Ide Schelling

Dit is de pagina over Ide Schelling. De Nederlander komt op de weg uit vanaf 2024 voor Astana Qazaqstan. In de Leiderstrui verzamelt al het nieuws over Schelling en houdt tevens zijn biografie bij. 

Ide Schelling

Schelling schittert in de Tour met de bollentrui

Ide Schelling werd op 6 februari 1998 geboren in Den Haag. Eind 2019 pikte BORA-hansgrohe de Nederlander op bij de opleidingsploeg SEG Racing Academy. Schelling debuteerde zodoende in het door COVID-19 onderbroken wielerjaar (2020). Hij mocht gelijk al enkele mooie koersen rijden en toonde zijn kwaliteiten als puncher in de Brabantse Pijl met een klassering net buiten de top tien. Ter afsluiting van het seizoen mocht Schelling debuteren in de Vuelta a España. De Nederlander toonde zich als aanvaller, wat hem in de zevende etappe een achtste plek opleverde.

Een aanvallende koersinstelling zou Schelling gaan kenmerken, zeker in 2021. De Nederlander was niet bang om met de krachten te smijten. Zo zagen de wielervolgers hem een aanvallende finale rijden in de Amstel Gold Race. Ook in de Tour de France - waar hij debuteerde - koerste Schelling agressief. Gelijk op de eerste dag trok Schelling ten aanval, wat hem de bolletjestrui opleverde. Hoewel hij de trui de volgende etappe meteen verloor aan Mathieu van der Poel, heroverde Schelling de trui de dag nadien, waarna hij tot de bollentrui tot de zevende etappe zou behouden. 

2021 was ook het jaar van Schelling zijn eerste profzege. In Zwitserland klopte hij Rui Costa en Esteban Chaves en schreef hij de Grosser Preis des Kanton Aargau op zijn naam. Andere sterke prestaties van de Nederlandse puncher dat jaar waren een tweede plek in de Ronde van Noorwegen en een vierde plaats in de Brabantse Pijl.

Schelling is geen schim van zichzelf in 2022

Na het succesvolle 2021 verliep 2022 veel minder voor Schelling. Hij liep in het begin van het seizoen COVID-19 op, waarna hij maandenlang met zijn conditie worstelde. Schelling reed de één na de andere koers niet uit. Hoewel hij naarmate het jaar vorderde weer koersen kon finishen, lukte het de revelatie van 2021 geen enkel moment om zijn vorm van een jaar eerder te hervinden. 

Niet-selectie Tour de France luidt vertrek van Schelling naar Astana in

Na een teleurstellend 2022 herpakte Schelling zich met een rist ereplaatsen in het seizoensbegin: achtste in de Muscat Classic, derde in de vierde rit van de Ronde van Oman en twee derde plekken en een vierde in de Ronde van Catalonië. In de Ronde van het Baskenland was het dan wel prijs voor de inmiddels 25-jarige Schelling. Nadien won de Nederlandse puncher nog een rit en het eindklassement in de Ronde van Slovenië, maar desondanks mocht hij toch niet mee naar de Tour de France. Het bleek zijn vertrek in te luiden bij BORA-hansgrohe, want medio augustus besliste Schelling om voor de komende twee seizoenen voor Astana te gaan rijden. Een mooi afscheid kwam er niet bij de Duitse WorldTour-formatie vanwege knieproblemen, waardoor hij in oktober tijdens de Italiaanse wielerweek moest opgeven in de Coppa Bernocchi en de Gran Piemonte. 

Ide Schelling News

Place comments

666

0 Comments

More comments

You are currently seeing only the comments you are notified about, if you want to see all comments from this post, click the button below.

Show all comments