Favorieten bolletjestrui Tour de France | Klassementsrenners of vrijbuiters? IDL-producties
IDL-producties

Favorieten bolletjestrui Tour de France | Klassementsrenners of vrijbuiters?

Favorieten bolletjestrui Tour de France | Klassementsrenners of vrijbuiters?

De bolletjestrui is de raarste trui van het stel. Voor sommigen een hoofddoel, voor anderen een troostprijs en voor een paar klassementsrenners zelfs iets waar ze per ongeluk op stuiten op weg naar hun échte doel. Wie kan hem dit jaar winnen? In de Leiderstrui zet de kanshebbers uiteen.

De eerste bolletjestrui werd in 1975 door Joop Zoetemelk gedragen, maar hij mocht hem niet naar huis nemen. Het heeft een tijdje geduurd voordat de renners ook echt trots waren dat ze dit frappante design in hun kast mochten hangen. Twee Nederlanders hebben de eer gehad hem te winnen, zijnde Steven Rooks en Gert-Jan Theunisse in 1988 en '89. Zij lijken dit jaar geen opvolger te krijgen, maar het is altijd chaos in de strijd om de bollen!

Bekijk ook:
Voorbeschouwing parcours Tour de France
Favorieten witte trui
Favorieten groene trui
Favorieten gele trui
Tips voor je Tour de France-poules
Nederlanders in de Tour de France

Puntenverdeling bolletjestrui

Op elke gecategoriseerde klim vallen er punten te verdienen. Bij de vierde categorie krijg alleen de eerste renner een punt, bij derde categorie krijgen de nummers een en twee punten (2 en 1). Bij de tweede zijn er punten voor de eerste vier (5, 3, 2 en 1) en bij de eerste voor de eerste zes (10, 8, 6, 4, 2 en 1). Bij klimmen van hors categorie kunnen er zelfs acht heren met punten aan de haal gaan (20, 15, 12, 10, 8, 6, 4 en 2). Eindigt de etappe bergop op een klim van hors, eerste of tweede categorie? Dan worden de punten van die klim verdubbeld!

Laatste winnaars bolletjestrui

2019 Romain Bardet
2018 Julian Alaphilippe
2017 Warren Barguil
2016 Rafal Majka
2015 Chris Froome
2014 Rafal Majka
2013 Nairo Quintana
2012 Thomas Voeckler
2011 Samuel Sánchez
2010 Anthony Charteau

Favorieten bolletjestrui 2020

10.  Warren Barguil

Aan de zijde van Nairo Quintana wil Warren Barguil dit jaar voor een mooi resultaat gaan in de Tour de France. Hij haalde vrijwel onzichtbaar de top tien in de Dauphiné en deed dat ook in La Route d'Occitanie. Zijn vorm is dus redelijk, maar niet goed genoeg voor een topklassering in de Tour. Daarnaast weet hij hoe hij een bergklassement moet rijden. In 2017 kwam niemand bij hem in de buurt.

Lees verder onder de foto.

Barguil was in 2017 in zijn nopjes met zijn modieuze tenue (Foto: Sirotti)

Of hij voor een klassement gaat rijden of start in een rol als rittenkaper is nog onbekend, waardoor hij niet hoger geplaatst kan worden op deze lijst. Als hij een klassement gaat nastreven zal hij veel moeten aanhaken en wordt een gooi naar de bollentrui haast onmogelijk. Als hij besluit dat hij liever voor ritzeges gaat is dat een ander verhaal, dan wordt hij opeens een topkandidaat!

9. Esteban Chaves

Esteban Chaves is een van de twee vooruitgeschoven pionnen van Mitchelton-Scott. Hij was goed in de Ronde van Burgos, maar minder in die van Polen. De grilligheid die Chaves altijd kenmerkt maakt dat een goed klassement in de Tour de France niet in de lijn der verwachting ligt. Een bergklassement staat dat echter niet in de weg. Kan hij genoeg punten bij elkaar sprokkelen?

Lees verder onder de foto.

Chaves klimt altijd met een lach, levert dat een bergtrui op? (Foto: Sirotti)

Het lastige voor Chaves is dat hij nog nooit een bergklassement reed. Ja, in de Giro van 2018 werd hij zevende in de strijd om het blauw, maar toen had Chris Froome ruim dubbel zo veel punten. Desondanks heeft de Colombiaan het vertrouwen van zijn ploeg én de gunfactor. Colombia staat helaas vaak bekend om andere bolletjes, dus een mooie kans voor Chaves om daar verandering in te brengen!

8. Fabio Aru

De grinta waarom hij zo bekend staat ligt dit seizoen nog ergens thuis in de kast in huize Aru. Fabio Aru heeft wat flarden van zijn oude vorm laten zien, maar lang niet genoeg om een topklassement te rijden. Sterker nog, de Italiaan zal waarschijnlijk niet eens zijn ploeg in support meekrijgen, met de jonge Tadej Pogacar aan de start.

Lees verder onder de foto.

Het pijngezicht van Aru zou wel mooi staan bij die rode bollen! (Foto: Sirotti)

In de luwte ligt er opeens wel een ander klassement in het verschiet: het bergklassement. Als de Italiaan niet te trots is om te gaan voor de bollen, zou het op zich best binnen zijn mogelijkheden liggen. Hij is geen topfavoriet, maar outsider is hij zeker te noemen. Of zou hij zelfs moeten knechten voor zijn jonge ploegmaat?

7. Tadej Pogacar

Daar staat hij meteen, die jonge ploegmaat. Ook Tadej Pogacar maakt kans op de bollentrui, hoe kan het ook anders met dat klimtalent. De jonge Pogacar is niet de hoogstgeplaatste Sloveen op deze lijst, maar kanshebber is hij zeker. In de Dauphiné klom hij namelijk zeer aardig mee.

Lees verder onder de foto.

Freewheelend naar de bergpunten, zo zien we Pogacar graag! (Foto: Shootmetoo.nl / @Remogino1)

Voor hem geldt eigenlijk een beetje hetzelfde als voor Barguil. Gaat hij in het teken van zo'n goed mogelijk klassement elke dag naar de billen van de Killer Wasps kijken? Dan is hij nagenoeg kansloos voor de bollen. Maakt hij hier een doel van en trekt hij ten aanval? Dan is hij zeker een van de favorieten in het bergklassement.

6. Thomas De Gendt

Op plek zes vinden we iemand waarvan we zeker kunnen zijn dat hij de bollentrui geen troostprijs vindt. Thomas De Gendt won het bergklassement al een keer in de Vuelta en werd in de Tour al een keer tweede en derde. Kortom, als hij zijn zinnen erop zet is hij een geduchte klant.

Lees verder onder de foto.

De Gendt kan zich als geen ander focussen op een klim. (Foto: Sirotti)

De Belg zal hoe dan ook een aantal keer in de vlucht van de dag te vinden zijn, maar zijn kansen voor de bollen zijn van twee dingen afhankelijk. De eerste vraag is of hij klimmend nog is verbeterd na de Dauphiné, waar hij toch vaak al snel moest lossen. Daarnaast zijn we benieuwd of de klassementsmannen niet te zenuwachtig worden, wat kan zorgen voor te weinig ruimte voor de kopgroepen.

5. Primoz Roglic

Daar hebben we zo'n klassementsman. Als het bergklassement echt zou bepalen wie de beste klimmer is, was Primoz Roglic op dit moment de grote favoriet geweest. Er is echter meer voor nodig, want met alleen de punten op de afsluitende cols kom je er niet. Mocht de koers van de toppers vroeg losbarsten in de zware ritten, is het wel een optie voor de Sloveen.

Lees verder onder de foto.

Aankomst bergop is dubbele punten, dat is het voordeel voor Roglic (Foto: Sirotti)

Als Roglic uiteindelijk de bollentrui in zijn prijzenkast wil kunnen leggen, zal de tactiek van zijn ploeg iets anders moeten dan in de Dauphiné. Daar werd de kopgroep namelijk vaak pas op de laaste klim teruggepakt. Zelf zal hij er niet van wakker liggen, hij is niet van plan de bollentrui daadwerkelijk te dragen. Hij gaat voor het geel, de bergtrui is voor hem puur een potentiële bonus.

4. Pierre Rolland

Voor Pierre Rolland zou het zeker geen bonus zijn, maar een absolute hoofdprijs. De dagen van een klassement liggen achter hem, nadat hij jaren de druk van de natie op zich wist door zijn witte trui in 2011. In de strijd om de bolletjes is de derde plek in 2013 zijn beste prestatie.

Lees verder onder de foto.

Rolland houdt van de klim, en andersom! (Foto: Sirotti)

Bij B&B Hotels is Rolland samen met Bryan Coquard de leider. In de bergen mag hij volledig zijn eigen gang gaan, terwijl hij in de Dauphiné al liet zien goed te klimmen dit jaar. Als hij op de juiste momenten meezit in de kopgroep kan hij de Fransen dit jaar wellicht gelukkig maken!

3. Romain Bardet

Nog een Fransman dan, en wel de winnaar van vorig jaar, Romain Bardet. Vorig jaar was de bollentrui voor hem zeker een troostprijs, maar dit jaar zou dat wel eens anders kunnen zijn. In zijn laatste seizoen voor AG2R La Mondiale lijkt een klassement te hoog gegrepen. Misschien kan prolongatie een doel zijn?

Lees verder onder de foto.

Bardet is in zijn nopjes in de bergen. (Foto: Sirotti)

Hij kan klimmen, dat is bekend. In de Dauphiné en in La Route d'Occitanie eindigde hij in de top tien, maar is rijden voor de top tien wel genoeg voor Bardet? Zijn ploeg zal dit jaar minder in zijn dienst rijden, dus kan hij misschien wel ten aanval trekken in de bergen!

2. Egan Bernal

Op de tweede plaats hebben we weer een klassementsrenner staan, met de naam Egan Bernal. De Colombiaan zal het in de tijdrit niet van Primoz Roglic winnen, dus moet hij in de bergen tijd gaan winnen als hij gehecht is aan de eerste stek in het eindklassement. Naar zijn vorm is het gissen, door het mysterieuze uitstappen in de Dauphiné. Een slechte Bernal is natuurlijk topfavoriet voor de bollen, maar zelf zal hij hopen op meer.

Lees verder onder de foto.

Bernal hoopt die gekke klimtrui niet te hoeven dragen. (Foto: Sirotti)

Vorig jaar werd hij tweede in het bergklassement, slechts acht punten achter Bardet. De Colombiaan kan de bolletjes dus best wel winnen, als hij daar zin in heeft. Mocht hij vooral wachten tot de laatste col zal hij in punten wel tekort gaan komen tegen de vrijbuiters.

1. Julian Alaphilippe

Vorig jaar was hij eigenlijk ook al de favoriet voor de bergtrui: Julian Alaphilippe. Doordat hij min of meer per ongeluk een topklassement reed ging dat echter niet door. Dit jaar is dit niet zijn doel, dus zou hij wellicht, net als in 2018, beslag kunnen leggen op de bolletjestrui.

Lees verder onder de foto.

Alaphilippe is de topfavoriet voor de bollen. Maar is het zijn doel? (Foto: Sirotti)

Na de herstart van het seizoen was hij wat grillig, maar in de Dauphiné werd hij toch al weer tweede in het bergklassement. Daar deed hij alleen de laatste twee dagen zijn best voor, dus als hij het graag wil in de Tour de France is er zeker een kans van slagen!

(hoofdfoto: Sirotti, 2019)

Speel mee met de Tour de France-poule van In de Leiderstrui en win het shirt van Jumbo-Visma!

Ward Hilhorst (Mail: w.hilhorst@indeleiderstrui.nl)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws