Hirschi slaat ook toe op Muur van Hoei en wint zijn eerste Waalse Pijl De Klassiekers

Hirschi slaat ook toe op Muur van Hoei en wint zijn eerste Waalse Pijl

Door Bram van der Ploeg 30 september 2020 | 16:23


Marc Hirschi heeft de Waalse Pijl gewonnen. De jonge Zwitser was op de Muur van Hoei de sterkste van een groep favorieten, in zijn eerste deelname. Benoît Cosnefroy klauterde naar plek twee. 

Net als andere jaren waren de eerste paar uur van de koers het kijken amper waard. Mauri Vansevenant, Aaron Van Poucke, Mathijs Paasschens en Marlon Gaillard gingen er al vroeg vandoor en kregen maximaal tien minuten cadeau. In het peloton was er lang geen stress en uiteindelijk waren het de ploegen van de favorieten die een mannetje op kop zetten. UAE Team Emirates (Pogacar), Team Sunweb (Hirschi) en INEOS Grenadiers (Kwiatkowski) namen hun verantwoordelijkheid.

Schelling in de chasse patate, peloton controleert

De voorsprong liep zoals verwacht langzaam terug, alvorens op 76 kilometer van de finish twee renners in de achtervolging gingen. Ide Schelling en Alessandro de Marchi besloten er samen voor te gaan, maar de kopgroep zouden ze nooit bereiken. Toen de finale op veertig kilometer van het einde begon, zaten de twee achtervolgers nog steeds op dik twee minuten van de kop. Tom Dumoulin hield het daar overigens ook voor gezien.

LEES OOK: IDL Neo | Vansevenant meesterknecht Evenepoel?: 'Kan ik me wel in vinden'

Bij de tweede beklimming van de Muur van Hoei sloeg alles zoals verwacht wat uit elkaar. Vooraan bleven Vansevenant en Paasschens over, bij de achtervolgers bleek De Marchi het sterkst. In het peloton ging het tempo steeds verder omhoog, en meldden ook Mitchelton-Scott en EF Pro Cycling zich aan het front. Iedereen had plannen, maar het was zoals ieder jaar wachten tot de slotklim.

Vansevenant blijft over, maar Hirschi slaat toe

Om die reden bleef Vansevenant als laatste vluchter over op kop. De 21-jarige Belg van Deceuninck-Quick-Step maakte zijn debuut in een klassieker en deed dat in stijl. In de laatste tien kilometer ging hij in een bocht onderuit en kreeg hij nog kort gezelschap van de weggesprongen Rigoberto Urán, maar het was andermaal voor de bühne. De Muur van Hoei moest opnieuw de beslissing brengen. 

Alle ploegen hadden hun werk gedaan en dus was het aan de kopmannen in de laatste 500 meter van de loeisteile klim. Richie Porte was de eerste die aanging en hij werd ogenschijnlijk makkelijk gecounterd door Marc Hirschi en Tadej Pogacar. Michael Woods gaf er in de laatste honderden meters een klap op, maar hij werd op waarde geklopt door Hirschi. 

Uitslag Waalse Pijl mannen 2020

1. Marc Hirschi
2. Benoît Cosnefroy ''
3. Michael Woods ''
4. Warren Barguil ''
5. Dan Martin ''
6. Michal Kwiatkowski ''
7. Patrick Konrad +0.05
8. Richie Porte ''
9. Tadej Pogacar ''
10. Simon Geschke +0.10

Lees de Waalse Pijl 2020 terug in onze liveblog

Let op: laadt de liveblog niet? Druk op F5 of refresh je mobiele pagina.

(foto: Sirotti)

Live

Laden ..
Dit live blog is gestopt.

Top 3

Wat een spetterende finale hebben we gezien! Woods wordt 2e, Cosnefroy eindigt op plek 3.

Hirschi wint!

Het is Marc Hirschi die wint! Wat een seizoen voor deze Zwitser!

Nog 300 meter!

Michael Woods zet de versnelling in met Hirschi in zijn wiel! Komt er nog iemand over?

Nog 500 meter!

Kwiatkowski, Pogacar, Hirschi, Porte... allemaal zitten ze goed van voor. Wie gaat het worden?

Laatste km!

Het peloton begint aan de Muur van Hoei!

1,5 km

Het duo is opgeslokt door het peloton. Volledige hergroepering! Wie heeft de beste benen?

2,5 km

Urán is erbij en rijdt nu samen met Vansevenant op kop. Het peloton zit er heel vlak achter!

4 km

Oei, valpartij voor Vansevenant! 

5 km

Het gat tussen Vansevenant en het peloton loopt steeds meer terug. Urán is nog altijd niet bij de Belg!

7 km

Urán lijkt niet echt dichterbij te komen. Vansevenant trapt nog flink door. Het wordt zeker een spannende finale!

9 km

Vansevenant ziet zijn voorsprong teruglopen. Hij rijdt nog slechts 17 seconden voor de jagende Urán uit.

9 km

Vansevenant is boven op de voorlaatste klim. Als hij omkijkt, ziet hij Urán snel komen. Het peloton zit op een dertig seconden...

10 km

Urán pakt meteen een mooi gat. We hebben alleen Vansevenant er nog voor, dan Urán op 29 seconden en het peloton, waar AG2R nu opeens de volledige ploeg op kop zet.

10 km

Urán in de aanval! De Colombiaan probeert het op de voorlaatste klim, de Côte du chemin des Gueuses. 

11 km

Ook Landa vindt het mooi geweest, net als Dumoulin op 40 kilometer van de meet. Landa hield het iets langer vol, maar gaat niet meedoen in die laatste 11 kilometer. De Tour heeft erin gehakt bij een ieder.

13 km

Die dekselse Vansevenant schakelt nog eens bij. 46 seconden richting het peloton, wat een lekkere inspanning van de man van Deceuninck-Quick-Step!

16 km

Rui Costa komt niet echt weg in het peloton, terwijl Omar Fraile achteraan het peloton van fiets moet wisselen. Dat kan de Spanjaard toch wel vergeten, zo lijkt het. In het peloton wordt volle bak gekoerst. 

17 km

Eén held van de dag over: de 21-jarige Mauri Vansevenant! Hij heeft Paasschens gelost en heeft een minuutje op het peloton. 

19 km

EF Pro Cycling, UAE en Sunweb controleren, maar op 19,5 kilometer van het einde gaat Rui Costa er vandoor. De grote mannen worden nu langzaam wakker. 

22 km

Nog 22 kilometer en de finale ontvouwt zich zoals die eigenlijk ieder jaar gaat. Dit keer zijn Vansevenant en Paasschens de overgebleven vluchters die dienen als een rode lap op een stier. Het peloton komt al op een dikke minuut.

25 km

Mitchelton-Scott meldt zich aan het front. De Australische ploeg zagen we nog niet eerder vandaag, maar er zijn daar dus ook ambities, met bijvoorbeeld Albasini? 

28 km

Volle bak aanvallen geblazen in het peloton nu, na de doorkomst op de Muur van Hoei. Het hele veld schuift langzaam in elkaar, maar aan koers geen gebrek in deze fase...

31 km

Aanvallen vanuit het peloton op de muur! Mannetjes van Arkéa en UAE rijden weg uit het pak, maar de rest is al in aantocht. 

32 km

De Marchi lost Schelling op de Muur van Hoei bij de achtervolgers. In de kopgroep is Vansevenant veruit het sterkst. Van Poucke moet laten lopen. 

33 km

Het peloton raast nu in volle gang, de finale kan zo langzamerhand beginnen. We zijn bijna bij de tweede keer Muur van Hoei!

40 km

Daar gaat Dumoulin, hij vindt het wel mooi geweest. Geen strijd op de Muur van Hoei voor hem vandaag. De blik gaat op andere wedstrijden. 

42 km

Schelling en De Marchi naar 2.33 minuten. Een klassieke chasse patate in de maak, of dienen ze als springplanken?

44 km

Dumoulin achterin het peloton, maar zo te zien wordt hij terug gebracht. Kennelijk pech of een plasje. Alles onder controle bij Jumbo-Visma.

49 km

Schelling en De Marchi komen nog steeds wel dichterbij, maar heel snel gaat het niet meer. 2.49 minuten, is het gat naar de vier koplopers. Het peloton op dik vijf minuten. 

50 km

INEOS, Sunweb en UAE rijden nu al zeker twee uur op kop van het peloton. Kwiatkowski, Hirschi en Pogacar hebben ongetwijfeld plannen vandaag. 

58 km

Ja, eindelijk de verschillen:

Vier koplopers

+2.53

Schelling en De Marchi

+5.49

Peloton

60 km

Daar is het peloton, onder leiding van Sunweb. De bekkies staan open, nog twee keer te gaan jongens! 3.34 minuten nog voor Schelling en De Marchi naar de vier koplopers. Het peloton geeft meer toe. 

62 km

Ook het peloton is begonnen aan de eerste keer op de Muur. De koplopers hebben de top al even gerond en verdedigen inmiddels 3.39 minuten op Schelling en De Marchi. 

64 km

De vier koplopers zijn bezig aan de eerste van drie keer Muur van Hoei. 

65 km

Het tempo in het peloton zakt drastisch terug. Schelling en De Marchi rijden op vier minuten van de vier koplopers. Het peloton geeft alweer meer dan zes minuten toe...

CRASH

Valpartij in het peloton! Er moet een flinke kluit renners even met de voet aan de grond. 

Volop klimmen geblazen!

Wat we hebben gehad:
- De Côte de Trasenster
- De Côte d'Ereffe
- De Côte du chemin des Gueuses

Wat nog komt:
- Muur van Hoei
- De Côte d'Ereffe
- De Côte du chemin des Gueuses
- Muur van Hoei
- De Côte d'Ereffe
- De Côte du chemin des Gueuses
- Muur van Hoei

74 km

De situatie: Vier koplopers, met daar achter Schelling en De Marchi. Het peloton rijdt op dik vier minuten van de kop. 

76 km

Het peloton is duidelijk in gang geschoten in het afgelopen uur, want de vier koplopers hebben nog 4.41 minuten over op het pak. Daaruit zijn twee renners nu wel echt weg gereden: Ide Schelling en Alessandro de Marchi werken goed samen. 

82 km

Zowaar wat actie vanuit het peloton. Diverse renners proberen weg te rijden, maar het peloton is dichtbij.

89 km

Het peloton geeft gas richting de voet van de tweede gecategoriseerde klim van de dag. De Côte d'Ereffe gaan we vandaag drie keer bedwingen: 2,3 kilometer aan 5,1 procent. 

94 km

De Waalse Pijl is nooit de meest spectaculaire koers geweest en dat zien we ook vandaag terug. Nog 94 kilometer op de teller en de kopgroep van vier heeft 6.15 minuten voorsprong. UAE, Sunweb en ook een mannetje van INEOS houden de boel keurig onder controle. 

102 km

Naast UAE heeft ook Team Sunweb een mannetje op kop van het peloton. Zij hebben Marc Hirschi aan boord...

103 km

Nog iets meer dan 100 kilometer voor de boeg. Mauri Vansevenant, Aaron Van Poucke, Mathijs Paasschens en Marlon Gaillard verdedigen nog een krappe zeven minuten. 

132 km

Nog 132 kilometer op de teller. De voorsprong van de vier vooraan was maximaal tien minuten, maar door toedoen van UAE Team Emirates staan er nu 7.50 minuten op het bord. Kopman bij UAE: Ene Tadej Pogacar.

De kopgroep in beeld

Deze mannen kleuren vooralsnog de koers!

Dumoulin voelt zich goed

163 km

De kopgroep trekt flink door. Inmiddels is het verschil al opgelopen tot 8.20 min!

Mannen zijn ook onderweg

En we schakelen over naar de mannen, die nog 170 km af te leggen hebben. Er is al een kopgroep, die 5.20 min. voorsprong op het peloton heeft. Dit zijn de namen: Mauri Vansevenant, Aaron Van Poucke, Mathijs Paasschens en Marlon Gaillard

Uttrup-Ludwig 2, Vollering 3

Cecilie Uttrup-Ludwig mag genoemen nemen met een tweede plaats. Demi Vollering maakt de top 3 compleet!

Van der Breggen wint!

Jawel hoor! Van der Breggen wint voor de 6e keer op rij de Waalse Pijl!

Laatste meters...

Vollering maakt het Van der Breggen lastig! Wie gaat het worden?

Van der Breggen op kop

Van der Breggen rijdt zelf op kop! Vos heeft het lastig

Laatste km!

Ze beginnen aan de Muur! Gaat Van der Breggen wederom haar slag slaan? Ze oogt nog ontzettend fris!

Laatste 3 km

Het peloton bereikt de laatste 3 km. De slotfase kan beginnen!

6 km

Boels-Dolmans voert nog altijd het peloton aan. Wie heeft er vandaag de beste benen? We gaan het zien!

11 km

We zijn begonnen aan de voorlaatste klim en Boels-Dolmans heeft het werk op kop overgenomen van Trek-Segafredo. Van der Breggen zit in het vierde wiel, ze is er klaar voor!

Van der Breggen - Longo Borghini

Van der Breggen is dé favoriete, maar Longo Borghini zet haar ploeg niet voor niets op kop. In de achtste etappe van de Giro Rosa lag de aankomst ook bovenop een muur en was de Italiaanse sneller dan de Nederlandse. 

16 km

Nog zestien kilometer voor de wielen, de finale is in volle gang! Het tempo ligt hoog door toedoen van Trek, dat de koers duidelijk hard wil maken. 

Côte du chemin des Gueuses

Na de top zien we een korte aanval, die niet slaagt in zijn opzet. We gaan over een plateau en bereiken dan de voet van de Côte du chemin des Gueuses: tevens 1,8 kilometer aan 6,1 procent.

Cote d'Ereffe

Nog een stukje tot de top van de Cote d'Ereffe, die we vandaag dus al een keer eerder hebben beklommen. 1,8 kilometer aan 6,1 procent hakt er lekker in. We hebben nog zo'n 40 vrouwen vooraan. 

21 km

Audrey Cordon-Ragot en Ruth Winder trekken zichzelf uit elkaar, maar voor een echte schifting heeft het niet gezorgd. Alle topvrouwen zitten in het peloton, dat nu weer aan het klimmen is. 

26 km

Trek-Segafredo neemt in de voorste groep (of eigenlijk weer het peloton) het initiatief. Longo Borghini heeft goede benen kennelijk. 

27 km

Cecilie Uttrup Ludwig op achterstand! De Deense van FDJ moet van fiets wisselen en moet achtervolgen. Slecht nieuws, want in de voorste groep wordt flink doorgereden.

29 km

De voorste groep is er één van de elite. Van der Breggen en Vos zitten er gewoon bij, net als alle andere favorietes.

31 km

De top van de Muur van Hoei is gerond en Moolman en Longo Borghini hebben de oversteek naar voren gemaakt. Het peloton volgt op 12 seconden. 

31 km

Nu al Ashleigh Moolman en Longo Borghini die gas geven!

32 km

De namen in de kopgroep, die 29 seconden heeft op het peloton en is begonnen aan de eerste keer Muur van Hoei: Pieters, Blaak, Koster, Cordon-Ragot, Mackaij, Chabbey en Barnes.

34 km

Een primeur: live beelden vanuit de vrouwenkoers in de Waalse Pijl! Prachtig om te zien. Nog 34 kilometer te gaan en we hebben een nieuwe kopgroep vooraan!

Regen aan de meet

De vrouwen gaan het vandaag niet droog houden...

Vrouwenwedstrijd

We richten ons eerst op de laatste vijftig kilometer bij de vrouwen. Daar was een kopgroep van twee weg, maar controleert Boels-Dolmans van Anna van der Breggen vooralsnog de boel. Geen vluchters, maar een strak tempo. 

Deelnemers Waalse Pijl mannen

Voorbeschouwing Waalse Pijl

Dit staat de rensters en renners te wachten vandaag. 

Goedemorgen!

Goedemorgen wielerfans! Geen BinckBank Tour door de coronamaatregelen, maar gelukkig zijn we er de hele dag live bij met de Waalse Pijl voor vrouwen en mannen! 


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws