Stuyven beste van vluchtgroep in Omloop Het Nieuwsblad; Teunissen zesde De Klassiekers

Stuyven beste van vluchtgroep in Omloop Het Nieuwsblad; Teunissen zesde

Door Tom van der Salm 29 februari 2020 | 16:50


Jasper Stuyven heeft het Vlaamse voorjaar geopend met een zege in de Omloop Het Nieuwsblad. De Belg van Trek-Segafredo bleek de sterkste in een strijd met Yves Lampaert en Søren Kragh Andersen. Dit trio was onderdeel van een groep die werd gevormd op goed zeventig kilometer van de meet.

Vanuit het vertrek reden Senne Leysen (Alpecin-Fenix) en de Nederlander Mathijs Paasschens (Wallonie-Bruxelles) er vandoor. Zij kregen al snel een marge van een minuut van het peloton. Later wisten ook Lluis Mas, Mateo Jorgensen (beiden Movistar) en Manuele Boaro (Astana) aan te sluiten. Kenneth Vanbilsen van Cofidis probeerde ook de sprong te maken, maar moest een gat van een minuut dichtrijden. Dat bleek een te zware opgave voor de Vlaamse renner. 

De voorsprong liep al snel op naar zeven minuten. In het peloton was het Team CCC van Greg Van Avermaet die als eerste besloot om de voorsprong naar beneden te brengen. Het tijdsverschil werd met de kilometers langzaamaan steeds minder, maar op 125 kilometer van de streep ging er een flinke hap af. Trek-Segafredo trok het peloton namelijk in waaiers. De eerste waaier bestond uit ongeveer vijftien renners, met maar liefst vijf renners van Team INEOS.

Waaiers; regen en wind doen hun werk

De eerste waaier naderde de kopgroep in hoge snelheid en met nog 105 kilometer te gaan was het gedaan voor de vluchters. Vijf kilometer later werd ook de eerste waaier bijgehaald door het peloton, door het werk van met name EF Education First en CCC. Terwijl Alexander Kristoff met zijn fiets liep te kloten en constant in de achterste regionen reed, trok een elitegroep na de Haaghoek flink door. 

De wind deed ondertussen zijn werk, wat in het voordeel was van de flandriens. Podiumklanten van het jongste WK, Mads Pedersen, Stefan Küng en Matteo Trentin, toonden opnieuw dat zij zware omstandigheden met regen en wind goed verteren. Wout van Aert muisde er even later vandoor met Heinrich Haussler in zijn spoor, maar de veldrijder werd teruggeroepen door zijn ploegleider Jan Boven. 'Rustig aan Wout, het is nog lang.' De woorden van Boven leken het hele peloton te treffen, een hergroepering van veertig renners volgde. 

Sterk zevental pakt grote voorsprong

Van Avermaet besloot op 75 kilometer van Ninove dat het tijd was om een bommetje te gooien. De Olympisch kampioen belette met deze versnelling de terugkeer van onder meer Kasper Asgreen en Philippe Gilbert, die in een achterliggend groepje beland waren. De Belg werd echter weer teruggehaald, waarna zijn evenknie Trentin het probeerde. De Italiaan slaagde wel in zijn opzet en kreeg een zevental renners met zich mee, waaronder het Deceuninck-duo Tim Declercq en Yves Lampaert. Ook Mike Teunissen en Jasper Stuyven waren present namens Jumbo-Visma en Trek-Segafredo, terwijl Team INEOS de kastanjes uit het vuur haalde in het peloton. Veel bijstand kreeg de Britse miljoenenformatie echter niet.

Søren Kragh Andersen en Frederik Frison waren eveneens van de partij in de voorgrond, terwijl de achtste man, Jonas Rutsch, al gauw moest passen. De voorsprong van de zeven overgebleven renners rondde ondertussen al de kaap van de minuut, terwijl de stap naar twee minuten eveneens snel gemaakt werd door het ontbreken van cohesie in het peloton. Dit was het sein voor enkele mannen van de tweede lijn om te versnellen uit de grote groep, zoals Lukas Pöstlberger, Heinrich Haussler en Pascal Eenkhoorn. 

Van Aert toont goede benen en brengt spanning terug

Dat de koers op grote afstand van de finish al in een plooi leek te komen liggen, met zoveel toppers nog altijd in de achtergrond, zullen niet veel mensen hebben verwacht. De voorsprong van bijna drie minuten op vijftig kilometer van de meet leek niet meer bij te halen voor het peloton, kijkend naar klinkende namen als Trentin en Stuyven in de groep vooruit. Waar de kopgroep op de Molenberg bijeen bleef om daarna nog rond te kunnen draaien met zeven, versnelden Van Aert en Sep Vanmarcke in het peloton met de meeste grote namen. De twee Vlamingen kregen echter geen vrijbrief van de rest, maar zorgden er wel voor dat er weer wat tempo kwam. 

In aanloop naar de Berendries daalde de voorgift van de zeven leiders, waar voornamelijk Tim Declercq de kopbeurten op zich nam, naar minder dan twee minuten. Van Aert gooide er op deze heuvel, nog dertig kilometer voor de boeg, andermaal een versnelling bij en reed in een streep naar de groep met Eenkhoorn en Haussler, met Tiesj Benoot in zijn spoor. De Nederlander van Jumbo-Visma offerde zich volledig op voor zijn Vlaamse kopman, waardoor de voorsprong in een keer weer richting de minuut kroop. Asgreen dichtte het gat naar Van Aert en co in dienst van zijn ploegmaat Lampaert, waardoor het weer stilviel en de kaap van twee minuten andermaal in zicht kwam.

Schifting op de Muur van Geraardsbergen 

De Muur van Geraardsbergen moest de definitieve beslissing gaan brengen, op zeventien kilometer van de finish in Ninove. Voor Declercq betekende de Kapelmuur al snel zijn waterloo, evenals Frison. Ook Teunissen kon al vlug niet mee, terwijl Stuyven en Lampaert voorin afstand namen van Trentin. De sterke Deen Kragh Andersen kon na het ronden van de top zijn karretje ook nog aanhaken bij de twee Belgen. In het peloton namen Van Aert en Van Avermaet de kop, al was het niet voor de zegebloemen.

Op de slotklim, de Bosberg, kwam Trentin nog angstaanjagend dicht bij de voorste drie. Twijfelen was dus geen optie voor de drie voorin, met de gehaaide Italiaan Trentin in de achtervolging. Elf seconden werden er voor de CCC-renner echter twaalf, dertien, veertien en vijftien. Kruis over de naam Trentin, vraagteken erbij achter die van Lampaert, Stuyven en Kragh Andersen.

Het trio bleef goed ronddraaien. Dit veranderde op twee kilometer van de finish, toen Lampaert versnelde. Kragh Andersen moest direct passen, en Stuyven versnelde er zelfs meteen overheen. Lampaert sloop met alle moeite mee, en de wedstrijd zou beslist worden in een sprint met twee. Hierin bleek Stuyven ruim de betere van zijn landgenoot. (foto: Sirotti)

Uitslag Omloop Het Nieuwsblad 2020

1. Jasper Stuyven
2. Yves Lampaert ''
3. Soren Kragh Andersen + 0.06
4. Matteo Trentin + 0.39
5. Tim Declercq + 1.28
6. Mike Teunissen ''
7. Oliver Naesen ''
8. Philippe Gilbert ''
9. Stefan Küng ''
10. Floran Sénéchal ''

Live

Laden ..
Dit live blog is gestopt.

Afsluiting liveblog

Hartelijk dank voor het volgen van ons liveblog. Nog een fijne avond gewenst en tot de volgende keer!

Verslag!

Lees het verloop van de wedstrijd terug!

Andersen

Kragh Andersen wordt derde voor Trentin.

Eindsprint!

Lampaert gaat als eerste. Stuyven vangt hem op en sprint hem voorbij! Stuyven wint de Omloop Het Nieuwsblad!

Andersen

Andersen lijkt gezien. Hij volgt op luttele seconden.

Stuyven

Nu valt Stuyven aan. Lampaert pakt hem met de nodige moeite terug. Nog 1,3 kilometer!

Aanval Lampaert

Lampeart is de eerste die aanvalt. Stuyven rijdt het dicht. Andersen heeft het lastig.

3 km

De drie werken nog steeds goed samen. 

5 km

Het lijkt erop dat we gaan sprinten met Stuyven, Lampaert en Andersen. Stuyven heeft qua sprint de beste papieren. 

7 km

Trentin moet toch weer toegeven. Verschil nu dertien seconden.

10 km

Trentin komt steeds dichter. Nog zes seconden. En hij heeft een lekker sprintje...

12 km

Trentin lijkt zich te herpakken. Verschil veertien seconden.

Stuyven

Stuyven reed de Bosberg nog soepeltjes op, waar Lampaert en Andersen al behoorlijk aan het stoempen waren. 

13 km

De drie leiders beginnen aan de Bosberg.

Trentin

Trentin rijdt op een tiental seconden, maar lijkt de handdoek te gooien.

15 km

Een drietal leiders met Andersen , Stuyven en Lampaert. Eerste achtervolger is Trentin. Op naar de Bosberg!

Kragh Andersen

Kragh Andersen sluit aan bij de twee!

Teunissen lost

Teunissen moet helaas lossen ,ook Trentin moet passen. Lampaert en Stuyven trekken knetterhard door!

Declercq

Declercq moet zijn harde werken bekopen en lost.

18 km

Tijdsverschil is 1.44 minuten.

18 km

De renners zijn in Geraardsbergen voor de Muur!

20 km

Overzicht:

Declercq, Lampaert, Trentin, Teunissen, Frison en Kragh Andersen.

Peloton: + 1.35

23 km

Het verschil loopt weer op tot 1.37 minuten. 

Declercq

Declercq laat vandaag zien meer dan een knecht te zijn. Hij doet zijn kompanen in de kopgroep flink pijn.

24 km

Peloton sluit aan bij groep Van Aert. Tijdsverschil met de koplopers is 1.18 minuten.

27 km

Nog tien kilometer tot de Muur van Geraardsbergen!

28 km

Het verschil van de groep Van Aert en Benoot loopt terug tot 1.20 minuten. De rest van het peloton volgt op 1.36 minuten.

30 km

Benoot en Van Aert sluiten aan bij Eenkhoorn en co!

Van Aert

Van Aert kan zijn goede benen niet verstoppen!

30 km

Van Aert valt met Benoot aan op de Berendries!

33 km

Volgende halte: de Berendries!

Tijdsverschillen

Kopgroep: Teunissen, Stuyven, Declercq, Lampaert, Frison en Trentin

Achtervolgers: Eenkhoorn, Van Gestel, Biermans en Haussler

+ 1.30

Peloton

+ 1.57

37 km

Van Aert en Vanmarcke zijn ondanks hun snelle tempo toch weer teruggehaald door de restanten van het peloton.

Van Aert

Van Aert en Vanmarcke naderen razendsnel de eerste achtervolgers. Kunnen ze nog vooraan komen?

39 km

Teunissen, Lampaert, Andersen, Trentin, Frison, Stuyven en Declercq liggen nog steeds twee minuten voor op de achtervolgers, die bestaan uit: Van Gestel, Eenkhoorn, Haussler en Biermans.

Daarachter rijden Vanmarcke en Van Aert op ongeveer twee en een halve minuut.

41 km

Andersen is weer teruggepakt, al deed hij vooral Frison en Declercq flink kraken. 

Aanval Kragh Andersen

Op de uitloper van de klim trekt Kragh Andersen door!

Molenberg

De volgende hindernis is met de Molenberg begonnen. Gaan er veranderingen plaatsvinden?

46 km

De groep Teunissen, Trentin en Lampaert heeft een voorsprong van twee minuten op Jenthe Biermans, Dries van Gestel, Eenkhoorn en Haussler. De rest van het peloton volgt op 2.40 minuten

Van Vleuten!

Van Vleuten wint bij de vrouwen. Lees het verslag!

51 km

De groep Teunissen heeft 2.23 minuten en lijkt de prijzen te gaan verdelen.

Rutsch

De jonge Rutsch is door de wind uit de kopgroep geslagen. 

58 km

Ligt de koers in een plooi? Het verschil loopt op naar 1.17 minuten. Niemand lijkt te willen of kunnen achtervolgen. 

Van Vleuten

Bij de vrouwen heeft Annemiek van Vleuten hard toegeslagen op de Kapelmuur. Met nog vjftien kilometer te gaan verdedigt ze een voorsprong van vijftien seconden op zes vrouwen. 

62 km

Voorsprong groeit naar bijna vijftig seconden!

63 km

De voorsprong van de groep Teunissen is opgelopen naar een halve minuut.

Samenstelling kopgroep

Ook Tim Declercq, Soren Kragh Andersen, de jonge Duitser Jonas Rutsch en Trentin maken deel uit van de kopgroep.

Stannard

In de achtervolging rijdt Stannard de longen uit zijn lijf. Het verschil daalt meteen met vijf seconden. Verschil rondt de zeventien seconden. 

70 km

Er gaat een nieuw groepje lopen. Onder andere Mike Teunissen, Lampaert en Frederik Frison zijn mee.

73 km

Alex Kirsch van Trek-Segafredo gaat onderuit, maar kan zijn weg vervolgen.

74 km

Hij wordt echter eenvoudig weer ingelopen.

Aanval Van Avermaet!

Van Avermaet ontbindt zijn duivels!

78 km

Ongeveer vijftien renners staan op het punt om de aansluiting te maken. 

Teuns

Eén van de favorieten vooraf was Teuns, maar die moet lossen uit een achtervolgende groep. Het is niet voor vandaag.

80 km

De twee vooraan beseffen dat het nog tachtig kilometer is en laten zich weer inlopen. 

Haussler

Heinrich Haussler voelt zich in zijn sas in het slechte weer. Hij rijdt naar Van Aert toe. 

Van Aert

Van Aert trekt flink door op de Paddestraat. Hoogtestage doet hem duidelijk goed!

83 km

Nog ongeveer 25 renners vooraan. Jumbo-Visma met drie man mee.

85 km

Andere grote namen in de eerste groep zijn Van Avermaet, Naesen, Matteo Trentin, Yves Lampaert en Sep Vanmarcke.

88 km

Wout van Aert is er ook bij! De wind slaat de groep weer uiteen in waaiers!

Van Poppel

Ook de Nederlanders Boy van Poppel en Pascal Eenkhoorn zitten vooraan.

90 km

Stuyven, Benoot en Valgren verhogen het tempo op de Leberg!

94 km

Nog vijf kilometer naar de volgende hindernis: de Leberg.

98 km

Het peloton neemt na de laatste hectische kilometers even een relatieve rustpauze.

100 km

De eerste waaier is ingelopen door de rest van het peloton. Nog honderd kilometer te gaan. Het wordt afzien!

Valpartij

Valpartij in de achterste regionen van het peloton. Onder andere Amund Grondahl Jansen van Jumbo-Vima schuift over het asfalt. 

Koplopers ingelopen

Met nog 103 kilometer te gaan wordt de kopgroep ingelopen door de eerste achtervolgers. Peloton zit er vlak achter.

110 km

De koplopers hebben nog dertig seconden op de groep Pedersen en Wellens. De rest van het peloton volgt op vijftig seconden.

Peloton

Het peloton wordt ondertussen helemaal in stukken en brokken gereden. Chaos troef!

Kopgroep

De kogroep moet wachten voor een gesloten spoorwegovergang. Ze worden op de hielen gezeten door de eerste achtervolgers.

Eerste waaier

Ook Ian Stannard, Pascal Eenkhoorn (Jumbo-Visma), Tim Wellens, Japer Stuyven en Nils Eekhoff maken deel uit van de eerste waaier.

122 km

De eerste waaier bestaat uit veertien man. Veel mannen van Trek-Segafredo, met onder andere de wereldkampioen Mads Pedersen. nog 122 kilometer te gaan!

Kopgroep

Door de versnelling in het peloton heeft de kopgroep nog maar drie minuten. 

Verschil waaiers

Er zijn in het peloton twee waaiers ontstaan. Het verschil 24 seconden. Ondertussen krijgt Kasper Asgreen op een uitermate slecht moment te maken met pech.

Waaiers!

De wind heeft toegeslagen, het peloton gaat in waaiers. Het verschil tussen de eerste en de tweede groep is tien seconden.

Wind blijft blazen

Ook op de Muur is de wind flink aan het huishouden...

Tijdsverschil

Het verschil is met dertig seconden teruggelopen naar vijf minuten.

Naesen

Naesen is altijd in de stemming voor een leuke grap!

150 km

Nog 150 kilometer te gaan voor de vluchters. Voorsprong blijft met 5.30 minuten stabiel. 

Offredo

Ook Yoann Offredo van Circus-Wanty Gobert geeft er al de brui aan.

Lotto Soudal

Tegenvaller voor Gilbert. Zijn ploegmaat Jonathan Dibben moet al opgeven. De Brit werd als vervanger van Jelle Wallays opgeroepen. 

Haaghoek

Met de Haaghoek hebben de vluchters en het peloton de eerste kasseistrook alweer achter de rug. De voorsprong blijft dalen naar 5.30 minuten.

Eerste uur

In het eerste uur heeft de kopgroep een afstand van 39,6 kilometer afgelegd. De voorsprong is door CCC gedaald naar 6.30 minuten. 

Team CCC

De ploeg van Van Avermaet is de eerste die een mannetje op kop van het peloton zet. Wie volgen?

Verschil loopt op

De vluchters lopen verder weg naar 7.10 minuten. 

170 km

Met dertig kilometer achter de rug, komen de eerste hindernissen er met de Haaghoek en Leberg al aan. Ongeveer nog tien kilometer tot de vluchters eraan beginnen.

Van Avermaet

Greg Van Avermaet heeft dit seizoen al sterke vorm laten zien, maar alleen vorm is onvoldoende. Vorig jaar miste hij vooral zijn ploeggenoten. Dat gaat volgens hem echter dit jaar anders: 'Mijn ploeggenoten hebben een goede progressie doorgemaakt en zijn allemaal in vorm', aldus een hoopvolle Van Avermaet bij Sporza.

Van Avermaet

Vanbilsen

Vanbilsen ziet het hopeloze van zijn poging in en laat zich terugzakken tot het peloton.

Voorsprong koplopers

Het tijdsverschil met het peloton loopt op tot 3.55 minuten. De grote mannen doen nog lekker rustig aan.

De kopgroep

Vanbilsen

Vanbilsen waagt een moedige poging, maar lijkt te stranden. Hij rijdt namelijk op een achterstand van 1.04 minuten. Het peloton volgt op 2.20 minuten.

Chasse patate?

Er is er nog één die de aansluiting wil maken en dat is Kenneth Vanbilsen (Cofidis). Het belooft een pittige opgave te worden.

Koplopers weg

De vroege vlucht lijkt al te zijn gevormd voor vandaag. Ze hebben namelijk al een voorsprong van bijna een minuut.

Extra koplopers

Ook Matteo Jorgensen (Movistar) en Manuele Boaro van Astana vinden de aansluiting. Movistar met twee man vooraan.

Koplopers

Senne Leysen (Alpecin-Fenix) en Mathijs Paasschens (Wallonie-Bruxelles) zijn er vandoor. Luis Mas van Movistar vindt even later ook de aansluiting.

 

Gilbert

Wat kan Philippe Gilbert vandaag? De renner van Lotto Soudal voelde zich in de Ronde van de Algarve wat ziekjes. Bij Sporza was hij dan ook voorzichtig. Wat volgens hem voor de beslissing gaat zorgen: 'De wind.'

Theuns

Edward Theuns van Trek-Segafredo krijgt af te rekenen met een lekke band. Ook Michel Valgren krijgt met pech te maken. Beiden kunnen hun weg echter snel weer vervolgen.

Eerste aanvalletjes

Renners van onder meer UAE-Team Emirates, Mitchelton-Scott, Astana en Trek-Segafredo steken hun neus aan het venster.

Start gegeven!

De koersdirecteur heeft met zijn vlaggetje gezwaaid! De eerste aanvallers mogen zich roeren.

Sterke wind

Aan de finish waait het al lekker...

Wat kan Simmons?

Het is hoogstwaarschijnlijk niet reëel om een resultaat van hem te verwachten, maar in de tijd van Remco Evenepoel en Tadej Pogacar valt niets meer uit te sluiten.

Officieuze start

Het peloton is vertrokken. Om ongeveer 11.45 uur zal de officiële worden gegeven.

Bijna starten

Nog een kwartier en dan gaat het écht beginnen!

Wat kan Benoot?

Tiesj Benoot rijdt vandaag zijn eerste wedstrijd voor Team Sunweb. De Belg heeft bijna een maand doorgebracht op hoogte in Tenerife en mag gelijk flink aan de bak in de Omloop. ‘Het werd weer tijd om te koersen’, zegt hij tegen Sporza. En wat denkt hij van het slecht weer? ‘Dat is wel goed voor mij.’ 

Wat kan Benoot?

Voorbeschouwing

Alle informatie die u vandaag nodig hebt!

Teuns

Dylan Teuns was de afgelopen weken in Valencia en Andalusië in sterke vorm en werd vorig jaar al vijfde. Hij voelt alvast de spanning, zo laat op het startpodium weten. 'Dat ik één van de grote favorieten ben? Dat is wel iets nieuws voor mij in het Vlaamse werk. Het wordt een spannende dag.'

Teuns

Terpstra

Niki Terpstra hoopt dit voorjaar revanche te nemen voor afgelopen seizoen. Tegen Sporza laat hij alvast weten er zin in te hebben: 'Als je hier in Gent staat, dan heb je het gevoel dat het seizoen echt gaat beginnen.'

Terpstra

Naesen mist ploegmaat

Na Stijn Vandenbergh moet Oliver Naesen ook Alexis Gougeard vandaag missen, zo meldt Sporza. Ze zullen het bij AG2R La Mondiale met een mannetje minder doen.

Welkom!

Welkom bij ons liveblog voor Omloop Het Nieuwsblad! We houden u van start tot finish op de hoogte. De renners zullen om 11.35 uur aan het klassieke voorjaar beginnen!


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws