Favorieten bergklassement Giro d'Italia 2024 | Veel vlieggewichten, maar één bekende favoriet voor blauwe trui Wielrennen
Wielrennen

Favorieten bergklassement Giro d'Italia 2024 | Veel vlieggewichten, maar één bekende favoriet voor blauwe trui

Favorieten bergklassement Giro d'Italia 2024 | Veel vlieggewichten, maar één bekende favoriet voor blauwe trui

Een onmiskenbaar deel van de grote ronde: het bergklassement! De kenmerkende maglia azzura is weer de felbegeerde, bijbehorende trui als pronkstuk. Gedurende de drie weken in Italië zal blijken wie er oren hebben naar dit klassement. Zijn er klimmers die specifiek hun doel maken van het bergtricot? Of zijn er wellicht klassementsmannen die hun bakens na een tijdje verzetten en zich mengen in de strijd? De redactie van In de Leiderstrui boog zich over dit lasten te voorspellen klassement, waar potentieel veel mannen voor in aanmerking komen!

Bekijk ook/binnenkort op In de Leiderstrui:
- Voorbeschouwing op de Giro d'Italia
- Favorieten algemeen klassement (roze trui)
- Favorieten puntenklassement (paarse trui)
- Favorieten jongerenklassement (witte trui)
- Pooltips voor de Giro d'Italia\
- Nederlanders in de Giro d'Italia

Laatste winnaars bergklassement Giro d'Italia

2023 - Thibaut Pinot
2022 - Koen Bouwman
2021 - Geoffrey Bouchard
2020 - Ruben Guerreiro
2019 - Giulio Ciccone
2018 - Chris Froome
2017 - Mikel Landa
2016 - Mikel Nieve
2015 - Giovanni Visconti
2014 - Julian Arredondo

Favorieten bergklassement Giro d'Italia 2024 | Veel vlieggewichten, maar één bekende favoriet voor blauwe trui
Thibaut Pinot

Puntentelling bergklassement Giro d'Italia 2024

Het behalen van punten voor het bergklassement gebeurt op basis van de klimcategorieën. We hebben beklimmingen van categorie vier (minst zwaar), tot en met categorie één (zwaarst). Op basis van die categorie zijn voor een x-aantal renners punten te verdienen voor het bergklassement. Hoe zwaarder de klim, hoe meer punten én hoe meer renners punten kunnen verdienen. Op de Cima Coppi, de hoogste passage van de Giro, worden eenmalig de meeste punten uitgedeeld. Ook zijn er dubbele punten als op de top van een klim ook de finish van een etappe getrokken ligt. Voor het overzicht:

Cima Coppi (Dak van de Giro):
50, 30, 20, 14, 10, 6, 4, 2 en 1 punt(en)

Eerste categorie:
40, 18, 12, 9, 6, 4, 2 en 1 punt(en

Tweede categorie:
18, 8, 6, 4, 2 en 1 punt(en)

Derde categorie:
9, 4, 2 en 1 punt(en)

Vierde categorie:
3, 2 en 1 punt(en)

Favorieten bergklassement Giro d'Italia 2024

Voor de totstandkoming van deze lijst zijn (ex)-redacteuren van In de Leiderstrui gevraagd naar hun top tien op de vraag: "Wie maakt de meeste kans om het puntenklassement in de Giro d'Italia te winnen?" Iedere top tien werd punten toegewezen, volgens het volgende rijtje: 12 punten voor de nummer één, 10 voor de nummer twee, en zo verder met 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2 en 1 punt. Bij iedere renner is het totaal aantal gekregen punten omgezet in een percentage van het maximaal te behalen aantal punten. Deze staat aangegeven bij de betreffende renners. Zo krijg je een beter beeld hoe de kansenverhoudingen volgens In de Leiderstrui liggen!

Michael Storer / Einer Rubio - Tudor Pro Cycling / Movistar: 14/72 punten (19%)

Favorieten bergklassement Giro d'Italia 2024 | Veel vlieggewichten, maar één bekende favoriet voor blauwe trui

In het begin van de lijst zien we twee kleine klimmers die vanuit de redactie evenveel punten kregen: Michael Storer en Einer Rubio. De inmiddels 27-jarige Storer staat vooral in deze lijst vanwege zijn sterke optreden in de Vuelta van 2021, toen hij daar met overmacht de bergtrui pakte. De jaren erna reed de Australiër met name in de luwte bij Groupama-FDJ. Zijn vertrek naar Tudor is een kans om meer voor eigen naam te rijden. We gaan Storer hoe dan ook in de ontsnappingen zien in de bergetappes. En wees niet verrast als hij dan een poging gaat wagen om punten te sprokkelen!

Hetzelfde geldt eigenlijk voor Einer Rubio. De kleine Colombiaan won vorig jaar een etappe in de Giro, zijn finest moment tot nu toe in het wielrennen door de rit naar Crans Montana te winnen. Inmiddels kennen we Rubio al wat langer. Vanwege zijn mindere tijdritkwaliteiten ligt het niet voor de hand dat de renner van Movistar een klassement nastreeft. En dus zullen we Rubio waarschijnlijk, net als Storer, in de aanval zien in het hooggebergte. Met landgenoot Nairo Quintana aan de zijde, kan het weleens een jacht op het blauw worden voor de mannen in Spaanse dienst!

Filippo Zana / Simon Carr/ Mauri Vansevenant - Jayco-AlUla / EF Education EasyPost / Soudal Quick-Step: 15/72 punten (21%)

Favorieten bergklassement Giro d'Italia 2024 | Veel vlieggewichten, maar één bekende favoriet voor blauwe trui

Het toeval wil dat we opnieuw drie mannen op exact hetzelfde puntenaantal treffen. Drie avonturiers pur sang, die in de Giro van 2024 een speeltuin zien om zichzelf uit te leven. Beginnen we bij Filippo Zana. De Italiaanse kampioen van 2022 klimt ieder jaar weer een stukje beter. Dat bekroonde hij vorig jaar met een etappezege op Zoldo Alto. Mocht Zana de hele Giro goede benen hebben, dan is het zeker mogelijk dat we hem al in het begin op de voorposten zien bij de bergsprints, al zal het ook afhankelijk zijn van de klassementsambities van Eddie Dunbar en Luke Plapp.

Komen we vervolgens uit bij Simon Carr. De Brit won op onnavolgbare wijze eind april een etappe in de Ronde van de Alpen, hetgeen hem ook een voorschot op de bergtrui in die ronde opleverde. Mede door het winnen van die prijs is Carr een serieuze outsider voor de blauwe trui. De kans is groot dat de klimmer, zonder uitgesproken klassementsman binnen de ploeg, zijn kans krijgt om in de bergen op avontuur te gaan. Op basis van de vorm valt in ieder geval veel goeds te voorspellen.

Ook Mauri Vansevenant is in korte tijd uitgegroeid tot een dark horse voor de maglia azzura. De schokschouderend klimmende Belg veerde op in het late voorjaar met enkele mooie ereplaatsen. Vorig jaar reed Vansevenant geen grote ronde. Daardoor is het wel de vraag hoe lang de kleine renner van Soudal Quick-Step zijn vorm zal kunnen vasthouden. Van onze redactie krijgt hij een gezonde portie vertrouwen mee naar Italië. Verwacht Vansevenant zeker op de voorposten in het (midden)gebergte!

Michael Woods / Lorenzo Fortunato - Israel-Premier Tech/ Astana Qazaqstan: 18/72 punten (25%)

Favorieten bergklassement Giro d'Italia 2024 | Veel vlieggewichten, maar één bekende favoriet voor blauwe trui

Hij won in 2024 nog geen wedstrijd en eigenlijk zagen we hem nog nauwelijks. Hij wordt in oktober 38. Én hij zal moeten opboksen tegen veel jeugd. Toch staat ook Michael Woods hoog in de lijst. De Canadees probeerde het eerder al eens in de Tour én de Vuelta, waar hij op berekenende wijze ook etappes won. Daardoor is het niet onlogisch dat Woods hoog in de lijsten van de redactie bivakkeert. Bij Irael-Premier Tech zal hij alle vrijheid krijgen om zijn doelen uit te kiezen.

Datzelfde geldt voor Lorenzo Fortunato, die we allemaal vooral nog kennen van de etappezege op de Zoncolan in 2021. De 27-jarige Italiaan rijdt sinds dit jaar voor Astana, dat met een collectief aan avonturiers richting Italië trekt. Binnen die ploeg zal het goed overleggen worden: Alexey Lutsenko en Christian Scaroni zijn ook mannen die hun dagen uitkiezen en in goede vorm op jacht kunnen naar veel punten. Desondanks leeft binnen de redactie van In de Leiderstrui dat ze bij de blauwe équipe het beste voor Fortunato kunnen kiezen!

Florian Lipowitz - BORA-hansgrohe: 19/72 punten (26%)

Favorieten bergklassement Giro d'Italia 2024 | Veel vlieggewichten, maar één bekende favoriet voor blauwe trui

Het zal ongetwijfeld door zijn derde plek en overtuigende klimprestatie in de slotrit van de Ronde van Romandië komen. Florian Lipowitz staat verdraaid hoog in onze lijst. Het grote publiek maakte afgelopen week kennis met het Duitse klimtalent en we mogen vast het een en ander van hem verwachten.

In een ploeg waar Dani Martinez het vertrouwen heeft als klassementsman, maar niet de volledige steun krijgt van de ploeg, zijn er vast kansen voor Lipowitz. Kan hij groeien in de ronde? Onze redacteurs hebben daar het volste vertrouwen in. Er zijn vast redenen dat niet Emanuel Buchmann, maar deze jongeling is opgeroepen voor La corsa rosa. Wij zijn benieuwd!

Tadej Pogacar - UAE Team Emirates: 57/72 punten (79%)

tadej pogacar

Het mag geen verrassing heten: Tadej Pogacar is de favoriet voor de blauw trui. Het gebeurt de laatste tien jaar wel vaker, dat een renner én de leiderstrui én de bergtrui mee naar huis neemt. Pogacar kan zomaar hetzelfde flikken dit jaar, hij deed het al twee keer in de Tour. Hij is de beste klimmer, hij heeft het beste eindschot van de klimmers én is in de vorm van zijn leven. En dus is het vooral afhankelijk van de beste man zelf: hoe veel zin heeft Pogacar zelf om met een zo goed mogelijk gevulde prijzenkast huiswaarts te keren? Laat de Sloveen kruimels liggen?

Het antwoord op die vraag lijkt wel gegeven, als we de rest van Pogacars doelen voor 2024 er ook bij pakken. De Tour, de Spelen én het WK. Bovendien is het niet evident dat een kandidaat-groterondewinnaar zich daadwerkelijk zal mengen in de bergsprints. Het meest aannemelijk is dat we Pogacar snel de ronde zien beslissen om vervolgens te spraren richting de Tour. Gaan er veel aankomsten bergop voor de klassementsmannen zijn? Dan is de kans behoorlijk dat Pogi het blauw voor de neus van de andere liefhebbers weggrist, net zoals in de Ronde van Catalonië. Zijn de grote bergetappes een prooi voor de vluchters? Dan krijgen we een mooie en lange strijd om de maglia azzura. Als het aan onze redactie ligt, pakt Pogacar de dubbel...

Huub Mol | huub_mol@live.nl

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws