Weergaloze Ganna wint bergrit in Giro, Almeida steviger in het roze Giro d'Italia

Weergaloze Ganna wint bergrit in Giro, Almeida steviger in het roze

Door Bram van der Ploeg 07 oktober 2020 | 16:38


Filippo Ganna heeft op een machtige manier de vijfde etappe in de Giro d'Italia gewonnen. De Italiaan van INEOS Grenadiers maakte de hele dag deel uit van een kopgroep van acht, maar was in de finale alsnog de sterkste van renners die achterop kwamen. João Almeida behield zijn leiderstrui. 

225 kilometer stond er op het programma, met dik 4.000 hoogtemeters erbij. We waren dus op zoek naar vluchters en die probeerden in het openingsuur met alle macht te vertrekken. Het peloton reed vanuit de start op een lint en onder meer Thomas De Gendt (Lotto Soudal), Peter Sagan (BORA) en Davide Ballerini (Deceuninck-Quick-Step) kregen geen ruimte om te gaan. Pas na 45 kilometer kwam er een kopgroep bijeen die wél tot tevredenheid was van het pak.

Ganna mee in de kopgroep, Weening stapt af

Ganna was de aanstichter van een groep van acht. De man van INEOS kreeg ploegmaat Salvatore Puccio mee en kon verder rekenen op de aanwezigheid van Jan Tratnik (Bahrain McLaren), Carl Frederik Hagen (Lotto-Soudal), Valerio Conti (UAE), Héctor Carretero (Movistar), Edoardo Zardini (Vini Zabu) en Jhonatan Restrepo (Androni). Na 98 kilometer verschroeiende koers hadden ze 4.10 minuten bij elkaar.

Deceuninck-Quick-Step zette zich namens klassementsleider Almeida op kop en hield de voorsprong eigenlijk constant rond de vijf minuten. Dat was flink, maar tegelijkertijd ook speelbaar, met een klim van dik 24 kilometer in de finale. Terwijl Zardini onderweg belangrijke bergpunten sprokkelde, wisten de acht vooraan dus dat er door gefietst moest worden. De koers was in die fase al voorbij voor Pieter Weening (Trek-Segafredo) en Benjamin Thomas (Groupama-FDJ), die allebei opgaven.

Jumbo-Visma voert tempo op, ook anderen doen mee

In de laatste honderd kilometer was het lang een status quo, met de acht vluchter die goed samenwerkten en het peloton onder leiding van Deceuninck-Quick-Step op vijf minuten. Er kwam pas weer wat schot in de zaak toen Astana en Jumbo-Visma besloten de kop te nemen. De wegen waren glad van de regen en het ging constant op en af, waardoor Tony Martin voor Steven Kruijswijk het tempo opvoerde.

De voorsprong daalde snel met anderhalve minuut, maar toen de gevaarlijke zone weer voorbij was, lieten Astana en Jumbo-Visma de teugels weer vieren. Deceuninck-Quick-Step nam kort over, alvorens Team Sunweb de manschappen naar voren stuwde. De ploeg van Michael Matthews en Wilco Kelderman had duidelijk ambities en joeg het tempo de hoogte in. Met nog 32 kilometer voor de wielen was het verschil plots nog een dikke twee minuten. Het peloton denderde met de verschillende treintjes richting de laatste klim van de dag.

De Gendt raast naar voren, Ganna blijkt ijzersterk

Op de Valico di Montescuro (24,2 kilometer aa 5,6 procent) moest het gebeuren en brandde de koers ook daadwerkelijk los. Vooraan kwamen Carretero, Ganna, Zardini en Tratnik na verschillende demarrages en versnellingen op kop. Zij voelden echter wel de hete adem in de rug van De Gendt en Einer Rubio (Movistar), die in de eerste klimkilometers waren weggereden uit het peloton. Dat peloton hield het tempo hoog, maar de voorsprong bleef steken op twee minuten richting de voorste groep. 

Op twintig kilometer van de finish moest ook Tratnik vooraan lossen na een aanval van Carretero. De Spanjaard ontketende een man-tegen-man-gevecht, met achter hem eerst de ijzersterke Ganna en daar achter De Gendt en Rubio, die bij Zardini waren gekomen. In het peloton had het Trek-Segafredo van Vincenzo Nibali toen al een tijd de leiding en ook daar stond men niet stil. Het verschil op twintig kilometer bedroeg nog maar 1.36 minuten. 

Ganna heeft wonderbenen, komt het peloton terug?

De Gendt en Rubio hadden de meest frisse benen en dat bleek wel. De Colombiaan en de Belg vielen allebei een keer aan toen ze eenmaal vooraan reden en alleen Ganna kon met zijn wonderbenen weer aansluiten. Zo hadden we een nieuwe kopgroep van drie, met het peloton onder leiding van Trek-Segafredo ook maar op 1.24 minuten. Het was bovendien nog een heel eind tot de top van dit eindeloos durende onding, met de top pas op twaalf kilometer van het einde.

In het pikkedonker schoof het veld langzaam maar zeker bij elkaar, tot het beslissende moment in de koers. De Gendt en Rubio keken constant naar elkaar en dus ging Ganna doodleuk zelf nog eens op de pedalen staan. Dat had effect. De dappere Italiaan kan een houtje tijdrijden en pakte snel 25 seconden richting het stoeiende duo achter hem. Dat werd al snel veertig seconden en meer... Ook op het peloton liep hij plots weer uit. Trek-Segafredo hield het tempo hoog, maar meer ook niet.

Weergaloze Ganna slaat zijn slag, favorieten delen prikjes uit

De Gendt en Rubio werden het niet eens en gooiden vlak onder de top de handdoek, waardoor het peloton iedereen had binnen gehengeld, behalve één... Ganna bereikte in z'n eentje de top van de klim en maakte zich op voor nog twaalf kilometer afdaling. In het peloton nam Astana vlak onder de top nog wel over, maar het pak gaf bij het ingaan van de afdaling een dikke minuut toe. Een prikje van Domenico Pozzovivo, meer was het niet. 

Terwijl Ganna zich in de afdaling stortte, zette bij de favorieten Nibali zich op kop. De Haai van Messina kan geweldig dalen, maar nam niet alle risico's. Toch zullen veel kopmannen met de billen op elkaar naar beneden zijn gegaan op de gevaarlijke en natte wegen. Voor Ganna kon het niet meer fout gaan. De tijdrijder kwam heelhuids beneden en kon uitgebreid denken over zijn vreugdedansje bij de finish. Bij de favorieten reed Deceuninck-Quick-Step de longen nog even uit het lijf voor Almeida, maar de sprint in deze groep was voor de eer en nog wat bonificaties. Patrick Konrad pakte zes seconden, Almeida zelf vier. (foto: Sirotti)

Uitslag etappe 5 Giro d'Italia

1. Filippo Ganna
2. Patrick Konrad +0.34
3. João Almeida '' 
4. Wilco Kelderman ''
5. Lucas Hamilton ''
6. Jai Hindley ''
7. Harm Vanhoucke ''
8. Pello Bilbao ''
9. Jakob Fuglsang ''
10. Fausto Masnada ''

Klassement na etappe 5 Giro d'Italia

1. João Almeida
2. Pello Bilbao +0.43
3. Wilco Kelderman +0.48
4. Harm Vanhoucke +0.59
5. Vincenzo Nibali +1.01
6. Domenico Pozzovivo +1.05
7. Jakob Fuglsang +1.19
8. Steven Kruijswijk +1.21
9. Patrick Konrad +1.26
10. Rafal Majka +1.32

Check alle klassementen!

Lees etappe 5 in de Giro d'Italia terug in onze liveblog

Live

Laden ..
Dit live blog is gestopt.

Bedankt!

Bedankt voor het volgen van de Giro in onze liveblog. We zien u graag morgen weer terug! Houd de site in de gaten voor reacties. 

Top-5

1. Filippo Ganna
2. Patrick Konrad
3. João Almeida
4. Wilco Kelderman
5. Lucas Hamilton

Ganna bergkoning

Naast het winnen van de etappe is Ganna nu ook bergkoning!

Konrad tweede, Almeida derde!

Patrick Konrad van BORA pakt de tweede plek voor Almeida, die vier seconden bonificatie pakt. 

Ganna wint!

Wat een prestatie van Ganna. Hij wint een etappe met 4700 (!) hoogtemeters als zware tijdrijder.

0,5 km

Nog vijfhonderd meter en veertig seconden. Het is bijna binnen voor Ganna!

Laatste kilometer!

Ganna is aan de laatste kilometer begonnen en heeft met 38 seconden een veilige marge. De laatste kilometer loopt wel wat omhoog, dus het doet flink pijn bij de Italiaan. 

2 km

De favorietengroep komt tot veertig seconden en Fausto Masnada probeert het nog dicht te rijden, zodat roze trui João Almeida nog wat tijd kan pakken aan de meet. 

4 km

Dat Ganna gaat winnen, lijkt zeker, maar de tweede en derde plek zijn ook interessant met de bonificaties. 

4 km

Ganna is bijna klaar met dalen en behoudt zijn voorsprong van vijftig seconden. 

 

7 km

Ganna heeft nog steeds vijftig seconden op het peloton. Yates keert terug bij de andere favorieten. 

Nibali

Nibali wil lekker vooraan dalen. Ook Wilco Kelderman is attent op derde positie. 

9 km

Ganna heeft nog vijftig seconden. Het zou niet meer mis mogen gaan, maar de afdaling is listig in de mist. 

Pozzovivo en Fuglsang in de mist

11 km

Domenico Pozzovivo trekt hard door aan kop van het kleine peloton. De overige favorieten zitten er goed bij. Simon Yates moet er vlak na de top weer af...

11 km

Ganna is op de top. Hij pakt veertig punten voor de bergtrui en is met een voorsprong van 1.05 minuten goed op weg naar zijn tweede Giro-etappe!

12 km

En De Gendt en Rubio zijn ingelopen. Een geweldige poging van de Belg, maar helaas geen beloning. 

12 km

De Gendt en Rubio worden bijna ingelopen door het peloton. Ze hebben maar zeven seconden over... Ganna is goed op weg, want heeft nog altijd meer dan een minuut. 

13 km

Astana neemt nu de leiding in het peloton, maar dat is vooral om vooraan aan de afdaling te beginnen. Het is zeer mistig, dus de renners moeten oppassen. 

14 km

Ganna gaat hard. Hij heeft al ruim veertig seconden op De Gendt en Rubio. Peloton op een minuut. 

14 km

Rubio wil De Gendt lossen, maar het lukt hem niet. 

Beelden Ganna

15 km

Ganna gaat in de vertrouwde tijdrijdersmodus. De Gendt en Rubio moeten al 25 seconden toestaan... Peloton volgt op 1.08.

16 km

Ganna demarreert vooraan! Rubio en De Gendt kijken naar elkaar, waarschijnlijk vanwege verbazing...

17 km

Situatie:

De Gendt (Lotto Soudal), Ganna (INEOS Grenadiers), Rubio (Movistar)

+ 1.08 

Peloton

17 km

Trek-Segafredo maakt het zwaar in het peloton. Wil Nibali nog wat in de korte afdaling? Verschil is 1.13 minuten naar de kop. 

De Gendt in actie

Ganna!

Ganna kan alles vandaag, want op zijn eigen tempo maakt hij weer de aansluiting!

18 km

De Gendt trekt flink door en alleen Rubio kan vooralsnog mee. Nog zeven kilometer klimmen. 

De Gendt sluit aan!

De Gendt heeft de aansluiting gemaakt. 

De situatie: 

Carretero, Ganna, De Gendt, Rubio en Zardini

+ 1.30

Peloton

19 km

Ganna is supersterk bezig. Hij rijdt het gat naar Carretero weer dicht. Zardini wordt opgeraapt door De Gendt en Rubio en zitten er nog een paar seconden achter. 

20 km

Ondertussen lost Carretero Ganna en Zardini, dus De Gendt moet nog even extra gas geven!

20 km

Tratnik lost vooraan en De Gendt sluit bijna aan. Wat een inspannning!

Beelden Caicedo

Caicedo lost!

De nummer twee van het klassement Jonathan Klever Caicedo moet lossen! Ook Diego Ulissi haakt af in het peloton.

22 km

De Gendt komt op dertig seconden van Ganna, Zardini, Tratnik en Carretero. Peloton volgt op 1.55 minuten van de kop.

23 km

De mannen van Vincenzo Nibali nemen de leiding over  in het peloton, maar ze lijken geen plannen te hebben, want ze rijden relatief rustig. 

De Gendt

De Gendt zoals we hem graag zien. Ongeveer veertig seconden achterstand voor de Belg op de koplopers. 

23 km

Op een wat steiler stuk moeten Puccio en verrassend Conti lossen vooraan. De zware Ganna houdt nog steeds stand. 

24 km

De Gendt is aan een indrukwekkend staaltje klimmen bezig. Hij hoeft nog maar 45 seconden dicht te rijden!

Matthews?

Sunweb blijft tempo maken en brengt het peloton langzaam maar zeker dichterbij de koplopers. Wordt het de dag van Michael Matthews?

25 km

Situatie:

Jan Tratnik (Bahrain McLaren), Filippo Ganna, Salvatore Puccio (beide INEOS), Valerio Conti (UAE), Héctor Carretero (Movistar) en Edoardo Zardini (Vini Zabu).

+1.04

Thomas De Gendt (Lotto Soudal), Einer Rubio (Movistar)

+ 2.05

Peloton

26 km

De Gendt en Rubio komen bij Hagen. De Noorse ploeggenoot van De Gendt kan echter weinig betekenen, want hij moet gelijk lossen...

Peloton

Het peloton onder leiding van Sunweb komt met een achterstand van 2.15 minuten ook steeds dichterbij.

27 km

De Gendt blijft inlopen, nog 1.52 minuten. 

28 km

De situatie:

Jan Tratnik (Bahrain McLaren), Filippo Ganna, Salvatore Puccio (beide INEOS), Valerio Conti (UAE), Héctor Carretero (Movistar) en Edoardo Zardini (Vini Zabu).

+2.23

Thomas De Gendt (Lotto Soudal), Einer Rubio (Movistar)

+3.00

Peloton

29 km

De Gendt in het offensief! Hij krijgt Rubio van Movistar met zich mee. 

30 km - De kopgroep

Nog zes man over vooraan: Jan Tratnik (Bahrain McLaren), Filippo Ganna, Salvatore Puccio (beide INEOS), Valerio Conti (UAE), Héctor Carretero (Movistar) en Edoardo Zardini (Vini Zabu). 

Ze hebben 2.48 minuten bij elkaar door de aanvalslust vooraan. 

30 km

Ganna buffelt op kop van het groepje door, INEOS trekt de kaart van Puccio, zo blijkt. Carretero is ingerekend, Zardini's elastiek breekt nog niet.

31 km

Vooraan is het koers, meteen onderaan de klim. Carretero is vertrokken en daar achter kunnen alleen Ganna, Tratnik, Conti en Puccio nog mee. Zardini probeert er aan te blijven hangen. We zijn naast Hagen dus ook Restrepo kwijt. 

32 km

2.11 minuten nog! De acht vluchters hadden de hele dag goede hoop, maar dit lijkt toch over te zijn voor de dagzege... Hagen moet er vooraan af, Ganna geeft gas voor Puccio.

34 km

Onder de drie minuten. De treintjes in het peloton rijden nu á la Tour de France naast elkaar en het tempo ligt nog steeds hoog. We denderen richting de voet van de slotklim. 

Tussensprint Cosenza

Carl Frederik Hagen heeft de tussensprint in Cosenza gewonnen en daarmee wat bonificatieseconden gepakt. Het is winst in de marge, want met 3.05 minuten moeten de acht vooraan nog alle zeilen bijzetten om vooruit te blijven. 

36 km

En daar is Deceuninck-Quick-Step weer. Het is bizar hoeveel ploegen er vandaag al op kop van het peloton hebben gereden. Iedereen zal er zijn redenen voor hebben gehad.

Het verschil: 3.05 minuten. 

43 km

3.27 minuten nog! We zien renners er langzaam af wapperen, de tijd van louter tempo consolideren is voorbij. Team Sunweb zit met de volledige ploeg op kop en heeft dus plannen. 

45 km

We merken aan het tempo in het peloton dat de laatste klim eraan komt. Nog 3.36 minuten voor de acht koplopers. Dat gaat ineens weer hard. 

Valico di Montescuro

Hier gaan we naartoe!

51 km

Het is stuivertje wisselen in het peloton. Nu neemt Team Sunweb plots weer de kop, met ook Astana weer vooraan. 

56 km

Het goede nieuws voor de kopgroep is toch wel dat de voorsprong weer is gestegen naar vijf minuten. Jumbo-Visma is van de kop in het peloton verdwenen en Deceuninck-Quick-Step controleert weer.

57 km

Het is ongecategoriseerd, maar we zien al enkele sprinters in moeilijkheden als de weg omhoog loopt. Gaviria heeft deze Giro zijn klimmersbenen in ieder geval niet bij zich. 

58 km

Over 38 kilometer zijn we in Cosenza bij de tweede tussensprint van de dag. Daarna beginnen we aan die monsterklim van dik 24 kilometer lang. 

61 km

In de kopgroep hadden we even zeven mannen, na materiaalpech voor Tratnik. De Tsjech is echter weer terug vooraan. 

61 km

De kopgroep heeft weer 4.15 minuten te pakken. Het hangt er nog steeds een beetje om af dat genoeg gaat zijn. Het zal afhangen van de ambities in het peloton. Jumbo-Visma nog steeds op kop. 

ABANDON BENJAMIN THOMAS

Benjamin Thomas is niet meer in de koers. De Fransman van Groupama-FDJ is ziek en houdt het voor gezien. 

71 km

Martin voert het tempo eens goed op. De kopgroep is in een paar kilometer tijd één minuut kwijt. Nog 4.02 minuten op de teller. 

75 km

Nu zien we ook Jumbo-Visma vooraan. Tony Martin rijdt met Kruijswijk in het wiel naar de kop. Is dit uit voorzorg voor natte wegen?

77 km

Hé, we worden wakker geschud! Astana zet twee mannetjes op kop van het peloton. Jakob Fuglsang gooit zijn kaarten op tafel. 

83 km

Nog eens de namen vooraan: Jan Tratnik (Bahrain McLaren), Filippo Ganna, Salvatore Puccio (beide INEOS), Carl Frederik Hagen (Lotto-Soudal), Valerio Conti (UAE), Héctor Carretero (Movistar), Edoardo Zardini (Vini Zabu) en Jhonatan Restrepo (Androni).

Eerder in deze liveblog hebben we de acht vluchters los besproken.

84 km

Weinig nieuwe updates vanuit de koers in de Giro. We hobbelen op en af richting die finale, waar het toch echt zal gaan beginnen. De acht koplopers hebben 5.05 minuten. 

BRABANTSE PIJL

Er wordt op dit moment ook gekoerst in België, in de Brabantse Pijl. De vrouwen zijn al binnen, de mannen onderweg. Die koers kun je ook in een liveblog volgen bij ons!

Valico di Montescuro

Het is nog wel even wachten op de echte finale. De voet van de Valico di Montescuro wordt na 187 kilometer bereikt, dus over 58 kilometer op het moment van schrijven. Daar ligt ook de tweede tussensprint. De Valico di Montescuro is ook de laatste gecategoriseerde klim van de dag; 24,2 kilometer aan 5,6 procent!

97 km

Status quo, inmiddels ruim over de helft van de etappe. De acht koplopers draaien goed rond en consolideren een mooie voorsprong op het peloton, waar Deceuninck-Quick-Step controleert. Het verschil is voor het eerst boven de vijf minuten; 5.10 om precies te zijn. 

101 km

Nou, dat waren ze, de acht koplopers. Ze hebben met nog 101 kilometers voor de wielen een voorsprong van 4.57 minuten. We zullen snel weten of het peloton nog iets wil vandaag. 

Jhonatan Restrepo - Androni Giocattoli

Jhonatan Restrepo is de laatste van de acht koplopers en ook al iemand om rekening mee te houden. De 30-jarige Colombiaan van Androni was dit jaar dé grote man in de Tour du Rwanda. Ja echt, hij won er vier (!) etappes; drie bergritten en een tijdrit. Hoe hij er dan nog in slaagde om in het klassement zevende te worden, is ons even onduidelijk. Feit is dat Restrepo weet hoe je moet winnen. Hij deed het dit jaar ook al twee keer in de Vuelta al Tachira, met het 1.2-stempel. 

Edoardo Zardini - Vini Zabù - KTM

Edoardo Zardini is de man die op de eerste twee beklimmingen de maximale bergpunten heeft gepakt en zo weleens op weg kan zijn naar de bergtrui. De 30-jarige Italiaan doet zo weer een goede zaak voor zijn procontinentale ploeg, waar ook Etiënne van Empel voor rijdt. Zardini is zeker geen veelwinnaar. Hij won twee keer in zijn carrière, beide keren in 2014. Met de bergtrui zal hij echter ook al heel tevreden zijn, denken wij zo. 

Héctor Carretero - Movistar

Héctor Carretero is een ijzersterke klimmer en dus automatisch een van de favorieten voor vandaag. De 25-jarige Spanjaard rijdt al zijn hele carrière bij Movistar, maar krijgt in deze Giro pas echt de kans om voor eigen kans te gaan. Vorig jaar was hij nog een ijzersterke knecht voor Richard Carapaz en Mikel Landa, wat kan hij nu? In de Tirreno testte hij de benen al door in de koninginnenrit mee te gaan in de kopgroep. Daar toonde hij goede benen...

Valerio Conti - UAE Team Emirates

Nog zo'n grote naam in de kopgroep. Valerio Conti doet al jaren hetzelfde en dat is de dubbel Giro-Vuelta. Dat kon dit jaar niet, dus koos hij namens UAE voor zijn thuiswedstrijd. Niet zo gek, want vorig jaar was de Giro voor Conti een groot succes. Hij pakte toen in etappe 6 de roze trui en gaf die pas na de twaalfde rit weer af. Dat hij ook in 2020 over goede benen beschikt, bewees hij eind augustus, met winst in de Trofeo Matteotti. 

Carl Frederik Hagen - Lotto Soudal

Verder met ons voorstelrondje, tijd voor Carl Frederik Hagen. De 29-jarige Noor van Lotto Soudal brak vorig jaar door met achtste plaats in het eindklassement in de Vuelta a España. Die lijn heeft hij dit jaar nog niet echt door kunnen trekken. Dat hij al bijna op negen minuten staat in het klassement, is natuurlijk niet uit luxe. Als Hagen had gekund, was hij ongetwijfeld weer voor het klassement gegaan. Dat wil niet zeggen dat hij zijn klimmersbenen is verloren. Juist door zijn dagen uit te kiezen, kan hij misschien wel een rit winnen deze Giro. Vandaag al?

112 km

Deceuninck-Quick-Step leidt het peloton nog altijd omhoog. 4.39 minuten, het verschil blijft nog steeds dik onder die vijf minuten. Dat is speelbaar, met zo'n zware finale...

Bergpunten Tiriolo

De kopgroep van acht is boven op de Tiriolo, 10,1 kilometer aan 5,3 procent. Edoardo Zardini pakt opnieuw de meeste punten bovenop. Jonathan Caicedo van EF Pro Cycling blijft voorlopig nog leider in het bergklassement. 

ABANDON PIETER WEENING

Pieter Weening is afgestapt. De Nederlander van Trek-Segafredo viel gister hard op zijn hoofd en de duizeligheid noopt hem tot opgave. Vincenzo Nibali is een belangrijke klimknecht kwijt. 

Salvatore Puccio - INEOS Grenadiers

Chris Froome zal hem omschrijven als een van de beste knechten die hij ooit heeft gehad. De 31-jarige Italiaan rijdt al sinds 2011 voor INEOS en zijn voorgangers en daar heeft hij zich ontwikkeld als een hardrijder en luxe-knecht voor alle kopmannen. Winnen deed hij nog nooit en het zou ook zomaar kunnen dat hij zich ook vandaag wegcijfert in de kopgroep, voor Ganna. 

Filippo Ganna - INEOS Grenadiers

Tsja, over de Italiaan van INEOS hoeven we weinig te melden. De 24-jarige wereldkampioen tijdrijden won tot dusverre zeven keer in zijn carrière, zeven keer in een race tegen de klok. In dat opzicht kunnen hij en Tratnik de hand schudden. Maar let op: Ganna is geen pannenkoek op een klim. Begin dit jaar werd hij nog tweede in de Vuelta a San Juan, achter de onverslaanbare Remco Evenepoel. Sta niet raar te kijken als de Italiaan in de finale mee kan doen om de dagzege!

Jan Tratnik - Bahrain McLaren

Jan Tratnik is de veelwinnaar in de vlucht van de dag. De 30-jarige Tsjech rijdt voor Bahrain McLaren, waar hij sinds 2019 voor uitkomt. Zijn overwinningen werden wel vooral behaald in tijdritten. Zo was hij vorig jaar nog de snelste in de proloog van de Ronde van Romandië. Ook werd hij al twee keer Sloveen tijdritkampioen. Voor aan solo-onderneming in de diepe finale lijkt hij dus wel geschikt. 

120 km

De voorsprong van de acht is weer opgelopen naar 4.54 minuten. We zullen ze eens aan jullie voorstellen. Wat zit er allemaal vooraan?

127 km

De voorsprong is op de eerste klim van de dag iets geslonken naar 3.52 minuten. Daarmee houdt het peloton de kopgroep vrij kort. Gaan we dan toch geen vluchter zien winnen vandaag?

132 km

Deceuninck-Quick-Step leidt het peloton voor klassementsleider João Almeida over de eerste klim van de dag. 

Bergpunten Catanzaro

Edoardo Zardini pakt de 9 bergpunten op de eerste gecategoriseerde klim van de dag. Carretero komt als tweede door op het korte klimmetje, in een typisch Italiaanse stadje. 

133 km

Voor de mensen die nu inschakelen en niet willen terug scrollen: We hebben een keiharde opening gehad, met veel aanvallen, maar weinig succes. Uiteindelijk kregen deze acht de zegen van het peloton. 

Jan Tratnik (Bahrain McLaren), Filippo Ganna, Salvatore Puccio (beide INEOS), Carl Frederik Hagen (Lotto-Soudal), Valerio Conti (UAE), Héctor Carretero (Movistar), Edoardo Zardini (Vini Zabu) en Jhonatan Restrepo (Androni) hebben inmiddels weer drie minuten voorsprong.

Ze hebben 4.10 minuten voorsprong. 

133 km

We hebben live beelden uit de koers! Er zijn 92 kilometers afgelegd in de eerste 1 uur en 58 minuten. 

137 km

De kopgroep van acht en het peloton fietsen nu richting de voet van de eerste gecategoriseerde klim van de dag. De Catanzaro is van derde categorie en 3,5 kilometer lang aan 5,4 procent. 

Tussensprint Catanzaro Lido

De uitslag van de tussensprint is binnen. Jhonathan Restrepo kwam er als eerste over de lijn.

1. Jhonatan Restrepo - 12 punten
2. Edoardo Zardini - 8
3. Carl Frederik Hagen - 6 
4. Filippo Ganna - 5
5. Jan Tratnik - 4
6. Salvatore Puccio - 3
7. Héctor Carretero - 2
8. Valerio Conti - 1

141 km

We zijn voorbij de tussensprint, waarvan het nog even wachten is op de uitslag. Live beelden hebben we over zeven minuten, als het goed is. De kopgroep heeft een voorsprong van dik vier minuten bij elkaar. 

149 km

Nog een paar kilometer en dan zijn we bij de tussensprint. De acht koplopers zullen de belangrijkste punten al wegnemen voor het paars. 

Carl Frederik Hagen

Carl Frederik Hagen is de best geklasseerde renner in de kopgroep. Hij staat al op 8.23 minuten van leider João Almeida. 

157 km - De kopgroep in namen

Deze acht renners hebben het na een keiharde koers voor elkaar gekregen: Jan Tratnik (Bahrain McLaren), Filippo Ganna, Salvatore Puccio (beide INEOS), Carl Frederik Hagen (Lotto-Soudal), Valerio Conti (UAE), Héctor Carretero (Movistar), Edoardo Zardini (Vini Zabu) en Jhonatan Restrepo (Androni) hebben inmiddels weer drie minuten voorsprong.

160

Veel ruimte krijgen de vluchters nog niet. Er staat 1.27 minuten op de teller, met nog 160 kilometer op de klok. Dat betekent dat we in de eerste anderhalf uur 65 kilometer hebben afgelegd!

177 km

2.06 minuten wordt gegeven voor de acht vooraan. Daarmee lijkt de koers na 55 keiharde kilometers voorlopig in de plooi te liggen.

178 km

Vier renners sluiten aan bij de kopgroep van vier: Valerio Conti, Edoardo Zardini, Héctor Carretero en Jhonatan Restrepo. Zo hebben we acht leiders, die door het peloton worden uitgezwaaid. 

179 km

We hebben een kopgroep! Ganna krijgt gezelschap van Carl Frederik Hagen, Jan Tratnik en Salvatore Puccio. Daarmee heeft INEOS twee man mee. 

180 km

Hé wie hebben we daar! Filippo Ganna in het offensief!

183 km

Nee hoor, geen kopgroep. Alles wat ervoor reed, is weer binnen gehengeld...

Kopgroep gemeld

Deze namen worden genoemd, maar groot zijn de verschillen nog niet...

185 km

Pfoe, wat een verschroeiend eerste uur. We zijn nog geen uur onderweg, maar we hebben al wel 40 kilometer afgelegd. Er wordt constant iets geprobeerd, maar ook een groep met o.a. Sagan, De Gendt en Ballerini krijgt geen ruimte.

195 km

Sagan in het offensief! De Slowaak in de paarse puntentrui probeert het en krijgt Thomas De Gendt met zich mee.

Vol gas, geen kopgroep

Een klein beeld uit de koers, waar het peloton vanuit de start op een lint rijdt. Renners komen nog niet weg.

198 km

Met een start in dalende lijn vliegen de kilometers eraf in het eerste uur. 48 kilometer per uur gemiddeld, so far. We zijn nu 'beneden' en gaan over heuvelachtig terrein op weg richting de eerste gecategoriseerde klim van de dag. 

200 km

Nog maar 200 kilometer te gaan en nog geen kopgroep ;-) Op basis van gegevens van Velon hebben we wel wat input. Victor Campenaerts heeft het geprobeerd, net als Josip Rumac en Marco Frapporti. Momenteel probeert Héctor Carretero iets namens Movistar.

214 km

Nog geen serieuze aanvallen gemeld door de organisatie. Het verwachte vuurwerk blijft nog uit. Zijn de renners toch wat angstig voor de enorme afstand die nog te overbruggen is?

223 km

Weinig informatie nog uit de koers, waar de renners inmiddels zijn vertrokken. We hopen snel te weten of er al wordt aangevallen!

225 km

Daar gaan we, de vlag heeft gezwaaid en de renners mogen los. We verwachten een heerlijk eerste uur, omdat er nogal wat renners in de vlucht van de dag willen zitten.

Neutrale zone

De renners zijn los in de vijfde etappe. Ze zijn op weg naar de officiële start.

Vini Zabú - Brado - KTM

Daar is het Italiaanse Vini Zabú - Brado - KTM, de ploeg die gisteren Luca Wackermann verloor. De Italiaan kreeg een vliegend dranghek op zich af door een te laag vliegende helikopter. Etiënne van Empel lag er ook bij, maar de Nederlander kan door vandaag.

Favorieten voor de dagzege!

We hebben een paar mannen uitgelicht die we vandaag in de strijd om de dagzege verwachten! 

Klassementen Giro d'Italia

Dit is de stand van zaken voor het ingaan van de vijfde etappe...

Voorbeschouwing etappe 5 Giro d'Italia

225 kilometer, meer dan 4.000 hoogtemeters en een slotklim van dik 24 kilometer. Koekoek!

Bon Giorno!

Bon Giorno en welkom in de liveblog voor de vijfde etappe in de Giro d'Italia! 225 kilometer vandaag, dus we gaan om 10.25 uur al vertrekken...


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws