Toptalent Zana stelt eindzege in Adriatica Ionica Race veilig, Scaroni winst laatste etappe Wielrennen
Wielrennen

Toptalent Zana stelt eindzege in Adriatica Ionica Race veilig, Scaroni winst laatste etappe

Toptalent Zana stelt eindzege in Adriatica Ionica Race veilig, Scaroni winst laatste etappe

Christian Scaroni heeft na de eerstt ook de vijfde en laatste etappe in de Adriatica Ionica Race gewonnen. In andermaal een heuvelachtige rit met een vlakke aankomst was hij de snelste van een kopgroep van dertien, die de ruimte kreeg. De eindzege van Filippo Zana, die op dag twee de leiderstrui veroverde en die niet meer uit handen gaf, kwam niet meer in gevaar.

Klimmen vanuit de start, dat hadden we nog niet eerder gezien deze ronde! De Camerino (4,4 kilometer aan 6,1 procent) zorgde voor een hoog tempo, maar de kopgroep van de dag vormde zich pas later in het eerste uur. Alessandro Fancellu, Alex Martin, Diego Pablo Sevilla (EOLO), Manuele Boaro (Astana), Veljko Stojnic (Team Corratec), Edoardo Zardini (Androni), Raul Garcia, Diego Lopez, Pau Miquel (Kern Pharma), Mikel Iturria (Euskaltel), Christian Scaroni (Italiaanse selectie), Negasi Abreha (Qhubeka) en Paul Wright (Mg K Vis) vormden een omvangrijke vlucht.

Bardiani ziet geen gevaar in kopgroep van dertien

De dertien leiders pakten maximaal vijf minuten voorsprong, met Fancellu op dik tien minuten als 'gevaarlijkste' klant in het algemeen klassement. Bardiani controleerde zodoende voor Zana, maar maakte geen haast om het gat kleiner te maken. Op de Amandola - de eerste gecategoriseerde klim van de dag - slonk het gat naar vier minuten, maar mochten de vroege vluchters toch echt wel dromen van een ritzege. Na de Amandola lag er nog slechts één ongecategoriseerde klim klaar, met de Croce di Casale.

Na deze klim was het gedaan met de hoogtemeters en werd de afdaling ingezet richting het lokale circuit voor de finale. Het peloton passeerde de finish in Ascoli Piceno voor het eerst met nog 3.55 minuten achterstand op de kopgroep. Vanuit de finishplaats was het tijd voor nog drie lokale rondjes, waarin de dertien vooraan het mochten uitmaken. In het peloton werkten Work Service en Giotti Victoria Savini Due nog wel om hun top tien-klasseringen in het eindklassement te verdedigen, maar het peloton kwam sowieso te laat voor de dagwinst.

Peloton komt nog dichtbij, maar is wel te laat

In de laatste vijftien kilometer wist men in de kopgroep ook dat het voor hen was en begonnen de aanvallen en het pokeren. EOLO-Kometa en Equipo Kern Pharma hadden allebei drie mannetjes mee, maar zij maakten niet echt tempo. Het zorgde ervoor dat het pak tot op 1.45 minuten kwam, met nog één rondje van negen kilometer voor de boeg. Het hollen en stilstaan zorgde niet voor verschillen in de kopgroep, waar werd gesprint voor de laatste etappewinst.

De Adriatica Ionica Race was er één voor de jonge jongens, vooral Italianen. Op dag één won Scaroni (24) ook al, Natnael Tesfatsion (23) zegevierde op dag twee bij de enige aankomst bergop in deze ronde. Giovanni Carboni (26) soleerde naar de winst op dag drie en in de vierde etappe was de onbekende Riccardo Lucca (25) de sterkste. Zana dankte zijn eindzege vooral aan een enorme constante prestatiecurve. Hij werd twee keer tweede, één keer vierde en een keer negende.

Uitslag etappe 5 Adriatica Ionica Race 2022

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws