Kelderman deelt dreun uit aan rivalen, maar mist ritzege en roze trui Giro d'Italia

Kelderman deelt dreun uit aan rivalen, maar mist ritzege en roze trui

Door Bram van der Ploeg 18 oktober 2020 | 16:29


Tao Geoghegan Hart heeft de vijftiende etappe in de Giro d'Italia gewonnen. In een mooie bergetappe over 185 kilometer werd het zoals verwacht een strijd tussen de klassementsrenners, op de flanken van de Piancavallo. Geoghegan Hart was, ondanks schitterend ploegenspel van Sunweb, als eerste boven en versloeg daarmee Wilco Kelderman en Jai Hindley. João Almeida behield nipt het roze.

In de laatste etappe voor de tweede rustdag wilde het halve peloton wel mee zitten in de kopgroep. Het werd in het eerste uur dan ook een verschroeiend zware strijd om de vlucht, op wegen die al veelal vals plat omhoog liepen. Andrea Vendrame (AG2R), Luca Chirico (Androni), Manuele Boaro (Astana), Mark Padun (Bahrain), Nathan Haas (Cofidis), Daniel Navarro (Israel), Thomas De Gendt, Matthew Holmes (beide Lotto Soudal), Davide Villella (Movistar), Rohan Dennis (INEOS), Giovanni Visconti en Edoardo Zardini (beide (Vini Zabù) gingen er vol voor.

Samitier maakt oversteek naar kopgroep, Sunweb start achtervolging

De kopgroep van twaalf moest kilometers lang volle bak doorrijden om de kleine voorsprong te behouden, maar na veertig kilometer koers gaf het peloton zich dan toch gewonnen. Ruben Guerreiro had in zijn bergtrui echter de slag gemist, dus hij ging er nog wel vandoor, toen Deceuninck-Quick-Step de rijen sloot. Guerreiro kreeg Sergio Samitier (Movistar) en Giovanni Carboni (Bardiani) mee in de achtervolging. Hun achterstand bedroeg op dat moment echt een kleine twee minuten naar de leiders, waar Haas en Zardini nog wel afhaakten door het moordende tempo.

Op de eerste klim van tweede categorie, de Sella Chianzutan, draaiden de tien overgebleven koplopers goed rond, helemaal toen op 124 kilometer van het einde Team Sunweb en NTT al begonnen te achtervolgen in het peloton. Kelderman en Domenico Pozzovivo hadden kennelijk plannen. Het leek de doodsteek voor de achtervolgers, waar Guerreiro en Carboni inderdaad de witte vlag hezen. Samitier bleek over wonderbenen te beschikken, want hij maakte een achterstand van dik twee minuten naar de kopgroep in acht kilometer tijd plots wel goed. Daar hing wel een sterk luchtje van één of meerdere plakbidons aan.

Dennis gaat solo, Sunweb rijdt iedereen de vernieling in

Omdat Guerreiro de slag om de vlucht had gemist, kon Visconti op de eerste twee beklimmingen van tweede categorie de volle buit pakken in de strijd om de bergpunten, waardoor hij de bergtrui virtueel overnam. Op de Forcella di Monte Rest en Forcella di Pala Barzana hield Lotto Soudal het tempo vooraan hoog met Holmes en De Gendt, maar op de voorlaatste klim was het toch echt Dennis die de sterkste bleek. De Australiër van INEOS ging met De Gendt in de aanval op 45 kilometer van de finish, maar De Gendt moest al snel lossen.

Alle andere vluchters wisten in de kilometers die kwamen hun lot. Namens Sunweb had Nico Denz de hele dag hard doorgereden en dus kwam was de achterstand richting Dennis meer dan speelbaar, met alleen nog de slotklim op het programma. Chad Haga trok zichzelf richting de voet uit elkaar, alvorens Sunweb op de Piancavallo meteen de gashendel vol open trok. Alle favorieten werden op het rooster gelegd en veel van hen bleken in de eerste oplopende kilometers meteen gebraden. Dennis was er daardoor ook aan voor de moeite.

Kelderman, Hindley en Geoghegan Hart over

Op de klim van 14,3 kilometer aan 7,9 procent liet Chris Hamilton eerst zien hoe goed hij is. Pozzovivo moest als eerste lossen en daarna volgde al snel Jakob Fuglsang. Toen Hindley het tempo vervolgens overnam, moesten Pello Bilbao, Patrick Konrad en Vincenzo Nibali eraf. Klassementsleider Almeida bleef op zijn tandvlees zitten, maar zag het elastiek ook breken op zeven kilometer van de top. De Portugees verbeet de pijn en bleef pushen, waardoor hij Kelderman, Hindley en ook Geoghegan Hart wel bleef zien.

De schade bij andere klassementsrenners was veel groter. Hindley bleef door buffelen, met Geoghegan Hart en Kelderman in zijn wiel, en Nibali, Bilbao en Konrad hadden op vijf kilometer van het einde al een minuut aan de broek. Fuglsang vond twee kilometer later wel aansluiting bij deze drie. Almeida verloor lang het minst, maar ook hij moest steeds meer toegeven. Vijf werd tien seconden en tien seconden werd 25 seconden, met nog drie kilometer te klimmen.

Maakt Team Sunweb de klus af?

De blik ging op de dagzege, want kon Kelderman het ploegenspel van Sunweb afronden met etappewinst en tien kostbare bonificatieseconden? Hindley bleef maar op kop beuken, met Geoghegan Hart constant in zijn wiel en Kelderman in derde positie. Met de eerste sneeuw in de bermen was de slag richting de andere rivalen geslagen, het was wel weer eens tijd voor een overwinning, na Keldermans laatste zege in 2015. Sowieso won hij nog nooit een rit in een grote ronde...

Met die wetenschap in het achterhoofd buffelde het Sunweb-duo door, ook omdat Almeida in de slotkilometer nog steeds een klein beetje hoop hield op het behoud van het roze. Uiteindelijk sloeg Sunweb wel een slag, maar bleef de beloning nog uit. Geoghegan Hart bleek veruit de sterkste in de laatste meters, en Almeida knokte zich de meet en behield het roze. (foto: Sirotti)

Uitslag etappe 15 Giro d'Italia 2020

1. Tao Geoghegan Hart
2. Wilco Kelderman +0.02
3. Jai Hindley +0.04
4. João Almeida +0.37
5. Rafal Majka +1.22
6. Patrick Konrad +1.29
7. James Knox +1.36
8. Pello Bilbao ''
9. Jakob Fuglsang ''
10. Vincenzo Nibali ''

Klassement na etappe 15 Giro d'Italia 2020

1. João Almeida
2. Wilco Kelderman +0.15
3. Jai Hindley +2.56
4. Tao Geoghegan Hart +2.57
5. Pello Bilbao +3.10
6. Rafal Majka +3.18
7. Vincenzo Nibali +3.29
8. Domenico Pozzovivo +3.50
9. Patrick Konrad +4.09
10. Fausto Masnada +4.12

Check alle klassementen!

Lees etappe 15 in de Giro d'Italia terug in onze liveblog

Live

Laden ..
Dit live blog is gestopt.

Bedankt!

Wij danken u voor het volgen van dit liveblog. We zien u dinsdag graag weer terug voor het volgen van de slotweek van deze spannende Giro!

Nog 15 seconden voorsprong

Almeida heeft nog 15 seconden voorsprong op Kelderman in het algemeen klassement. Het belooft een spannende laatste week te worden!

Kelderman 2, Hindley 3

Kelderman kwam als tweede over de meet en krijgt daardoor 6 bonificatieseconden. Ploeggenoot Hindley maakt het podium compleet.

Almeida

Almeida rijdt nu over de meet en behoudt vandaag zijn roze trui. Maar jongens, wat gaat het nog spannend worden in de slotweek!

Geoghegan Hart wint!

Geoghegan Hart wint de etappe!

500 meter

Hindley blijft maar op kop beuken. Wie gaat er met de etappezege vandoor?

Laatste km!

Laatste kilometer! Er liggen ook nog bonificatieseconden voor het grijpen. Die zouden nog wel eens cruciaal kunnen zijn vandaag...

1.5 km

Het verschil tussen Almeida en de kopgroep schommelt rond de 30 seconden. Het wordt een secondenspel!

2.5 km

De achterstand van Almeida bedraagt nu 30 seconden. Hij heeft nog 16 seconden over om zijn roze trui te behouden...

3 km

Geoghegan Hart gaat een flinke sprong maken in het algemeen klassement. Kan hij daarnaast misschien ook nog wel deze rit op zijn naam schrijven?

4.5 km

Langzaam maar zeker ziet Almeida zijn achterstand oplopen. Hij rijdt nu 20 seconden achter de groep Kelderman. Weet hij zijn roze trui vandaag te behouden?

5.5 km

Terwijl we ons vooral op de kop van de koers focussen, zien we dat de groep Nibali al op 55 seconden achterstand van de kopgroep rijdt. De groep met Fuglsang heeft al 1.10 min achterstand op Kelderman en co.

6 km

Almeida rijdt op 10 seconden van het trio. Hij geeft zich nog niet gewonnen, maar het lijkt er niet op dat hij nog terug gaat keren bij de 3 koplopers.

7 km

Het breekt! Almeida moet weer een flink gat laten. Hindley, Geoghegan Hart en Kelderman rijden op kop!

7.5 km

Team Sunweb blijft maar gas geven. Het ziet er ontzettend goed uit voor Kelderman. Zou onze landgenoot vandaag dan echt het roze gaan pakken?

Nibali lost!

De favorieten vliegen er één voor één af. Nibali is de volgende en moet lossen!

9 km

Ook Almeida kan het tempo moeilijk volgen. Hij moest even een gaatje laten. Konrad en Majka keren langzaam terug. Wat een slagveld! 

9,5 km

Pozzovivo in de problemen! Hij kan het tempo van het peloton niet volgen. Ook Bilbao, Majka, Konrad en Fuglsang komen tekort en worden eraf gereden.

10 km

Ondertussen bereikt het peloton de boog van de laatste 10 km. Dennis heeft nog slechts 15 tellen voorsprong.

10,5 km

Pello Bilbao, de nummer 3 van het algemeen klassement, hangt achterin het peloton. Almeida zit nog altijd prima gepositioneerd in het peloton.

11 km

Zo, ook de achtervolgers worden nu ingerekend door het peloton. Het tempo gaat nu serieus omhoog. Dennis heeft nog een minuutje voorsprong.

11,5 km

Kelderman oogt nog altijd ontzettend fris en heeft nog flink wat ploegmaten om zich heen. Kan hij vandaag zijn roze droom waarmaken? 

12,5 km

De kopgroep valt uiteen. Samitier en Visconti jagen achter Dennis aan, maar het peloton maakt vaart. Astana en Team Sunweb rijden nog altijd aan kop van het peloton.

13 km

Het peloton heeft er zin in. Ook zij zijn aan de slotklim begonnen, met een achterstand van 1.36 min. op Rohan Dennis. Laat het spektakel der klassementsstrijders maar beginnen!

14 km

Dennis is begonnen aan de Piancavallo, de slotklim van van vandaag. Hoelang houdt hij dit nog vol? Zijn voorsprong op de achtervolgers bedraagt nog altijd een minuut.

Van der Poel wint in Vlaanderen!

Terwijl de mannen in Italië zich opmaken voor de slotklim van vandaag, horen we dat Mathieu van der Poel de Ronde van Vlaanderen op zijn naam heeft geschreven. Wat een klasbak is het toch!

16 km

De achtervolgende groep rijdt nu een kleine minuut achter de Dennis. Op 2.11 minuut van de Australiër rijdt het peloton.

17 km

Nog 3 km en dan gaat Rohan Dennis beginnen aan de slotklim. Een hele pittige klim, met de eerste 6 km aan 9,5% gemiddeld. 

20 km

De troepen van Astana melden zich nu ook vooraan het peloton. Hoe goed zijn de benen van Fuglsang vandaag? We gaan het zien!

22 km

Het verschil tussen Rohan Dennis en de groep van Almeida bedraagt 2 kilometer. Dennis blijft nog even lekker doorstomen, terwijl Team Sunweb nog altijd het peloton aanvoert.

25 km

Navarro is gelost uit de kopgroep. Hij zal elk moment opgeslokt worden door het jagende peloton.

27 km

Almeida oogt nog altijd ontzettend ontspannen. Zal hij er tijdens de slotfase van deze etappe nog altijd zo uitzien? We zijn heel benieuwd wat de Portugees vandaag in petto heeft!

33 km

Op kop van het peloton rijdt nu overigens Chad Haga namens Team Sunweb. Een groot applaus voor Nico Denz, die de halve dag op kop heeft gereden, en nu lekker mag uit peddelen richting de finish. 

34 km

Nog een kleine twintig kilometer, veelal in dalende lijn, tot we bij de voet van de slotklim aankomen. De Piancavallo gaat vandaag de beslissing brengen in deze koers! 

35 km

In de afdaling schuift alles in elkaar, behalve dan Dennis, die er nog steeds overtuigend solo voor rijdt. De situatie (die constant verandert):

Dennis (INEOS)

+0.32

Vendrame (AG2R), De Gendt (Lotto Soudal), Samitier, Villella (beide Movistar) en Visconti (Vini Zabù)

+3.11 van de kop

Peloton met favorieten

ABANDON NARVÁEZ EN EDET

Aii... Narváez en Edet geven toch op, nadat ze er in de afdaling van de vorige klim bij lagen bij een valpartij. Zuur, Narváez won deze Giro zelfs nog een etappe. 

40 km

De situatie:

Dennis (INEOS)

+0.35

De Gendt (Lotto Soudal)

+0.53 van de kop

Samitier (Movistar) en Visconti (Vini Zabù)

+3.44 van der kop

Peloton favorieten

Bergpunten Forcella di Pala Barzana

Geen volle buit voor Visconti, die wel als derde doorkomt op de derde klim van de dag.

1. Dennis - 18 punten
2. De Gendt - 8
3. Visconti - 6
4. Samitier - 4

Vullen we later aan!

42 km

De Gendt heeft het opgegeven, zo lijkt het. Rohan Dennis heeft al een halve minuut voorsprong op de Belg, die bijna is bijgehaald door Samitier en Visconti. Zij rijden op 53 seconden.

43 km

Volgens Karsten Kroon van Eurosport rijdt Dennis buitenblad omhoog hier! De Australiër - gisteren nog geklopt in de tijdrit door ploegmaat Ganna - moet er een solo van 43 kilometer uit zien te vlammen... 

44 km

De situatie, met nog 44 kilometer en anderhalve klim voor de wielen!

Dennis (INEOS)

+0.24 

De Gendt (Lotto Soudal)

+0.45 van de kop

Samitier (Movistar) en Visconti (Vini Zabù)

+3.32 van der kop

Peloton favorieten

45 km

In de kopgroep in de Giro is de koers los! De Gendt en Dennis reden weg, maar de Australiër heeft De Gendt reeds gelost op de Forcella di Pala Barzana. Movistar in de achtervolgende groep daar weer achter in het defensief, met Villella en Samitier daar. 

UPDATE - Ronde van Vlaanderen

Een update uit Vlaanderen:

De finale in de Ronde van Vlaanderen is in volle gang! Mathieu van der Poel en Wout van Aert met z'n tweeën voorop, nadat Julian Alaphilippe tegen een motor aanreed en uit koers is. De liveblog over De Ronde kun je hier volgen! 

50 km

Holmes keert zich in de kopgroep zo onderhand binnenstebuiten. Lotto Soudal trekt de kaart De Gendt vandaag. Het is Holmes vs Denz dus, en Denz wint vooralsnog steeds tijd. 3.05 minuten nog...

51 km

Nou, we gaan eraan beginnen, die derde puist van de dag. 3.09 minuten voor de kopgroep van elf, die zo langzamerhand wel aan de finale zal gaan denken. Extra toetje voor Nico Denz bij Sunweb vanavond. Hij buffelt echt al kilometers lang alleen op kop van het peloton. 

Forcella di Pala Barzana

Vergis je niet in dat percentage van 5 procent gemiddeld voor de derde klim die eraan komt. Er zit een vlak en zelfs licht aflopend middenstuk in, maar ook gewoon stroken van 7 á 8 procent. 

55 km

Nog een kleine zes kilometer en dan begint de kopgroep aan de derde klim van de dag. Deze Forcella di Pala Barzana is 9,2 kilometer lang en stijgt aan 5 procent gemiddeld. De kopgroep heeft nog 3.14 minuten op het peloton. 

56 km

Edet, Narváez en ook Cepeda rijden weer, maar zij gaan uiteraard niet meer terugkeren in het peloton met alle klassementsmannen daarin. 

CRASH

Wéér een valpartij, in een listige bocht. Nicolas Edet van Cofidis lijkt zwaar gehavend. Ook een man van INEOS op de grond, dat moet Narváez zijn. 

62 km

Nico Denz gaat er nog eens goed voor zitten in de vallei. Hij knalt er weer een minuut vanaf. Het peloton (flink uitgedund inmiddels) zit nog op 3.10 minuten van de kopgroep. Villella moet nog zestien seconden goedmaken. 

65 km

Een motard vol op de billen van Villella, dus die moet op eigen kracht terug naar voren. 44 seconden achterstand voor de Italiaan van Movistar. Het peloton komt op een dikke vier minuten van de kop. 

LEKKE BAND VILLELLA

Ohjee! Lekke band voor Villella, die in de kopgroep zat en nu dus moet achtervolgen. Misschien is er nog een ploegauto in de buurt die voor wat plakbidonnen kan zorgen, dan is alles zo weer voor elkaar! ;-)

69 km

De kopgroep nog eens in namen: Andrea Vendrame (AG2R), Luca Chirico (Androni), Manuele Boaro (Astana), Mark Padun (Bahrain), Daniel Navarro (Israel), Thomas De Gendt, Matthew Holmes (beide Lotto Soudal), Davide Villella, Sergio Samitier (beide Movistar), Rohan Dennis (INEOS) en Giovanni Visconti (beide (Vini Zabù). 

70 km

4.24 minuten nog voor de elf leiders. Het peloton hapt er in de afdalingen tot dusverre niet bijster veel af.

Virtueel bergklassement

Giovanni Visconti doet zoals gezegd een gouden zaak. Hij staat virtueel in de bergtrui en er komen nog meer bergpunten aan...

Virtueel klassement:

1. Giovanni Visconti - 112 punten
2. Ruben Guerreiro - 87
3. Filippo Ganna - 48
4. Jonathan Castroviejo - 45
5. Jonathan Caicedo - 40

74 km

Net als na de eerste klim van de dag volgt nu een afdaling en dan een stuk vallei, vooraleer we beginnen aan de Forcella di Pala Barzana. Het zal de voorlaatste klim van de dag zijn. 

76 km

Het peloton is ook bijna boven, en rijdt op 4.46 minuten van de elf leiders. Pozzovivo keert achteraan het peloton bijna terug. 

LEKKE BAND POZZOVIVO

Domenico Pozzovivo zit deze Giro wel in de hoek waar de klappen vallen. Wéér materiaalpech voor de Italiaan, dit keer een lekke band. NTT even van kop af in het peloton, waar Sunweb (Nico Denz) nu als enige doorrijdt. 

Bergpunten Forcella di Monte Rest

Daar is Visconti, de Italiaan die het nietige Vini Zabù breeduit doet lachen vandaag. Hij is als eerste boven op deze klim.

1. Visconti - 18 punten
2. De Gendt - 8 
3. Dennis - 6
4. Holmes - 4
5. Villella - 2
6. Samitier - 1

80 km

Bijna boven! Visconti gaat zometeen op voor nog eens 18 punten voor de bergtrui in de kopgroep, waarmee hij een stevige voorsprong neemt in het bergklassement. 

81 km

4.58 minuten, de tijd holt terug op deze tweede klim van de dag. En dan komen er hierna dus nog twee...

84 km

Op de steile flanken van de Forcella di Monte Rest snoept het peloton weer een half minuutje van de voorsprong van de kopgroep af. Het verschil loopt terug richting de vijf minuten. 

86 km

Team Sunweb en NTT leiden het peloton nog altijd, beide ploegen met één mannetje. Vooraan doet vooral Lotto Soudal veel werk, met De Gendt en Holmes mee in de vlucht. 

87 km

De kopgroep maakt zich op voor de Forcella di Monte Rest, de tweede gecategoriseerde klim van de dag! Hun voorsprong is onder de zes minuten gedaald. 

92 km

Gaan we snel terug naar de feiten in de koers, waar nog altijd elf koplopers leiden, voor het peloton, dat op dik zes minuten rijdt. Giovanni Carboni reed er kilometers lang tussen, maar hij is opgeslokt door het pak. 

ABANDON BRAMBILLA

Wéér een ploegmaat van Vincenzo Nibali die opgeeft. Gianluca Brambilla stapt af door knieproblemen, en dat heeft niets te maken met die crash van zojuist. Nibali zag eerder Pieter Weening (crash) en Giulio Ciccone (ziek) al opgeven. 

CRASH

Een flinke valpartij in het peloton! Sobrero wordt bij de slachtoffers gemeld. 

102 km

De situatie na de afdaling, waarbij vooral te zien is dat het peloton er een minuut heeft af geknabbeld. De arme Giovanni Carboni rijdt er nog steeds tussenin. 

Kopgroep: Andrea Vendrame (AG2R), Luca Chirico (Androni), Manuele Boaro (Astana), Mark Padun (Bahrain), Daniel Navarro (Israel), Thomas De Gendt, Matthew Holmes (beide Lotto Soudal), Davide Villella, Sergio Samitier (beide Movistar), Rohan Dennis (INEOS) en Giovanni Visconti (beide (Vini Zabù)

+3.00

Giovanni Carboni (Bardiani)

+5.46 van de kop

Peloton

103 km - Forcella di Monte Rest

Na de top van de eerste klim zijn we inmiddels beneden na een snelle afdaling. Na een stuk vallei gaan we beginnen aan de tweede klim van de dag, de Forcella di Monte Rest. Die is met 7,4 kilometer aan 7,7 procent gemiddeld al een stuk pittiger. 

112 km

De situatie:

Kopgroep: Andrea Vendrame (AG2R), Luca Chirico (Androni), Manuele Boaro (Astana), Mark Padun (Bahrain), Daniel Navarro (Israel), Thomas De Gendt, Matthew Holmes (beide Lotto Soudal), Davide Villella, Sergio Samitier (beide Movistar), Rohan Dennis (INEOS) en Giovanni Visconti (beide (Vini Zabù)

+3.10

Giovanni Carboni (Bardiani)

+6.44 van de kop

Peloton

113 km

Ook het peloton is boven op de eerste klim van de dag. De achterstand op de elf koplopers bedraagt 6.44 minuten! 

Bergpunten Sella Chianzutan

De kopgroep kwam zojuist boven op de Sella Chianzutan, van tweede categorie. Visconti pakte er de 18 bergpunten is daarmee virtueel de nieuwe leider in het bergklassement! De uitslag:

1. Visconti - 18 punten
2. Holmes - 8
3. Vendrame - 6
4. De Gendt - 4
5. Dennis - 2
6. Villella - 1

UPDATE - Ronde van Vlaanderen

Een update vanuit de Ronde van Vlaanderen, het monument dat gevolgd wordt door collega Jannick! Dit is de situatie:

"Het is momenteel nog stilte voor de storm in de Ronde van Vlaanderen. Men verwondert zich over de kalmte waarmee het peloton de Oude Kwaremont voor het eerst heeft aangedaan. De kopgroep heeft nog een flinke voorsprong, maar de heuvels gaan zich zo in een rap tempo opvolgen. Dat zal dus snel veranderen!"

122 km

Daar is Samitier. Hij gaat aansluiten bij de kopgroep, waardoor we elf leiders hebben. De man van Movistar heeft zodoende in zeven kilometer tijd een gat van dik twee minuten gedicht. Tsja...

123 km

De situatie na 61 kilometer koers:

Kopgroep: Andrea Vendrame (AG2R), Luca Chirico (Androni), Manuele Boaro (Astana), Mark Padun (Bahrain), Daniel Navarro (Israel), Thomas De Gendt, Matthew Holmes (beide Lotto Soudal), Davide Villella (Movistar), Rohan Dennis (INEOS) en Giovanni Visconti (beide (Vini Zabù)

+1.26

Sergio Samitier (Movistar)

+2.45 van de kop

Giovanni Carboni (Bardiani)

+6.44 van de kop

Peloton

123 km

Gaan we nu wéér een plakbidon zien bij Movistar? Nadat Carretero eerder deze Giro al een gat van anderhalve minuut dicht reed door aan de auto te hangen, zit nu Samitier plots nog maar op anderhalve minuut achter de kopgroep... 

124 km

Guerreiro houdt het ogenschijnlijk voor gezien. Hij rijdt naast de ploegauto en is al ingehaald door Carboni, die wel stug blijft achtervolgen. Guerreiro weet dat hij zijn bergtrui gaat verliezen vandaag. 

126 km

De kopgroep van tien krijgt maximaal een kleine zeven minuten voorsprong. Sunweb en NTT houden het tempo nu hoog in het peloton. Guerreiro, Samitier en Carboni zwemmen er tussenin, in een klassieke chasse patate. 

Sella Chianzutan

De kopgroep is begonnen aan de Sella Chianzutan, van tweede categorie. De klim is 9.6 kilometer lang en stijgt aan 5,6 procent. Guerreiro komt niet dichterbij hoor, hij geeft al bijna drie minuten toe!

128 km

ATTENTIE! Sunweb en NTT nemen nu al de leiding in het peloton! Kelderman en Pozzovivo laten zo in hun kaarten kijken. 

130 km

De situatie na 54 kilometer koers:

Kopgroep: Andrea Vendrame (AG2R), Luca Chirico (Androni), Manuele Boaro (Astana), Mark Padun (Bahrain), Daniel Navarro (Israel), Thomas De Gendt, Matthew Holmes (beide Lotto Soudal), Davide Villella (Movistar), Rohan Dennis (INEOS) en Giovanni Visconti (beide (Vini Zabù)

+2.15

Ruben Guerreiro (EF) en Sergio Samitier (Movistar)

+2.35 van de kop

Giovanni Carboni (Bardiani)

+6.35 van de kop

Peloton

130 km

Villella maakt zich even niet geliefd in de kopgroep. Hij neemt niet meer over, omdat zijn ploegmaat Samitier in aantocht is, samen met Guerreiro. 

131 km

Samitier is bij Carboni weggereden en bij Guerrerio gekomen. Samitier en Guerreiro zijn nu dus samen de achtervolgende groep, op 1.35 minuten van de tien leiders!

132 km

Nathan Haas en Edoardo Zardini zaten eerder vandaag in de kopgroep, maar zijn daar allebei uit gelost. Haas reed net nog bij Guerreiro, maar hij heeft ook de Portugees laten gaan. Haas wordt zo opgeslokt door het peloton.

136 km

De situatie na 48 kilometer koers:

Kopgroep: Andrea Vendrame (AG2R), Luca Chirico (Androni), Manuele Boaro (Astana), Mark Padun (Bahrain), Daniel Navarro (Israel), Thomas De Gendt, Matthew Holmes (beide Lotto Soudal), Davide Villella (Movistar), Rohan Dennis (INEOS) en Giovanni Visconti (beide (Vini Zabù)

+1.33

Ruben Guerreiro (EF)

+1.55 van de kop

Giovanni Carboni (Bardiani) en Sergio Samitier (Movistar)

+5.25 van de kop

Peloton

139 km

De eerste klim moet nog beginnen, maar we hebben nu overal wat renners rijden. We maken zo even de balans op, want het overzicht is even zoek. Duidelijk is dat het peloton heeft laten lopen. 

141 km

Guerreiro is tot bij Nathan Haas gekomen, maar zij rijden wel anderhalve minuut achter de kopgroep. Het peloton geeft in korte tijd al 3.30 minuten toe. 

142 km

Ruben Guerreiro in het tegenoffensief vanuit het stilgevallen peloton! De drager van de bergtrui móet naar die kopgroep toe, wil hij de trui behouden. Visconti, de nummer twee in dat klassement, zit vooraan en kan veel punten pakken vandaag. 

Nathan Haas

Pech voor Nathan Haas? De Australiër van Cofidis zat in de kopgroep, maar wordt nu op een minuut van de kop gemeld. 

143 km

Het is ze gelukt! Na veertig (!) kilometer keiharde koers geeft het peloton zich gewonnen en kunnen de twaalf koplopers heel even op adem komen. 1.40 minuten al voor de leiders. 

144 km

Hé, het peloton mindert wat vaart, Deceuninck-Quick-Step probeert de boel te controleren. De kopgroep krijgt iets meer lucht. 

148 km

Het peloton komt dichterbij, maar is er nog niet. De kopgroep weert zich kranig, maar wat wordt er hier al met krachten gesmeten zeg!

152 km

Zestien seconden nog maar voor de twaalf dappere strijders vooraan. Ze lijken het niet te gaan redden... 

De eerste klim komt eraan!

Hoewel de weg ook nu al regelmatig vies oploopt (noem het vals plat), moeten we nog 23 kilometer koersen tot de we aan de voet zijn van de eerste klim van de dag. De Sella Chianzutan zal van tweede categorie zijn.

154 km

Twintig seconden. We zien onder meer CCC Team op kop beuken van het peloton. Zij hebben geen mannetje mee en dat is in zo'n etappe niet te verkroppen voor de ploegleiding. 

158 km

27 kilometer overbrugd in het eerste half uur. Koekoek! Het verschil blijft onder de halve minuut, deze strijd is nog lang niet gestreden!

164 km

Ze zijn nog niet weg hoor! Het peloton komt terug tot op 21 seconden. Er zijn ploegen die er niet bij zitten en deze groep niet willen laten rijden. 

165 km - De kopgroep in namen

De twaalf vooraan, nu met de ploegen erbij: 

Andrea Vendrame (AG2R), Luca Chirico (Androni), Manuele Boaro (Astana), Mark Padun (Bahrain), Nathan Haas (Cofidis), Daniel Navarro (Israel), Thomas De Gendt, Matthew Holmes (beide Lotto Soudal), Davide Villella (Movistar), Rohan Dennis (INEOS), Giovanni Visconti en Edoardo Zardini (beide (Vini Zabù).

166 km

Wie de data van Velon erbij pakt, ziet dat het in de eerste 24 minuten nauwelijks onder de 50 kilometer per uur is gegaan. De kilometers vliegen eraf!

168 km

Een halve minuut voor de kopgroep! De klassementsrenners zullen het prima vinden, met Davide Villella (Movistar) op dik 48 minuten als beste klassementsrenners vooraan. 

176 km

Twintig seconden voor de twaalf! Opvallende afwezige vooraan: Ruben Guerreiro. Visconti is er wel en kan een gouden zaak doen in de strijd om de bergtrui!

178 km

Andrea Vendrame, Luca Chirico, Manuele Boaro, Mark Padun, Nathan Haas, Daniel Navarro, Thomas De Gendt, Matthew Holmes, Davide Villella, Rohan Dennis, Giovanni Visconti en Edoardo Zardini zijn de twaalf, met tien seconden voorsprong op het peloton. 

180 km

Twaalf renners creëren een gaatje. In de groep mooie namen, zoals Rohan Dennis, Thomas De Gendt en Andrea Vendrame!

181 km

Aanvallen geblazen! Via de data van Velon zien we dat de sprinters actief zijn in de openingsfase. Álvaro Hodeg en Fernando Gaviria hebben al flink op de pedalen gestaan. 

Een bijzondere start!

Mooie beelden van de start vandaag!

UPDATE - Ronde van Vlaanderen

Collega Jannick van der Hooft volgt in onze liveblog vandaag de Ronde van Vlaanderen. Daar zit men inmiddels al enkele uren op de fiets. Een update:

"Na een snelle openingsfase is er een kopgroep met zes renners vertrokken. In het peloton zorgen Jumbo-Visma en Trek-Segafredo ervoor dat de voorsprong niet al te groot wordt. Het lijkt erop dat we voorlopig een rustige fase tegemoet gaan. Het meest spraakmakende tot nu toe is de witte broek van Mathieu van der Poel, dat zegt al genoeg."

185 km

We waren iets te enthousiast, omdat de start om 11.20 uur stond genoteerd in het roadbook. Om 11.28 uur kwamen de renners daadwerkelijk langs kilometer 0. It is on!

Paarse trui - Arnaud Démare

Ook de strijd om het paars wordt interessant, áls Peter Sagan het aandurft en mee probeert te gaan in de vlucht. De eerste tussensprint ligt na een klim van tweede categorie. Een goede Sagan zou daar punten moeten kunnen rapen. Hij zal wel moeten, want zijn achterstand om de puntentrui bedraagt 37 punten op Démare. We gaan het volgen!

Blauwe trui - Ruben Guerreiro

Het is zo'n heerlijke dag voor de bergtrui vandaag! We gaan vier keer klimmen, waarvan drie klimmen van tweede categorie en eentje van de eerste categorie. Ruben Guerreiro draagt het blauw, maar zal mee moeten in de vlucht, wil hij die verdedigen. Giovanni Visconti staat op elf punten, maar er zou ook zomaar een nieuwe naam op kunnen stomen in het bergklassement vandaag... 

Roze en witte trui - João Almeida

Wat een weelde voor João Almeida, die vandaag opgaat voor de twaalfde (!) dag in het roze. De 22-jarige Portugees van Deceuninck-Quick-Step toonde vooralsnog weinig zwakte in overgangsetappes en tijdritten. Maar waar er sprake was van een langere klim, moest hij toch al twee keer passen. Kan hij vandaag opnieuw verrassen, of verliest hij het roze aan bijvoorbeeld Kelderman? In de strijd om het wit heeft Almeida met 2.23 minuten op McNulty een ruimere voorsprong. 

Klassementen Giro d'Italia

Almeida met een kleine minuut op Kelderman en dan een hele kloof richting de nummers twee tot en met acht...

Welke klassementsrenner haalt uit?

Kelderman versus Almeida of gaat er iemand anders uit de top-10 uithalen vandaag? Nibali, Pozzovivo, Fuglsang; ze waren na de tijdrit van gisteren allemaal gretig voor vandaag...

Voorbeschouwing etappe 15 Giro d'Italia

Aankomst bergop vandaag, met een slotklim van dik 14 kilometer aan dik 7 procent gemiddeld. Iedereen moet met de billen bloot. 

Deelnemers Giro d'Italia

Nog 142 renners in koers! Hoeveel halen vandaag de finish?

Renners op open vlakte

Zo staan de renners klaar voor de Giro-etappe van vandaag. Almeida staat stevig in het roze, maar zal getest worden vandaag. 

Buongiorno!

Goedemorgen en welkom in onze liveblog voor de vijftiende etappe in de Giro d'Italia. Het wordt klimmen geblazen vandaag, dus mis hier geen enkel detail uit de koers.

Lees 2 Reacties

Tags:

Reacties

jtgvisser87@gmail.com
18 Oct 2020 om 16:46

JAMMER ,maar deze minuten zijn te overzien

jtgvisser87@gmail.com
18 Oct 2020 om 16:45

heel jammer We hadden zo gehoopt op de overwinning Maar kelderman reageerde niet op tijd

Reageer


Meer nieuws