Van Pozzato naar prosecco: WK gravel 2023 gaat na kleine clusterfuck in deze streek gehouden worden Gravel
Gravel

Van Pozzato naar prosecco: WK gravel 2023 gaat na kleine clusterfuck in deze streek gehouden worden

Van Pozzato naar prosecco: WK gravel 2023 gaat na kleine clusterfuck in deze streek gehouden worden

Het WK gravel in Veneto was vorig jaar een doorslaand succes, waarbij er direct een blauwdruk op tafel werd gelegd voor eenzelfde evenement in de Italiaanse regio dit jaar. Zes weken op voorhand lijkt dat gegeven echter op losse schroeven te staan of zelfs van tafel geveegd te worden.

Begin oktober 2022 stond dus de eerste editie van het WK gravel op de rol, met op zaterdag de door Pauline Ferrand-Prévot gewonnen vrouwenwedstrijd en op zondag de manneneditie. Startplaats Vicenza, aankomstplaats het idyllische Cittadella. Een soort vestingstad, omgeven door een prachtige stadsmuur, met centraal pleintje waar zo'n beetje alle straatjes op uitkwamen.

Toegegeven: het hielp ook dat toppers als Mathieu van der Poel (die in Italië zijn rentree maakte na het hotelincident in Wollongong), Peter Sagan, Greg Van Avermaet en de uiteindelijke podiumklanten Gianni Vermeersch en Daniel Oss aan de start verschenen in Vicenza. Dit bracht de organisatie toen al op de onverwachte beslissing om die toppers van de weg vooraan in het startvak te plaatsen, wat met een beklimming net na het vertrek een gigantisch verschil was.

Enfin, het hele evenement was uiteindelijk een grote happening en direct werden er plannen uit de doeken gedaan voor een herhaling van zetten in 2023, om vervolgens het WK gravel-product verder te expanseren. Toch bleef het opvallend lang stil vanuit Italië, waar In de Leiderstrui de afgelopen weken al meerdere malen naar polste. Nu blijkt waarom: het hele WK-gebeuren in dat deel van Veneto staat op de helling.

Van Pozzato naar prosecco: WK gravel 2023 gaat na kleine clusterfuck in deze streek gehouden worden
Mathieu van der Poel op het WK gravel 2022

WK gravel wordt verreden in toeristische trekpleister van Veneto, de proseccoheuvels 

Tuttobici kwam deze week met het nieuws dat de UCI organisator PP Sports (van Filippo Pozzato) de deur heeft gewezen, ten faveure van een omloop nabij de proseccoheuvels rondom Conegliano en Valdobbiadene, een streek die sinds 2019 op de Werelderfgoedlijst staat. Massimo Panighel, iemand die welbekend is met het organiseren van dergelijke evenementen, zou hiervoor de aangewezen man worden. Dit gegeven werd deze week vanuit meerdere kanten bevestigd aan deze site en het lijkt een kwestie van tijd voordat de UCI in een communiqué de definitieve omloop (en start- en finishplaats) naar buiten brengt.

Hiermee komt de mondiale wielerbond wel tegemoet aan één van de wensen die de renners vorig jaar uitspraken, en dan met name de coureurs die afkomstig waren uit het gravelcircuit. Deze waren namelijk niet direct te spreken over het parcours rondom het pittoreske Cittadella, dat voor een groot deel alsnog uit asfalt bestond en vrij weinig hoogtemeters kende. Een andere wens, een parcours dat op tijd bekend is, werd toen ook al bespreekbaar gemaakt: de omloop van 2022 was pas enkele weken voor de wedstrijd bekend, maar dat is nu opnieuw het geval.

Het WK gravel staat dit jaar op 7 en 8 oktober op het programma. Wout van Aert maakte deze week bekend dat hij mee gaat doen aan het evenement, waar tal van toppers verwacht worden uit verschillende disciplines.

Lees hier onze uitgebreide reportage van de eerste editie van het WK gravel van vorig jaar.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws