Favorieten roze trui Giro d'Italia 2020 | Een grote naam of weer een jonkie? IDL-producties

Favorieten roze trui Giro d'Italia 2020 | Een grote naam of weer een jonkie?

Door Jannick van der Hooft 02 oktober 2020 | 08:19


De roze trui, oftewel la maglia rosa, is met recht een van de meest iconische truien uit de wielerwereld. Vanaf 3 oktober zullen de renners strijden om de eer van deze machtige wielertrui. In de Leiderstrui praat je bij over de favorieten.

Sinds 1931 is roze de kleur van de trui voor de renner die aan de leiding staat in het algemeen klassement van de Giro d'Italia. Deze kleur werd gekozen, vanwege de link met het organiserende La Gazzetta dello Sport. De Italiaanse sportkrant wordt namelijk gedrukt op roze papier. Tom Dumoulin is de laatste Nederlandse drager én winnaar van het tenue. Hij slaagde erin de Giro te winnen in 2017.

Bekijk ook:
Voorbeschouwing Giro d'Italia
Favorieten witte trui
Favorieten blauwe trui
Favorieten paarse trui
Tips voor je Giro d'Italia-poules
Nederlanders in de Giro d'Italia

Laatste winnaars roze trui Giro d'Italia

2019 Richard Carapaz
2018 Chris Froome
2017 Tom Dumoulin
2016 Vincenzo Nibali
2015 Alberto Contador
2014 Nairo Quintana
2013 Vincenzo Nibali
2012 Ryder Hesjedal
2011 Michele Scarponi
2010 Ivan Basso

Favorieten roze trui Giro d'Italia 2020

10. James Knox (Deceuninck-Quick-Step)

James Knox zal de afgelopen Tour de France goed gekeken hebben naar Tadej Pogacar, want hij bewees maar weer eens dat het voor jonge renners niet onmogelijk is om een klassement in een grote ronde te winnen. Knox is pas 24 jaar oud, maar reed vorig jaar al mee in twee grote rondes. Waar hij in de laatste Giro niet geweldig uit de verf kwam en moest opgeven, wist hij zich in de Vuelta a Espana sterk te herpakken. Een elfde plek in het eindklassement werd het uiteindelijk voor de Brit, maar de kans is aanwezig dat hij nog een extra stapje heeft weten te maken dit jaar. In de Tirreno-Adriatico reed hij naar een zevende plek achter de andere favorieten voor de Giro-eindwinst.

James Knox zal zich zeker in de bergen laten zien (Sirotti).

Knox zal in de bergen een drie-eenheid vormen met ploeggenoten João Almeida en Fausto Masnada, maar de onderlinge verhoudingen tussen de drie renners van Deceuninck-Quick-Step ligt nog allerminst vast. Ook Almeida liet in de voorbereiding op de Giro al zien een aardig klassement te kunnen rijden en Masnada staat toch vooral bekend om zijn aanvallersmentaliteit. Het is dus maar de vraag op hoeveel steun Knox mag rekenen. Het lijkt uitgesloten dat zijn ploeg de koers gaat dragen in de bergen, dus zal hij met een ander scenario moeten komen om écht die roze trui te kunnen winnen.

9. Sam Oomen (Team Sunweb)

Sam Oomen beleefde vorig jaar geen gelukkig seizoen. Na de Giro d'Italia van vorig jaar, waar hij moest uitstappen, werd bekend dat de jonge Sunweb-coureur te kampen had met een beknelde liesslagader. Hij moest onder het mes en dat betekende het einde van zijn wielerjaar. Het is onduidelijk waar Oomen op dit moment precies staat na zijn revalidatie, maar in de Tirreno-Adriatico bewees hij onlangs al een sterk eind op weg te zijn. Met een elfde plek in de eindrangschikking zal hij zeker niet ontevreden zijn.

Sam Oomen is één van de troeven van Team Sunweb (Sirotti).

Oomen zal in de bergen het kopmanschap van zijn ploeg moeten delen met Wilco Kelderman, die meer ervaring heeft met het rijden van een klassement in een grote ronde. Team Sunweb staat erom bekend vaak één man uit te spelen als absolute kopman, dus is er een kans dat Oomen op een gegeven moment zijn eigen kansen zal moeten opofferen om zijn ploeggenoot bij te staan. Dat kan een ander verhaal zijn, wanneer de witte trui nog binnen zijn bereik ligt. Daar maakt hij namelijk ook nog kans op.

8. Rafal Majka (BORA-hansgrohe)

Rafal Majka is al jaren een vaste kanshebber als het gaat om de toplijstjes voor een klassement in grote rondes. Niet verwonderlijk, want hij reed al eens naar het podium in de Vuelta a Espana en sleepte daarnaast nog andere toptiennoteringen in de wacht. Helaas voor hem komt hij vaak nog wel eens pech tegen, waardoor zijn hoop op een goed klassement vervaagt. Strijdlustig blijft hij in dat geval altijd en dat leverde hem al vele andere successen, zoals ritzeges en bergtruien op. Met een vierde plek in de Ronde van Polen en een derde plaats in Tirreno-Adriatico komt Majka perfect in vorm voor een goed klassement in de Giro.

Rafal Majka reed naar het podium in Tirreno-Adriatico (Sirotti).

BORA-hansgrohe zal er in de bergen alles aan doen om Majka naar een goed klassement te brengen. Met Roman Poljanski en Patrick Konrad krijgt de Poolse klimmer twee uitstekende knechten tot zijn beschikking, die in het hooggebergte lang mee zullen kunnen. De ploeg heeft nog wel Peter Sagan in de ploeg voor de vlakke etappes, maar hij heeft als voordeel zijn eigen weg te kunnen vinden. Majka zal dus ook in de chaos van de vlakke ritten bijgestaan kunnen worden door zijn landgenoot Maciej Bodnar.

7. Jakob Fuglsang (Astana)

Jakob Fuglsang is al 35 jaar oud en podium rijden in een grote ronde deed hij nog nooit. Toch moet er stevig rekening gehouden worden met de kwaliteiten van de Deen, want sinds afgelopen jaar verkeert hij in de bloei van zijn carrière. Echter, ondanks die groei in zijn prestatiecurve, werden zijn resultaten in grote rondes tot dusverre niet beter dan ze voorheen waren. In de Tour de France van vorig jaar moest hij opgeven, waarna hij in de Vuelta dertiende werd en een rit won. Dit jaar probeert hij het opnieuw, maar niemand weet of hij het dit keer wél kan in een grote ronde. Zijn vorm is er in ieder geval: hij won al de Ronde van Lombardije na de coronabreak en ook op het WK wist hij met de besten mee naar boven te gaan: als enige renner die niet de supercompensatie uit de Tour de France in zijn lijf had.

Jakob Fuglsang wist overtuigend de Ronde van Lombardije te winnen (Sirotti).

Fuglsang is de uitgesproken kopman van Astana en het lijkt er dan ook op dat zijn team grotendeels naar zijn wensen zal worden gevormd. Topklimmers Miguel Ángel López en Aleksandr Vlasov behoren tot de kanonnen van het team, dus aan ondersteuning geen gebrek. In het geval van Vlasov moeten we alleen bang zijn voor een scenario dat Fuglsang niet overstegen wordt door zijn jongere ploeggenoot. Het gaat interessant worden om te kijken hoe Astana de teamrollen gaat verdelen.

6. Wilco Kelderman (Team Sunweb)

Wilco Kelderman heeft veel pech gekend in zijn carrière, maar weet desondanks vaak boven te drijven als het gaat om het rijden van een klassement in een grote ronde. In het najaar bleek Kelderman vaak nog in vorm te zijn voor een toptienplek in de Vuelta a Espana en dit jaar liet hij zijn goede vorm al zien in Tirreno-Adriatico. Zijn vierde plek zal naar meer smaken, zeker gezien het hoge aantal tijdritkilometers deze Giro d'Italia. De renner van Sunweb is vaak ijzersterk in een race tegen de klok en zou hier zomaar veel kostbare tijd kunnen pakken op zijn minder goed tijdrijdende concurrenten.

Wilco Kelderman toonde zijn stijgende vorm in de voorbereiding (Sirotti).

Zoals al eerder besproken in dit artikel, zal Team Sunweb ook met Sam Oomen aantreden in de bergen. Het blijft de vraag of één van de twee zichzelf zal moeten wegcijferen voor de kansen van een ander. Saillant detail is dat beide heren volgend jaar voor een andere ploeg rijden, waardoor ze misschien eerder geneigd zijn om vooral te luisteren naar zichzelf. Hoe sterk zijn de teamorders?

5. Aleksandr Vlasov (Astana)

Aleksandr Vlasov is een van dé revelaties als het om bergop rijden gaat dit seizoen. Al vroeg in het jaar was het duidelijk dat de 24-jarige Rus een flinke stap had gezet in het klimmen, toen hij onder meer Wilco Kelderman en Nairo Quintana versloeg in de Tour de la Provence. Het meest imponerende stukje koers van zijn hand moest toen echter nog komen: in de Mont Ventoux Dénivelé Challenge klopte hij alle andere klimmers. Hij was onder meer te sterk voor Richie Porte, afgelopen maand nog derde in de Tour de France. In de Ronde van Lombardije behoorde Vlasov ook tot de sterksten in het peloton, maar moest hij zich wegzetten voor Jakob Fuglsang.

Aleksandr Vlasov is dé revelatie van het jaar als het gaat om klimmen (Sirotti).

Met de naam van Fuglsang hebben we direct ook het grootste probleem voor Vlasov benoemd als het gaat om het rijden van een klassement in deze Giro d'Italia. Qua ervaring is de Deen de absolute kopman van de Astana-ploeg, maar in grote rondes liet hij het tot nu toe nog nooit écht zien. Vlasov is onbevangen, in vorm en kan genieten van de luwte die wordt gecreëerd door zijn ploeggenoot. Als het gaat om een grotere kans op een toptiennotering, is Fuglsang de man. Maar mik je op een outsider voor de eindzege, kijk dan vooral ook naar Vlasov.

4. Steven Kruijswijk (Jumbo-Visma)

Steven Kruijswijk had normaal gesproken helemaal niet van start moeten gaan in de Giro d'Italia, maar zijn verhaal is bekend. In de Tourvoorbereiding ging hij tegen de grond, waarna hij een schouderblessure opliep. Na deze deceptie zette de Brabander zijn zinnen direct op een ander doel en daarom start hij nu als de kopman van Jumbo-Visma in de Giro. Hij reed tussen zijn val en de start op Sicilië geen enkele wedstrijdkilometer, waardoor er alleen maar gegist kan worden naar zijn vorm. Op basis van de kwaliteiten die hij normaal gesproken heeft, zou hij in dit deelnemersveld zeker een gooi kunnen doen naar de eindzege. Met het zwaartepunt van de ronde in de derde week is er voor Kruijswijk nog voldoende kans om in vorm te komen en te pieken op het juiste moment.

De vorm van Steven Kruijswijk is op dit moment nog onzeker (Shoot me too / @remogino1)

De volledige selectie van Jumbo-Visma zal tijdens de Giro d'Italia in het teken staan van Kruijswijk. Chris Harper, Tobias Foss, Koen Bouwman en Antwan Tolhoek zijn allemaal mannen die een aardig tijdje mee moeten kunnen met hun kopman. Foss en Harper maken echter hun debuut, waardoor er in de bergen niet echt gesproken kan worden van een heel ervaren équipe. Mocht Kruijswijk in het roze terecht komen, kan een gebrek een ervaring wel eens lastig worden. Gelukkig heeft men daarvoor mannen als Tony Martin, Jos van Emden en Christoph Pfingsten geselecteerd die het klappen van de zweep kennen: zij kunnen het team in de juiste banen houden.

3. Vincenzo Nibali (Trek-Segafredo)

Vincenzo Nibali mag nooit zomaar afgeschreven worden. De Haai van Messina krijgt een mooi cadeautje met de start van de Giro op zijn geboortegrond Sicilië. Met vier eindzeges in een grote ronde, waaronder twee keer de Giro, is hij één van de grote favorieten voor de eindzege dit jaar. Dit jaar stond voor Nibali nog niet in het teken van zijn allergrootste prestaties ooit, maar in een ronde over drie weken blijft hij immer taai en ijzersterk. Na zijn tweede plek van vorig jaar, toen Richard Carapaz er als de derde hond met het been vandoor ging, zal de slinkse Nibali zich dit jaar niet nog een keer laten foppen.

Vincenzo Nibali zal in de Giro ook omringd worden door een sterke ploeg (Sirotti).

Bij Trek-Segafredo is de rolverdeling duidelijk: alles is voor Nibali (Vincenzo welteverstaan, want broer Antonio is eveneens geselecteerd). Het team bestaat voor een groot deel uit renners die een aardig eindje bergop kunnen rijden. Bergklassementwinnaar Giulio Ciccone, Gianluca Brambilla, Julien Bernard en onze eigen Pieter Weening zullen zich in de bergen wegcijferen voor een goed klassement van de Siciliaan.

2. Simon Yates (Mitchelton-Scott)

Simon Yates keert terug naar de Giro d'Italia voor unfinished business. De Brit leek in 2018 lange tijd op weg naar de eindzege in deze ronde, maar kwam de man met de hamer tegen. Ondanks de teleurstellende afloop voor de klimmer met een sterk eindschot, werd in dit jaar wel de basis gevormd voor zijn kwaliteiten als ronderenner. Later in het jaar zegevierde hij in de Vuelta a Espana. Afgelopen jaar kon hij niet met de besten mee in de Giro, maar dit jaar bewees hij met de eindwinst in Tirreno-Adriatico klaar te zijn voor revanche.

Simon Yates bewees met de eindzege in Tirreno-Adriatico klaar te zijn voor de Giro (Sirotti).

Mitchelton-Scott komt met een gebalanceerd team voor Yates. In de bergen zullen Lucas Hamilton (ritwinnaar in Tirreno-Adriatico) en Jack Haig hun stinkende best doen voor de klassementskansen van hun kopman. Daarnaast beschikt het team over hardrijder Edoardo Affini en ervaren krachten als Brent Bookwalter en Michael Hepburn. Het lijkt er dus op dat Yates vrijwel nergens zonder ploeggenoten zal vallen, wellicht alleen op het moment dat de pure klassementsrenners overblijven.

1. Geraint Thomas (INEOS Grenadiers)

Geraint Thomas is een andere naam die op voorhand niet verwacht hoefde te worden in de Giro d'Italia. De Britse Tourwinnaar van 2018 verloor zijn plekje in de INEOS-selectie voor de Tour de France, waarna hij zich mocht focussen op een rol als leider in deze ronde. Destijds een begrijpelijke beslissing van de ploegleiding, gezien de wat twijfelachtige vorm van G. Een maand later lijkt Thomas steeds beter in vorm te komen: zo eindigde hij al tweede in Tirreno-Adriatico en viel hij nipt naast het podium op het WK tijdrijden. Hoewel dat dus geen eremetaal betekent, kan hij zich wél vasthouden aan het feit dat hij met drie tijdritten in deze rittenkoers aardig wat tijd kan pakken op zijn concurrenten.

Geraint Thomas heeft veel te bewijzen na het mislopen van de Tour de France (Sirotti).

Hoewel er flink geschoven is binnen de selecties voor de grote rondes bij INEOS Grenadiers, krijgt Thomas nog steeds de beschikking over een sterk team. De voorlopige selectie kent een mix van hardrijders en pure klimmers: zowel jong als ervaren. Thomas draagt, door het ontbreken van een sprinter en Richard Carapaz, het volledige kopmanschap binnen de ploeg. De ploeg is echter niet in staat om een net zo sterke selectie op de mat te leggen, als we gewend van ze waren in de Tour de France tot en met 2019. In dat opzicht kan de strijd om het roze nog zeer interessant worden.

Doe NU mee aan onze Giro d'Italia-pool bij Poules.com en win mooie prijzen!

Jannick van der Hooft - Email: j.vanderhooft@indeleiderstrui.nl / Twitter: @jannick_der

Poll

Wie wint de Giro d'Italia van 2020?


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws