Van der Poel wint Ronde van Vlaanderen na rechtstreeks duel met Van Aert De Klassiekers
De Klassiekers

Van der Poel wint Ronde van Vlaanderen na rechtstreeks duel met Van Aert

Van der Poel wint Ronde van Vlaanderen na rechtstreeks duel met Van Aert

Mathieu van der Poel heeft in een rechtstreeks duel weten af te rekenen met zijn eeuwige rivaal uit het veld: Wout van Aert. De twee reden voorop in de finale van de wedstrijd, na een akelige val van Julian Alaphilippe. In een sprint bleek hij de snelste van de twee.

De Hoogmis in oktober: wat gek, maar wielerfans over de hele wielerwereld zullen er niet om gemaald hebben. Die waren al blij genoeg zijn dat de Ronde van Vlaanderen überhaupt doorgang vond. Al in alle vroegte vertrokken de mannen voor hun lange tocht over de Vlaamse wegen en heuveltjes. Na het startschot in Antwerpen trokken meteen enkele renners ten aanval. Het eerste uur van de wedstrijd viel het vrijwel geen enkel moment stil.

Kopgroep met Van Poppel kleurt de dag

Danny van Poppel, Gregor Mühlberger, Dimitri Peyskens, Gijs Van Hoecke, Fabio Van den Bossche en Samuele Battistella trokken de stoute schoenen aan en vertrokken voor een lange onderneming. Het zestal werd nog achtervolgd door Julien Vermote, maar de Cofidis-renner moest na een chasse patate genoegen nemen met een plekje in het peloton. De kopgroep vergaarde uiteindelijk een maximale voorsprong van meer dan acht minuten.

Lange tijd bleef het rustig in het peloton. De eerste hellingen werden zonder nervositeit afgelegd, maar kort na de Kortekeer kwam topfavoriet Wout van Aert ten val. Hij kon terugkeren in het peloton, maar vanaf dat moment leek het peloton te beseffen bij de pinken te moeten blijven. Edvald Boasson Hagen probeerde het met een aanval en kon zijn voorsprong uitbouwen door, in tegenstelling tot het peloton, langs de dichtvallende slagbomen van een trein te glippen. Niet veel later werd hij echter ingerekend.

Een roerige tussenfase brak aan: slag om slinger werd er vanuit het peloton gedemarreerd. Verschillende ploegen probeerden er een harde wedstrijd van te maken en de nervositeit steeg, net als de snelheid. Ondanks de vele pogingen wist niemand echt weg te komen, maar het lot van de koplopers kwam op deze manier wel snel in zicht. Door alle schermutselingen nam hun voorsprong als sneeuw voor de zon af.

Alaphilippe krijgt Van der Poel en Van Aert mee

Het waren tot dan toe nog de mannen van de tweede lijn die zich mengden in de strijd. Het duurde tot de tweede keer Paterberg dat we enkele favorieten vooraan zagen komen. Op datzelfde moment werden de oorspronkelijke koplopers ook ingerekend. Het betekende dat een totaal nieuwe situatie in de koers zich mocht ontwikkelen.

Op de top van de Koppenberg liet Alaphilippe zien hoe goed hij was. De Fransman zette een aan. Verschillende renners, waaronder Mathieu van der Poel en Oliver Naesen, roken het gevaar en sprongen op zijn wiel. Ook de andere favorieten, Van Aert en Alberto Bettiol, sloten aan bij de twee renners die kort daarvoor waren ontsnapt. Hier werd een beslissende fase van de koers ingeluid, omdat het lampje van Mads Pedersen hier uit ging.

Alaphilippe bleef doordrukken in de afdaling. Van der Poel sprong op zijn wiel en nam over. Op de Taaienberg kon ook Van Aert nog aansluiten bij de twee koplopers. Het tempo was zo hoog dat veel renners in de achtergrond de bui hier wel voelden hangen. Bettiol wilde nog wel, maar kreeg Kasper Asgreen, Yves Lampaert en Valentin Madouas op zijn wiel. De Italiaan kreeg het gat niet dicht en staakte zijn poging, wat voor Asgreen reden was om het solo te proberen. Hij kreeg echter de andere vluchters weer op zijn wiel, waarna hij de benen stil moest houden.

Akelig einde voor Alaphilippe, tweestrijd Van der Poel-Van Aert

Het ging er steeds beter uitzien voor de drie vooraan, maar toen sloeg het noodlot hard toe voor Alaphilippe. Door een aanrijding met een motor kwam hij hard ten val, waarna hij met veel pijn op het asfalt bleef liggen. Uiteindelijk moest hij de koers verlaten, terwijl zijn twee kompanen de weg konden vervolgen. Het duo reed, zoals we hen wel vaker zagen doen in het verleden, met elkaar verder richting de volgende beklimmingen.

Lees ook: Ronde van Vlaanderen ten einde voor Alaphilippe na aanrijding met motor.

Oliver Naesen demarreerde uit de achtervolgende groep, maar kwam zichtbaar veel te laat. De twee kemphanen vooraan, waarover na de laatste editie van Gent-Wevelgem veel geschreven werd, reden met elkaar namelijk al een minuut bijeen. De strijd tussen de twee was de afgelopen week dusdanig toegenomen dat de spanning in de koers toenam tot adembenemende vormen. Ze gaven elkaar geen meter op de beklimmingen.

Van Aert en Van der Poel bevechten elkaar in sprint

Waar de twee elkaar in Gent-Wevelgem slecht verstonden, bleken ze in deze wedstrijd over dezelfde intenties te beschikken. Ze reden richting de laatste kilometer, waarin ze elkaar in de sprint zouden gaan bevechten. In de laatste kilometer was het Van der Poel die de kop werd opgedrongen door zijn Belgische concurrent. Het tempo zakte volledig in en niemand durfde als eerste aan te gaan. Met nog maar tweehonderd meter te gaan ging Van der Poel als eerste en in een centimetersprint kon hij Van Aert van zich afhouden.

Naesen kon zijn inspanning in de achtervolging niet volhouden. De sprint van dit groepje was in de achtergrond van Van der Poel-Van Aert goed zichtbaar. Alexander Kristoff, in de koers bijna niet te zien, bleek nog over sterke benen te beschikken. Door Anthony Turgis te kloppen werd hij nog derde. (Foto: Sirotti)

Lees de liveblog van de Ronde van Vlaanderen 2020 hier terug.

Uitslag Ronde van Vlaanderen 2020

1. Mathieu van der Poel
2. Wout van Aert
3. Alexander Kristoff
4. Anthony Turgis
5. Yves Lampaert
6. Dimitri Claeys
7. Oliver Naesen
8. Dylan van Baarle
9. John Degenkolb
10. Tiesj Benoot

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws