Column: Valverde op bijna acht minuten op 'zijn' klim: is het over voor de routiniers? IDL-producties
IDL-producties

Column: Valverde op bijna acht minuten op 'zijn' klim: is het over voor de routiniers?

Column: Valverde op bijna acht minuten op 'zijn' klim: is het over voor de routiniers?

In de zandbak van de UAE Tour zien we dat de lijn van vorig jaar doorgetrokken wordt. De oudere generatie werd vorig jaar teruggeslagen door de coronapandemie, maar zou dit jaar terugkeren in een 'normaal' seizoen. Tot op heden is het echter niks van dat, om eerlijk te zijn.

Het was bijna een aandoenlijk gezicht op de Jebel Hafeet; Alejandro Valverde die er op zeven á acht kilometer van de meet werd uitgereden. De Murciaan, twee jaar geleden in zijn regenboogtrui nog glansrijk winnaar op deze berg in de UAE, boog zijn hoofd. Voor hem rijdend: Giacomo Nizzolo, sprinter van beroep. Niet dat we Valverde iets verwijten met zijn veertig jaar, dat zeker niet.

Valverde eindigde uiteindelijk als 55e, meer dan zeven en een halve minuut verwijderd van Tadej Pogacar, van 21 september 1998. De mannen van de generatie van de Sloveen hebben allerminst moeite met de seizoensstart. Naast Pogacar (22) noteerden ook Sergio Higuita (derde, 23), Harm Vanhoucke (vijfde, 23), João Almeida (zesde, 22), Florian Stork (zevende, 23), Neilson Powless (achtste, 24) en Chris Harper (negende, 26) een top tien notering. De andere drie jongens in de top tien - Emanuel Buchmann, Adam Yates en Geoffrey Bouchard - zijn allemaal 28. Een gemiddelde van nog geen 24 jaar dus,

Gaan ze boven de dertig nog wel mee?

En het was echt niet alleen Valverde hoor, ook andere dertigplussers en gekende top tien-klanten in grote rondes als Vincenzo Nibali (dertiende, 36), Damiano Caruso (achttiende, 33), Wout Poels (negentiende, 33), Domenico Pozzovivo (21e, 38), Rafal Majka (22e, 31) en Chris Froome (veertigste, 35) kwamen niet uit de verf in de UAE. Komt dit door het vroege tijdstip van de rittenkoers of is dit een definitieve wisseling van de wacht?

Als verdediging voor de 'oudjes' van het pak: het coronajaar 2020 heeft wel aangetoond dat hoe ouder je wordt, hoe minder snel je de piekvorm bereikt hebt. In gesprek met In de Leiderstrui legde Nibali het recent nog mooi uit: 'Normaal bouw je stap voor stap op richting het hoofddoel. Door de coronabreak moesten we er vanaf de start meteen staan. Voor jonge renners is dit veel makkelijker. Ik weet nog dat ik tien jaar jonger was, dan maken de condities niet uit en ga je er gewoon voor. De oudere renners hebben een andere routine', zo zei hij. In een 'normaal' 2019 werd Nibali nog tweede in de Giro d'Italia, werd Valverde nog tweede in de Vuelta a España en in 2019 bestond de top tien van de Tour uit vijf 30-plussers, waarvan twee op het podium stonden.

En toch lijken de routiniers de grip op de jonkies te verliezen. Ook de eerste twee ritten van de UAE Tour bevestigen dit vermoeden. In de tijdrit op dag twee vonden we een parcours van dertien kilometer, biljartvlak. Geschikt voor powerhouses als Mathias Brändle (tiende, 31) Jos van Emden (vijftiende, 35), Alex Dowsett (27e, 32) en Thomas De Gendt (53e, 34), afgaande op afgelopen jaren. Jongens die talloze ereplaatsen in toptijdritten verzameld hebben, maar het hier resoluut moesten afleggen tegen niet alleen wereldkampioen Filippo Ganna (24), maar ook nummer twee en drie, Stefan Bissegger en Mikkel Bjerg. Beide 22 en onder de 25, net zoals zeven (!!) van de jongens in de top tien van de tijdrit.

Het is een vroege conclusie, maar de oudere ronderenners gaan het lastig krijgen

Ook in rit één werden gerenommeerde topspurters als Elia Viviani en Fernando Gaviria op lengtes gesprint door de jonge Nederlandse honden Mathieu van der Poel en David Dekker, maar in het sprintelan is de verschuiving naar het jongere geweld niet zo sterk als in het rondewerk en de tijdritten. Het is niet voor niets dat jongens als Bauke Mollema (34), Michael Woods (34) en Jakob Fuglsang (35) definitief de switch maken naar het klassieke werk. Ze voelen dat ze daar nog meekunnen, maar in het meerdaagse werk niet meer dag na dag de vermogens kunnen leveren van een Pogacar of Egan Bernal.

Ze staan daar niet alleen in, ook in Frankrijk merken de chouchous Thibaut Pinot en Romain Bardet (30) al dat het moeilijk is om op te wassen tegen het explosieve en complete rondewerk van de lijven van Pogacar, Roglic en co. Zij gaven aan het mentaal moeilijk te hebben om zich volledig te focussen op de Tour of ander werk, en richten hun pijlen nu meer op het 'vrijer' koersen en meer klassiek werk. Dit was eigenlijk ook het geval bij Tom Dumoulin, die ook voor een vrijere aanpak opteerde, om vervolgens de wielersport (tijdelijk) vaarwel te zeggen.

Ja, we zitten pas in februari, en ja, het seizoen is nog lang. Maar ik denk dat de lijn van het 'coronaseizoen' 2020 volledig wordt doorgetrokken en dat de oudere ronderenners het heel moeilijk gaan krijgen tegen hun jongere tegenpolen. Als alle koersen doorgaan, hebben de ouderen niets meer om zich achter te verschuilen. Dan gaan we in de Giro echt zien of Nibali nog met Bernal mee kan, zullen we gaan letten op Geraint Thomas en Rigoberto Urán in de Tour tegen het jonge grut en gaan we in Vuelta zien of Valverde nog in de buurt kan blijven van Pogacar. Zo niet, dan lijkt de conclusie helder en zit er maar één ding op: Vincenzo en Alejandro, ik hoop dat ik jullie zie schitteren in Tokio!

Door: Tom van der Salm - t.vandersalm@indeleiderstrui.nl

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws