Wiebes wint de wedstrijd niet, maar is toch Europees kampioen gravel Gravel
Gravel

Wiebes wint de wedstrijd niet, maar is toch Europees kampioen gravel

Wiebes wint de wedstrijd niet, maar is toch Europees kampioen gravel

Lorena Wiebes heeft de Europese titel op gravel gegrepen bij de vrouwen. De Nederlandse van SD Worx was sneller dan haar mede-achtervolgers Fem van Empel en Elena Cecchini. Mede-achtervolgers? Ja! De winnares was namelijk Tiffany Cromwell. Één probleem: zij komt helemaal niet uit Europa.

Veel vrouwen aan het vertrek in Oud-Heverlee voor het EK gravel. Grote namen als Van Empel en Wiebes stonden aan de start, maar zij zouden moeten concurreren met een breed scala aan renners. Al snel in de koers bleek echter dat het krachtsverschil wel heel groot was tussen een aantal professionals en de andere deelneemsters. Vier rensters reden namelijk al in de eerste ronde weg.

Vier rensters weg met Wiebes en Van Empel

En dat waren niet de minste vier. Zowel Wiebes als Van Empel zat in de kopgroep, maar daarbij zaten ook Cecchini en Cromwell. De vier grote favorieten, bij afwezigheid van Pauline Ferrand-Prevot door Covid-19, waren dus met elkaar weggereden en kregen een goede samenwerking op gang. Achter hen probeerden rensters als Sanne Cant en Barbara Guarischi nog om de sprong te maken, maar het gat werd alleen maar groter.

Dat betekende dus ook dat Yara Kastelijn, Paulina Rooijakkers, Tessa Neefjes en Ilse Pluimers niet langer mee konden doen voor de zege op dit allereerste EK gravel. Het podium stond eigenlijk al vroeg in de koers vast. Van Empel, Cecchini en Wiebes zouden strijden om de Europese titel.

Cromwell zit mee, maar doet niet mee aan EK

De oplettende lezer mist Cromwell in dat rijtje. Cromwell kon wel meedoen voor de zege, maar zou ook bij winst geen kampioen van Europa zijn. De renster komt namelijk uit Australië. Het kwartet haalde veel achterblijvers bij de mannen in, waardoor de vier nauwelijks écht met vier reden. De koers had daardoor een wat andere dynamiek dan in een klassieke kopgroep. Iets wat in het voordeel was van Wiebes, die de beste sprint in huis had van de koplopers.

Met nog twee kilometer te gaan sprong Cromwell weg uit de groep, wat een hele vreemde situatie opleverde. Cecchini, Wiebes en Van Empel wilden alle drie niet rijden, want Cromwell deed toch niet mee aan het EK. Daarnaast wilden de ingehaalde mannen een goede tijd neerzetten en twijfelden of zij dan niet op kop moesten gaan rijden. De finale bij de vrouwen was dan ook een vreemde.

Cromwell wint, maar Wiebes pakt Europese titel

De mannen hielden zich gelukkig in, waardoor er in de finale niet van koersvervalsing gesproken kon worden. Het achterliggende trio vertikte het om te achtervolgen, waardoor Cromwell met afstand de wedstrijd in Oud-Heverlee kon winnen. Wiebes was de snelste van het trio en pakte de tweede plek, maar wel de Europese titel.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws