Ulissi verslaat Sagan in tweede etappe Giro d'Italia, Ganna behoudt roze Giro d'Italia

Ulissi verslaat Sagan in tweede etappe Giro d'Italia, Ganna behoudt roze

Door Lex Kersten 04 oktober 2020 | 16:25


De tweede etappe in de Giro d'Italia is gewonnen door Diego Ulissi. Op de korte slotklim was de renner van UAE Team Emirates duidelijk sneller dan Peter Sagan in de eindsprint. Favoriet Michael Matthews kon niet volgen en eindigde als vierde.

Nadat de tijdrijders zich tijdens de eerste dag van de Giro d’Italia mochten uitleven, was dag twee een grote kans voor de puncheurs en de aanvallers. De laatste 3,7 kilometer in finishplaats Agrigento liepen namelijk omhoog aan een gemiddelde van 5,3%, met een uitschieter naar negen procent. Het was dus maar de vraag of rozetruidrager Filippo Ganna zijn leiderspositie kon behouden. De Italiaan is niet de beste klimmer, maar moet door zijn enorme vermogen lang mee kunnen. Bovendien kon Ganna zich met een voorsprong van 22 seconden op nummer twee João Almeida wel wat tijdsverlies permitteren. 

De Gendt en debutant Van Empel in de vlucht

Vanuit het vertrek was het Thomas De Gendt  (Lotto Soudal) die er vandoor ging en hij kreeg vier mannen met zich mee, waaronder de Nederlandse debutant Etienne van Empel (Vini Zabù - KTM). De andere namen waren: Ben Gastauer (AG2R La Mondiale), Mattia Bais (Androni Giocattoli - Sidermec) en Allesandro Tonelli (Bardiani-CSF-Faizanè). Ze reden in rap tempo een voorsprong van ruim drie minuten bijeen.  De ploeg van roze trui Ganna, INEOS Grenadiers, vond dat in eerste instantie wel voldoende.

Van Empel kwam ondertussen ten val, maar stapte snel weer op. Hij had echter problemen met de ketting van zijn fiets, waardoor hij assistentie van de ploegwagen nodig had. Na een korte achtervolging kon hij echter weer zijn plaats in de ontsnapping hernemen. INEOS Grenadiers besloot daarachter om wat minder inspanningen te leveren, waardoor het tijdsverschil opliep naar vier minuten. De Gendt toonde zich de veelvraat van de dag door de bergsprint en de eerste tussensprint te winnen. In het bergklassement kwam hij met drie punten daardoor gelijk te staan met Rick Zabel.

Peloton versnelt, Vlasov stapt af

In het peloton wilden de sprinters ook wat punten meepikken bij de tussensprint. Fernando Gaviria won die sprint voor Arnaud Démare, Elia Viviani mengde zich er ook in, maar schoof onderuit. Kort daarna schoof ook zijn ploeggenoot Simone Consonni in een bocht onderuit. Het peloton liet na de tussensprint de voorsprong wat verder oplopen naar maximaal 4.34 minuten. 

Het peloton vond in eerste instantie die voorsprong wel prima, maar met nog minder dan tachtig kilometer te gaan, besloten Team Sunweb en UAE Team Emirates te gaan rijden, voor respectievelijk Michael Matthews en Diego Ulissi. Het tempo ging door de overname van de twee ploegen sterk omhoog en dat had een opvallend slachtoffer als gevolg, namelijk Aleksandr Vlasov van Astana. De jonge Rus was dit seizoen sterk op dreef en gold als een mogelijk verrassing voor de eindzege. Naast het afstappen van Vlasov slonk ook de voorsprong van de koplopers naar nog maar 2.30 minuten. 

De kopgroep met De Gendt gaf zich echter niet zomaar gewonnen. Zo wisten ze de voorsprong voor even weer richting de drie minuten te krijgen. Het peloton beantwoordde die versnelling met een nog hoger tempo, waardoor het tijdsverschil met nog veertig kilometer voor de boeg was gedaald naar twee minuten. 

Koplopers ingerekend, strijd voor finaleklim

Richting de finale ging het hard met de voorsprong van de koplopers en op dertig kilometer van de meet bedroeg de voorsprong nog één minuut op het jagende peloton. Het was wachten of De Gendt nog een ultieme solopoging eruit ging gooien, maar hij probeerde met veel kopwerk de kopgroep draaiende te houden. Dat lukte alleraardigst, want twintig kilometer voor het eind was die voorsprong er nog steeds, terwijl in het peloton een valpartij plaatvond met onder andere Brent Bookwalter (Mitchelton-Scott) en wederom iemand van Cofidis, namelijk Nicolas Edet.

Wanneer het nog vijftien kilometer was richting de slotklim (3,7 kilometer), werd het peloton nerveuzer en ging het plots hard met de voorsprong. Door toedoen van BORA-hansgrohe en UAE Team Emirates werden de koplopers nog voor de voet van de laatste klim teruggepakt en werd het voor de ploegen tijd om hun favorieten naar voren te brengen. 

Ulissi en Sagan gaan, Matthews kan niet volgen

Op de slotklim was het vooral kijken wie er als eerste een aanval ging plaatsen en welke sprinters met inhoud konden volgen. Favorieten als Matthews, Sagan en Ulissi schoven vroeg naar voren en ook de klassementsmannen werden naar voren gebracht. Een aanval bleef lang uit, maar op 1,4 kilometer was het Valerio Conti die als eerste het tempo verhoogde, met in zijn wiel ploeggenoot Ulissi.

Daarna was het Luca Wackermann die aanging op één kilometer van de finish. Ulissi en Sagan schoven makkelijk mee, evenals Mikkel Honoré van Deceuninck–Quick-Step. Uiteindelijk waren het deze drie renners die om de overwinning gingen strijden. Sagan leek de beste papieren te hebben, maar Ulissi bleek veel te sterk en sprintte makkelijk naar de overwinning. Sagan eindigde als tweede voor Honoré. Ganna kon de groep volgen en start morgen werderom in de roze leiderstrui.  (Foto: Sirotti)

Uitslag etappe 2 Giro d’Italia 2020

1. Diego Ulissi
2. Peter Sagan ''
3. Mikkel Honoré ''
4. Michael Matthews +0.05
5. Luca Wackermann ''
6. João Almeida ''
7. Gianluca Brambilla ''
8. Vincenzo Nibali ''
9. Pello Bilbao '' 
10. Lucas Hamilton ''

Klassement na etappe 2 Giro d’Italia

1. Filippo Ganna
2. João Almeida +0.22
3. Geraint Thomas +0.23
4. Tobias Foss +0.31
5. Josef Cerný +0.36
6. Matteo Sobrero +0.40
7. Jan Tratnik +0.42
8. Simon Yates +0.49
9. Tanel Kangert "
10. Diego Ulissi +0.54

Bekijk alle klassementen!

Lees etappe 2 van de Giro d'Italia terug in onze liveblog!

Live

Laden ..
Dit live blog is gestopt.

Bedankt en tot morgen!

Hartelijk dank voor het volgen van de Giro d'Italia bij In de Leiderstrui. Morgen zijn we er weer met de etappe naar de Etna! Houd de site in de gaten voor de reacties. 

Ganna blijft leider!

Ganna hoefde niet te lossen uit het peloton, want hij heeft nog steeds een voorsprong van 22 seconden op de nummer twee João Almeida. Morgen finishen de renners op de Etna, dus dat zal een stuk pittiger worden voor Ganna...

Top-5

Luca Wackermann maakt de top-5 compleet.

Matthews

Sunweb werkt heel hard, maar Matthews strand op een zure vierde plaats. 

Ulissi

Ulissi werkelijk oppermachtig.

Het is voor Ulissi al zijn zevende zege in Giro!

Top-3

1. Diego Ulissi
2. Peter Sagan
3. Mikkel Frølich Honoré

Ulissi wint!

Honore gaat als eerste, maar het is Ulissi die erover komt! Sagan kwam tekort. 

1 km

Sagan komt erbij!

1 km

Honore van Deceuninck zit in zijn wiel!

1 km

Luka Wackermann met een uitval. Ulissi gaat mee en valt aan!

1 km

De rest komt terug, maar het gaat hard. 

Conti!

Valerio Conti denkt er anders over en gaat met zijn ploeggenoot Ulissi in het wiel. Ook Davide Ballerini lijkt mee te gaan.

1,5 km

Er zijn geen aanvallen. Het lijkt een sprint te worden, maar met hoeveel echte sprinters. Sagan zit er nog goed bij. Démare lijkt wat te zijn weggezakt. 

2 km

Bergtrui Rick Zabel moet lossen.

2 km

Sunweb en Mitchelton voeren nu het peloton aan. 

3 km

Whelan van EF Pro Cycling gaat tegen de grond. Verder is er niemand bij betrokken.

3 km

Démare wil het proberen. Hij rijdt in het wiel van zijn ploeggenoot op tweede positie. 

3 km

En we zijn begonnen aan de slotklim!

4 km

UAE leidt het peloton momenteel.

5 km

Tony Martin slooft zich ook weer flink uit om kopman Steven Kruijswijk van voren af te zetten!

6 km

Gemiddeld niet al te steil, maar er zijn zeker enkele lastige stroken waar kan worden aangevallen. 

Slotklim

Het profiel van de laatste klim!

8 km

Drie klassementstreinen leiden het peloton richting Agrigento!

9 km

Ook voor de rest is het voorbij. Peloton gaat in razende vaart richting de finishklim. 

De Gendt

De Gendt houdt het voor gezien. Hij heeft de buit aan tussensprints binnen. 

10 km

Peloton zit er dertien seconden achter. 

10 km

De Gendt pakt ook de laatste tussensprint. Bais tweede en Tonelli derde. 

12 km

Nog zeventien seconden. Het is bijna voorbij voor de vluchters.

13 km

Het gaat nu licht naar beneden en de snelheid ligt zeer hoog! Nog 25 seconden voor de vluchters.

15 km

Het tempo gaat in het peloton verder de hoogte in. De klassementsploegen willen zich namelijk goed positioneren voor de slotklim. De Gendt en consorten hebben nog 44 seconden over. 

Beelden valpartij

Beelden van de valpartij. Alle renners lijken verder te kunnen. 

18 km

Valpartij in het peloton. Onder andere Nicolas Edet, Aurélien Paret-Peintre en Alessandro Bisolti liggen erbij. 

20 km

De voorsprong blijft stabiel rond de minuut. 

Matthews

Het vertrouwen in Matthews moet haast wel groot zijn.

25 km

De vluchters vechten voor wat ze waard zijn en leveren in de laatste vijf kilometer maar vijf seconden in. Nog 55 seconden. 

Stand van zaken

Nog dertig kilometer, dus een stand van zaken:

Op kop rijden De Gendt, Van Empel, Tonelli, Bais en Gastauer. Zij hebben een voorsprong van een minuut op het peloton. Waar BORA, Sunweb en UAE achtervolgen, respectievelijk voor Sagan, Matthews en Ulissi. Op 3,7 kilometer van de meet begint de slotklim in Agrigento. 

33 km

BORA-hansgrohe, Sunweb en UAE blijven gas geven, maar de vluchters hebben nog anderhalve minuut. 

Nico Denz

Eén van de motoren van de achtervolging is Nico Denz van Team Sunweb.

37 km

Het gaat hard nu. De vluchters hebben nog 1.41 minuten en het lijkt nagenoeg onmogelijk voor ze om met voorsprong aan de laatste klim te beginnnen. 

41 km

Het peloton steekt een tandje bij, nog 2.15 minuten. 

45 km

De koplopers houden sterk stand. Het verschil loopt zelfs een beetje op naar 2.50 minuten!

52 km

De Gendt, Van Empel, Bais, Tonelli en Gastauer houden goed stand. Ze hebben in de afgelopen kilometers maar een paar seconden van hun voorsprong ingeleverd, 2.43 minuten.

62 km

Zonder Vlasov gaat de koers gewoon verder. Door de inspanningen van Sunweb en UAE Team Emirates is het verschil met de vluchters gedaald naar 2.45 minuten. 

Opgave Vlasov!

Een nieuwe dreun voor Astana. Aleksandr Vlasov geeft op. Wat de oorzaak is, is niet bekend.

74 km

In het peloton is de snelheid door Sunweb en UAE Team Emirates behoorlijk verhoogd. Waarschijnlijk is dat voor Michael Matthews en Diego Ulissi. Het verschil schommelt echter nog steeds tussen de vier en drie minuten. 

86 km

Weer even de namen ophalen:

Thomas De Gendt (Lotto Soudal), Ben Gastauer (AG2R La Mondiale), Etienne van Empel (Vini Zabù - KTM), Mattia Bais (Androni Giocattoli - Sidermec) en Allesandro Tonelli (Bardiani-CSF-Faizanè)

Het verschil: 4.34 minuten.

De tussensprint

Nog even terugkomen op de tussensprints. Elke etappe kent er twee. Bij allebij zijn punten voor het tussensprintklassement te verdienen. Daarnaast liggen er bij de eerste ook punten voor de paarse trui. Bij de tweede zijn dan weer bonificatieseconden te halen. 

96 km

Ondertussen is het verschil tussen peloton en de vlucht nu opeens weer 4.13 minuten. Een stuk minder dan de vijf van zonet. Het is in de Giro niet altijd even accuraat...

Consonni

Ook ploeggenoot van Viviani Simone Consonni gaat onderuit. Hij gleed weg in een bocht. De Giro gaat al lekker voor Cofidis...

99 km

Het is echter niet om te controleren, maar om een paar punten te pakken in de tussensprint.  Elia Viviani ging in die sprint onderuit. Gaviria won en greep nog drie punten en Démare heeft er twee.

100 km

Nog honderd kilometer te gaan voor de vluchters. Ze krijgen steeds meer ruimte, nu vijf minuten. Groupama-FDJ, namens Arnaud Démare, ziet het gevaar en neemt de leiding in het peloton over van INEOS. Ook BORA-hansgrohe lijkt mee te willen doen. 

103 km

De Gendt heeft er zin in, want hij sprint ook naar de punten bij de eerste tussensprint. 

Bettini

Voormalig wereldkampioen Paolo Bettini heeft vandaag ook een ritje gemaakt. Vroeger was hij een grote favoriet geweest op een aankomst als in Agrigenot. 

Verschil groeit

INEOS Grenadiers heeft besloten het wat rustiger aan te doen. Ze laten het verschil van drie minuten oplopen tot 4.26 minuten.

Beelden De Gendt

En het ging met gemak!

De Gendt pakt bergpunten!

Op de Santa Ninfa pakte De Gendt de punten, in totaal drie, waardoor hij gelijk komt te staan met de huidige drager van de blauwe trui Rick Zabel.

De Gendt

De Gendt gaf in het begin even gas om de ontsnapping te vormen

117 km

Nog eens de namen van de vlucht:

Thomas De Gendt (Lotto Soudal), Ben Gastauer (AG2R La Mondiale), de Nederlandse debutant Etienne van Empel (Vini Zabù - KTM), Mattia Bais (Androni Giocattoli - Sidermec) en Allesandro Tonelli (Bardiani-CSF-Faizanè)

Het peloton houdt het verschil met drie minuten vrij kort.

UCi reageert op boete eendentenue

De UCI bijt van zich af in de eendentenue-soap met EF Pro Cycling. 

De Gendt

Vooraan is De Gendt de beste renner in het klassement met een achterstand van 1.02 minuten op roze trui Ganna. De ploeg van de Italiaan houdt het verschil vooralsnog op 3.20 minuten. De Gendt in het virtuele roze!

Beelden Van Empel

Intussen is de Nederlander weer vooraan teruggekeerd.

Beeld van de kopgroep

Interview Van Empel

Voorafgaand aan de Giro spraken we met Van Empel over zijn debuut!

Pech Van Empel

Van Empel komt ten val in de kopgroep. Hij heeft weinig fysieke schade, wel ligt de ketting van zijn fiets eraf. Hij is nu weer onderweg. 

Tijdsverschil

Het peloton vindt het prima en laat het verschil in rap tempo oplopen naar meer dan drie minuten.

Vroege vlucht!

De eerste aanvallers zijn er vandoor en wie zit erbij? Juist, Thomas De Gendt (Lotto Soudal).  Verder zijn ook mee Ben Gastauer (AG2R La Mondiale), de Nederlandse debutant Etienne van Empel (Vini Zabù - KTM), Mattia Bais (Androni Giocattoli - Sidermec) en Allesandro Tonelli (Bardiani-CSF-Faizanè)

Nieuwe roze trui?

De klim richting de finish in Agrigento is 3,7 kilometerlang aan 5,3 procent stijging. Kan Ganna daar stand houden? Als die moet lossen, dan is nummer twee João Almeida de grote kanshebber om de trui over te nemen. 

Nieuwe roze trui?

Sagan

Peter Sagan gaat proberen de tussensprint te winnen, dus heeft zeker ambities voor de paarse trui. Over het winnen van de rit is Sagan wat voorzichtiger. 'Iedereen zit vol met verwachtingen. Ik verwacht helemaal niets!'

We zijn gestart!

Het peloton is onderweg voor de tweede etappe van de Giro!

Favorieten etappe 2

Nog een ruim kwartier totdat de tweede etappe begint. Lees hier wie volgens In de Leiderstrui de favorieten zijn. 

Deelnemers!

We zijn er al twee kwijt. Hopelijk vandaag weinig stress en vooral geen valpartijen.

Voorbeschouwing

Dag twee is meteen weer een lastige etappe, met aankomst op een klimmetje in Agrigento. Zie alle informatie in onze voorbeschouwing!

Welkom!

Welkom in de liveblog van In de Leiderstrui voor de tweede etappe van de Giro d'Italia. De renners beginnen om 12.55 uur.


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws