Like ons!
IDL Retro | 'Mirakel' Stig Broeckx na strijd van zijn leven nu alsnog in de Tour

IDL-producties

IDL Retro | 'Mirakel' Stig Broeckx na strijd van zijn leven nu alsnog in de Tour

Naast het uitmuntend presterende Team Jumbo-Visma kan ook Lotto-Soudal terugkijken op een geslaagde Tour de France, met ritzeges voor Caleb Ewan (twee) en Thomas De Gendt. Eén man in het bijzonder zal met een brede glimlach gekeken hebben naar de prestaties van zijn ploeg. In deze editie van IDL Retrohet tragische verhaal van Stig Broeckx, de Kempenaar die zijn grootste strijd pas na het abrupte einde van zijn wielercarrière moest leveren. 

Het is 28 mei 2016. De beslissing in de Baloise Belgium Tour nadert in een etappe met als start en finishplaats Verviers. Uiteraard bevinden de grote Belgische ploegen Etixx-Quick-Step en Lotto-Soudal zich aan het front van de koers, met als kopmannen de Belgen Stijn Vandenbergh en Tiesj Benoot. Na een sterk optreden in de lastige etappe naar Herzele van de dag ervoor werd het duidelijk dat zij de aangewezen personen zouden zijn om hun landgenoot Dries Devenyns van IAM Cycling uit de leiderstrui te kunnen rijden op de heuvelachtige omlopen in en rondom Verviers.

Na zo'n vijftig kilometer slaat het noodlot echter dramatisch toe. Twee motards maken aanstalten om het peloton voorbij te rijden, maar hebben te laat door dat het peloton zich plots breder en breder over de weg bevindt. Met een harde klap katapulteren de motards een aantal renners, waarna er in totaal achttien renners op de grond liggen. Maar liefst drie renners van Roompot-Oranje Peloton komen hard ten val, waaronder Jesper Asselman, Berden de Vries en Barry Markus. Hoewel gehavend, zouden zij hun weg kunnen vervolgen. Eén renner stond daarentegen niet meer op: Stig Broeckx.

Bijna Belgisch kampioen en sterke Giro

Broeckx is geboren in het Kempense Mol en mocht als beloftevolle renner in 2013 aansluiten op het hoogste niveau bij de Belgische formatie van Lotto-Soudal (toen nog Lotto-Belisol). Een contract had Broeckx grotendeels te danken aan zijn uitstekende optreden op het Belgisch Kampioenschap voor eliterenners zonder contract. Een wedstrijd die, in tegenstelling tot in Nederland, met grote belangstelling wordt gevolgd.

De jonge Belg mag in zijn eerste jaar als prof meteen aanschuiven bij het grote werk en wordt opgesteld in zowel de Ronde van Vlaanderen als Parijs-Roubaix. Beide koersen rijdt Broeckx uit, waarna hij nog in verschillende rittenkoersen zijn potentie toonde. Zo nam hij deel aan de Dauphiné en werd hij onder meer tiende in de door Zdenek Stybar gewonnen rit richting Vlijmen in de Eneco Tour. Nadat de Kempenaar het jaar erop ook de Giro mag rijden, lijkt Broeckx zijn progressie voort te zetten. Zo toonde hij aan over rappe benen te beschikken door in de massasprint als zesde te eindigen in de zeventiende etappe richting Lugano. Hij reed zijn Giro uiteindelijk succesvol uit. 

De donkere dagen der Belgische profwielrenners 

Zijn eerste grote ronde zou tragisch genoeg ook zijn laatste zijn als hij in een niet-kunstmatige comateuze toestand belandt na zijn ongeluk in de Baloise Belgium Tour van 2016. Uit een scan bleek dat Broeckx twee hersenbloedingen zou hebben opgelopen als gevolg van de enorme valpartij. Een vegetatieve toestand was hetgeen dat de jonge renners te wachten stond en de kans op herstel bleek miniem.

Weinig hoop dus in een donkere periode binnen het Belgische wielrennen met betrekking tot ongelukken in de wielerwereld. Vanaf de dood van nationale held Frank Vandenbroucke in 2009 vonden maar liefst acht Belgische profwielrenners de dood, waarvan vijf gedurende de beoefening van hun sport. Wat te denken van de nog jonge renners Daan Myngheer (hartstilstand), Michael Goolaerts (hartstilstand) en Antoine Demoitié. Laatstgenoemde overleed nota bene een paar maanden voor het ongeluk van Broeckx, nadat ook hij met een motard in aanraking was gekomen tijdens de koers. Zou ook Broeckx in deze tragische rij plaatsnemen? 

'Geloven in mirakels? Ik denk dat we er eentje gezien hebben'

Het antwoord: Nee. De Belg besloot nadat het noodlot had toegeslagen dat zijn grootste strijd als atleet pas zou plaatsvinden na het noodlottige einde van zijn carrière als profwielrenner. Hij ontwaakte na 6,5 maand uit zijn coma, waarna de dokters slechts geloofden dat Broeckx als kasplantje zou moeten leven en nooit meer normaal zou kunnen functioneren.

Hier wilde de voormalige strijder van Lotto-Soudal echter niets van weten en hij besloot, zij het stap voor stap, zijn revalidatie op te pakken. Steeds weer stelde Broeckx zichzelf nieuwe doelen. Van de meest simpele bewegingen tot aan het uiteindelijk weer op twee benen kunnen staan. Uiteindelijk weet de Belg zelfs weer te lopen en kruipt hij voorzichtig op een aangepaste fiets. In het Belgische TV-programma Bargoens wordt Peter Broeckx, de vader van Stig, gevraagd naar de wonderbaarlijke revalidatie van zijn zoon. 'Of ik geloof in mirakels? Ik denk dat we er eentje gezien hebben.'

Nog steeds supporter van het wielrennen

Ondanks dat de wielersport bijna het leven van Broeckx kostte, blijft de Belg supporter van de koers. Zo schoof de Belg onlangs aan bij Vive le Vélo om te laten zien hoe ver hij in zijn revalidatieproces zit. Toch is Broeckx nog altijd niet tevreden en werkt hij iedere dag nog hard om weer de oude te worden. Zijn vrienden in het peloton zijn hem, ondanks zijn ongeluk, niet vergeten. Zo bleken onder meer Wout Van Aert en André Greipel enthousiast om Broeckx in zo'n fitte staat aan te treffen.

Ook vierde de Belg de overwinningen van zijn oude ploeg groots mee door onder andere een winnende Caleb Ewan na de finish van de elfde etappe van de Tour op te wachten. Hoewel de Tour toch al niet meer stuk kan voor Lotto-Soudal is er nog zicht op een nieuwe etappezege op de Champs-Elysées voor sprinter Ewan. Hoe groot deze Tour dan ook voor de ploeg mag worden, de grootste kampioen van Lotto-Soudal zal helaas nooit in de Tour te bewonderen zijn. Wellicht dat zijn strijd voor het leven de grootsheid van de Tour voor even doet vergeten. (Foto: Instagram Stig Broeckx)

Jorn Schulting

0 reacties

Schrijf een reactie

Om een reactie te kunnen schrijven dien je ingelogd te zijn. Login/Registreer je hier direct!
Naar boven