Filippo Zana

Dit is de pagina over Filippo Zana. De renner komt op de weg uit voor Team BikeExchange-Jayco en is de Italiaans kampioen. In de Leiderstrui verzamelt al het nieuws over Zana en houdt tevens zijn biografie bij.    

Filippo Zana

Zana plukt vruchten van deelnames aan Giro d'Italia

Filippo Zana werd geboren op 18 maart 1999 in Thiene. De coureur werd in 2020 prof bij het Italiaanse Proteam Bardiani-CSF-Faizanè. Zana debuteerde dat jaar meteen in de Giro d'Italia. Het was voor de destijds 21-jarige klimmer vooral een kwestie van ervaring opdoen. Zana reed de grote ronde uit als de nummer honderd.

Het volgende seizoen bestond uit een mix van profwedstrijden en beloftenkoersen. Wederom reed Zana de Giro. Deze keer kon hij zich beter weren en zat hij ook mee in de ontsnappingen. Het bracht hem in de achttiende etappe een zevende plek in de rit naar Stradella. Na de Giro kende Zana een ijzersterke periode. Achtereenvolgens won hij de Vredeskoers bij de beloften, werd hij vijfde in Adriatica Ionica en won hij de Tsjechische Sazka Tour. Kort daarna streed hij in de Tour de l'Avenir om de eindzege. Hij werd uiteindelijk afgetroefd door de Noor Tobias Halland Johannessen en de Spanjaard Carlos Rodríguez.

In 2022 nam Zana voor de derde keer achtereen deel aan de Giro d'Italia. De klimmer mengde zich veel in de vroege vlucht, maar kwam op geen moment in aanmerking voor een ritzege. In het klassement eindigde hij als 47ste, zijn beste prestatie in de grote ronde tot nu toe. Net als in 2021 volgde voor Zana na de Giro een sterke periode. Zo won hij de Adriatica Ionica en werd hij daarna knap Italiaanse kampioen op een lastig parcours. In 2023 draagt Zana de Italiaanse tricolore voor zijn nieuwe ploeg BikeExchange-Jayco. Hij heeft een contract tot en met 2025 bij de Australische ploeg. 

Filippo Zana Nieuws

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties