakke punten kunnen werken. De resultaten van meerdere tests worden dan vergeleken. 'Het gaat om één puzzelstukje van een grote puzzel waarin wij proberen het maximale uit onze renners te halen', aldus Zeeman. 'Het stelt ons in staat om de prestaties en trainingen van onze renners beter te interpreteren.' (foto: Proshots)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws