Giro verrast met keuze wildcards; deze grote namen moeten we missen in Italië Giro d'Italia
Giro d'Italia

Giro verrast met keuze wildcards; deze grote namen moeten we missen in Italië

Giro verrast met keuze wildcards; deze grote namen moeten we missen in Italië

De Giro-organisatie maakte woensdag bekend welke ploegen er wildcards krijgen voor de aankomende Ronde van Italië en dat kwam voor verschillende grote renners als een klap. Vooral dat EOLO-Kometa een wildcard kreeg, naast vaste klanten Vini Zabù en Bardiani-CSF-Faizanè is verrassend. Tegenover de keuze voor drie Italiaanse ploegen staat dat enkele 'buitenlandse' ploegen met grote namen naast Giro-deelname grijpen. In de Leiderstrui zet ze op een rijtje.

De deelname van het kleine EOLO-Kometa hadden weinig mensen aan zien komen. De Italiaans-Spaanse formatie heeft niet de grootste namen in de selectie. Met name Francesco Gavazzi, Manuel Belletti en Luca Wackermann zouden de show moeten stelen. Toch zijn dat grotere namen dan bijvoorbeeld Vini Zabù heeft met Jakub Mareczko en Marco Frapporti als kopstukken. Bardiani heeft het meeste recht van spreken met Giovanni Visconti, Enrico Battaglin en enkele interessante talenten.

Een andere reden dat het opvallend is dat RCS voor deze ploegen kiest, is dat ze alle drie Italiaans zijn. Dat zagen we vaker, maar Giro-koning Mauro Vegni zei in 2020 nog dat ‘een Italiaanse ploeg zijn niet genoeg is voor een wildcard.’ Het zou kunnen dat het coronavirus de gedachten van Vegni heeft veranderd en dat zijn focus vooral gericht is op het redden van het Italiaanse wielrennen in barre tijden.

De aanwezigheid van grootheden Alberto Contador en Ivan Basso in de staf van EOLO-Kometa zal mogelijk een grote rol spelen in de uitverkiezing van RCS. Het betekent wel dat verscheidene grotere ProTeams en daarmee grotere renners buiten de boot vallen.

Quintana en Zakarin zien kans in rook opgaan

Met stip de allergrootste naam die de Giro vanaf de bank moet bekijken is Nairo Quintana. De kleine klimmer is nota bene een oud-winnaar en won drie etappes in de Ronde van Italië. Het betekent dat de Colombiaan op een schamele twee deelnames blijft staan, die hij allebei uitstekend benutte met een eerste en tweede plaats in het eindklassement. En dat terwijl hij zelf aangaf graag naar de Giro te gaan.

Maar niet heel Arkéa-Samsic draait om Quintana. De ploeg heeft namelijk ook nog een pak andere mooie namen die niet hadden misstaan in een roze omgeving. Nacer Bouhanni, Warren Barguil, Amaury Capiot en wat mooie Franse aanvallers. Zelfs voor Diego Rosa werd geen uitzondering gemaakt. Volgens wielerjournalist Mihai Simion ligt de ploeg er echter niet wakker van en was de Giro slechts een back-up plan. Het belangrijkste is dat die ploeg een Tour-wildcard heeft. Maar toch: Quintana in de Giro kan alleen maar spectaculair kunnenworden.

We missen ook Ilnur Zakarin. Ooit vijfde in het Giro-klassement en winnaar van twee etappes. Wilde de organisatie voorkomen dat ze deze afschuwelijke daler uit een Italiaans ravijn moesten vissen? Het was een naam die niet had misstaan in het deelnemersveld. De ploeg heeft ook nog eens de grote Roman Kreuziger en de frivole Sergei Chernetski. Gazprom-RusVelo had vast een plaatsje ingeruimd voor Marco Canola en de Cima-broers. Ze moeten nu hopen op de Vuelta.

Savio en een blik Fransen gemist

Opvallende afwezige is toch ook Androni Giocattoli-Sidermec van de excentrieke Gianni Savio. We geven toe dat het qua selectie zeker geen hoogvlieger is, enkele leuke namen vertrokken, maar het was toch een vaste gast in de Giro d’Italia. Toch is de afwezigheid van Bingoal-Wallonie Bruxelles een groter gemis dan die van Androni. De Belgische ProTeams worden vaak over het hoofd gezien door grote ronde-organisatoren. Dat is zonde voor renners als Timothy Dupont, die vaker en vaker weet te winnen, maar ook een Jelle Vanendert. De routinier heeft zijn piek al gehad, maar zou zeker nog prima meekunnen met zijn punch en bak ervaring.

De twee ploegen die we verder nog missen zijn ook van Franse makelij: B&B Hotels-KTM en Total Direct Energie. De Fransen ontbreken al jaren in Italië. Goed, ze hebben hun hoofdprijs al binnen met een Tour-wildcard, maar uitmuntende renners als Bryan Coquard, Pierre Rolland, Jens Debusschere, Jonathan Hivert, Edvald Boasson Hagen, Julien Simon, Alexis Vuillermoz, Alexandre Geniez, Pierre Latour, misschien wel Niki Terpstra en nog een heel blik Franse aanvallers en klimmers zijn een groot gemis voor de Giro. Want ook uit dit rijtje vallen er mannen af voor de Tour de France. En die arme Niccolo Bonifazio, krijgt hij zijn kans wel in de Tour met een sloot aan Franse ploeggenoten?

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws