Favorieten witte trui Tour de France | Wie legt Bernal vuur aan de schenen? IDL-producties
IDL-producties

Favorieten witte trui Tour de France | Wie legt Bernal vuur aan de schenen?

Favorieten witte trui Tour de France | Wie legt Bernal vuur aan de schenen?

Het winnen van de witte trui wordt vaak gezien als een voorbode op toekomstige Tour de France-winst. Waar verschillende renners dat waarmaakten en andere flopten, kan het wit ook prima met het geel samen gaan, zoals onder meer Egan Bernal vorig jaar liet zien. Kan hij het dit jaar weer? In de Leiderstrui zet de favorieten voor de witte trui van 2020 op een rij.

De witte trui werd in 1968 geïntroduceerd in de Tour de France. Toen was de trui echter nog een beloning voor de renner die bovenaan stond in het combinatieklassement, dat gebaseerd werd op de positie van de renner in de verschillende klassementen. Sinds 1975 is de witte trui daarentegen weggegeven voor de beste jongere in het algemeen klassement. Voor het jongerenklassement komen renners tot en met de leeftijd van 25 jaar in aanmerking. Daarbij geldt dat de renner op 1 januari in het jaar dat de Tour gehouden wordt jonger dan 25 jaar moet zijn.

Bekijk ook:
Voorbeschouwing parcours Tour de France
Favorieten bolletjestrui
Favorieten groene trui
Favorieten gele trui
Tips voor je Tour de France-poules
Nederlanders in de Tour de France

Laatste winnaars witte trui

2019 Egan Bernal
2018 Pierre Latour
2017 Simon Yates
2016 Adam Yates
2015 Nairo Quintana
2014 Thibaut Pinot
2013 Nairo Quintana
2012 Tejay van Garderen
2011 Pierre Rolland
2010 Andy Schleck

Favorieten witte trui 2020

10.  Valentin Madouas

Valentin Madouas maakt sinds vorig jaar indruk als renner in de etappekoersen en zware eendagskoersen. Zo reed de jonge Fransman vorig jaar in de, door Mathieu van der Poel gewonnen, Amstel Gold Race naar een knappe achtste plaats. In de Giro d’Italia die vlak daarna volgde, was hij in de bergen constant bij de beste twintig renners te vinden, wat hem een verdienstelijke dertiende plaats in het eindklassement opleverde. Dit jaar rijdt Madouas wederom sterk in de rondte, met onder andere een tweede plaats in de Grand Prix Cycliste la Marseillaise en een tiende plek in de Mont Ventoux Dénivelé Challenge.

Lees verder onder de foto.

Madouas bewees zich vorig jaar in het hooggebergte van de Giro d'Italia. (foto: Sirotti, 2019)

Het zal voor Madouas echter zeer lastig worden om de witte trui te winnen. Hoewel hij in de bergen lang mee kan, heeft hij nog niet laten zien met de pure klimmers als Bernal en Pogacar mee te kunnen. Daarnaast is zijn rol bij Groupama-FDJ vooral ondersteunend. Van Madouas wordt verwacht dat hij in de lastigere ritten en het hooggebergte zo lang mogelijk zijn kopman Thibaut Pinot zal bijstaan.

9. Marc Hirschi

Marc Hirschi maakte in 2019 zijn profdebuut voor Sunweb en deed dat verre van onopvallend. Hij profileerde zich als puncheur met een derde plaats in de Clásica San Sebastián en een tweede plek in de heuveletappe van de Binck BankTour. Bij de beloften was de Zwitser echter ook een goede klimmer en dat toonde hij in de recente Dauphiné ook bij de profs. In de twee laatste bergetappes ging Hirschi lang met de besten mee. Het doet de vraag rijzen: wat kan hij in de bergen van de Tour de France?

Lees verder onder de foto.

Toont Hirschi zich in de Tour de France als klassementsrenner? (foto: Patrick Brunt/Team Sunweb)

Hirschi hoeft alvast niet te knechten voor een kopman. Samen met Nicolas Roche en Tiesj Benoot mag hij in de zware etappes zijn gang gaan. Hij kan daarbij dus kiezen om lang bij de favorieten aan te haken of om mee te glippen met de ontsnapping en dagzeges na te jagen. De eerste week kent een aantal etappes waar een puncheur zijn slag kan slaan en biedt voor Hirschi de kans om de jongerentrui te veroveren. De trui vasthouden tot Parijs, lijkt echter wat té hoog gegrepen.

8. Lennard Kämna

Lennard Kämna maakte recent een ijzersterke indruk in de Dauphiné. Nadat zijn kopman Emanuel Buchmann uitviel in de Dauphiné, pakte de talentvolle klassementsrenner gelijk zijn kans om zichzelf te tonen. In de vierde etappe trok de jonge Duitser mee met een kopgroep van sterke namen, zoals Julian Alaphilippe en Michal Kwiatkowski. Op de slotklim reed hij ze er vervolgens met een snoeihard tempo één voor één af om daarna als winnaar over de streep te komen. Op de laatste dag stond Kämna er wederom, in het slotstuk van de laatste etappe kon hij een aanval van Tom Dumoulin volgen. Hij werd zesde in de etappe en knap achtste in het klassement.

Lees verder onder de foto.

Kämna viert zijn overwinning in de Dauphiné na een indrukwekkend staaltje fietsen. (foto: Sirotti)

In de Tour de France zal Kämna een belangrijke rol in de selectie van BORA-hansgrohe spelen. Na kopman Buchmann is hij één van de beste klimmers in de selectie. Kämna zal dus voornamelijk de rol van laatste man in de bergen voor Buchmann op zich nemen. Aangezien Jumbo-Visma en Team INEOS waarschijnlijk de koers zullen dragen, zal Kämna zijn energie kunnen bewaren voor het slot van de koers en lang met de besten mee kunnen gaan. Dat speelt een hoge klassering in het jongerenklassement alvast in de kaart.

7. Sergio Higuita

Sergio Higuita is sinds vorig jaar met een sterke opmars bezig. Na een tweede plaats in de Ronde van Californië, vierde plek in de Ronde van Polen en een ritzege in de Vuelta a Espana, trok Higuita dit jaar de sterke lijn door met het winnen van de Ronde van Colombia en een derde plaats in het eindklassement van Parijs-Nice. Zijn hervatting van het wielerseizoen in de Dauphiné pakte echter minder goed uit. Hij kwam ten val gedurende de tweede etappe en kon daarna niet meer imponeren. Zijn vorm richting de Tour de France is dus een vraagteken.

Lees verder onder de foto.

Higuita brak vorig jaar door met ritwinst in de Vuelta a Espana. (Foto: Sirotti, 2019)

EF Pro Cycling mikt met Higuita, Rigoberto Uran en Daniel Felipe Martínez vol op een goede klassering in het algemeen klassement. Higuita zal in eerste instantie dus een beschermde renner zijn. Daarentegen heeft zijn landgenoot Daniel Felipe Martínez met het winnen van de Dauphiné bewezen in topvorm te zijn en is het verre van ondenkbaar dat er tijdens de Tour een situatie zal ontstaan dat Higuita zijn eigen kansen zal moeten opofferen, waardoor het jongerenklassement uit zicht zal raken.

6. Enric Mas

Enric Mas begint 29 augustus aan zijn tweede Tour de France en zijn eerste in het shirt van Movistar. De 25-jarige Spanjaard maakte in 2018 naam door verrassend als tweede te eindigen in de Vuelta a Espana. Het leidde tot hoge verwachtingen van de Spanjaard voor zijn debuut in de Tour het jaar daarop, maar met een 22ste plaats in het eindklassement kon hij zijn prestatie in de Vuelta niet bevestigen. Mas maakte vervolgens de overstap naar Movistar. Dit seizoen kon hij in de wedstrijden die hij reed nog niet overtuigen, al leek hij in de laatste etappe van de Dauphiné er enigszins door te komen. Komt de topvorm op tijd voor Mas?

Lees verder onder de foto.

De topvorm was bij Mas de laatste weken nog ver te zoeken. (foto: Sirotti)

Movistar had de afgelopen jaren met de welbekende ‘El Tridente’ (Valverde, Nairo Quintana en Mikel Landa) grote ambities voor het klassement in de Tour, maar door onderling gekibbel kwam er weinig van. Dit jaar draagt Mas samen met Valverde het kopmanschap van de Spaanse ploeg. beide renners hebben sinds de herstart van het seizoen niet kunnen overtuigen, kortom geen van beide heeft een streepje voor op de ander. Mas zal bij Movistar alvast alle ruimte krijgen om zijn ambities, waaronder de witte trui, na te jagen en in potentie zou hij ver moeten kunnen komen.

5. David Gaudu

De nog altijd maar 23-jarige David Gaudu is de laatste jaren één van de grootste Franse klimtalenten en werd vorig jaar tijdens zijn debuut in de Tour de France al dertiende in. Dat leverde hem ook een tweede plek in het jongerenklassement op, al was dat wel bijna 24 minuten achter Tourwinnaar Bernal. Gaudu kwam recentelijk wisselvalig uit de coronapauze. In de slotetappe van de Ronde van Burgos werd hij wel zevende op de zeer steile Lagunas de Neila, maar recent moest hij de Dauphiné vanwege maagklachten laten schieten. Het is dus een beetje gissen naar zijn vorm.

Lees verder onder de foto.

Gaudu mocht vorig jaar de witte trui dragen omdat Bernal al het geel droeg. (foto: Sirotti, 2019)

In de Tour de France zal Gaudu dé belangrijkste man voor kopman Pinot zijn in de bergen. Dat hoeft hem echter niet meteen te beletten om een goed klassement te rijden. Groupama-FDJ heeft met Sebastian Reichenbach, Rudy Molard en Madouas meerdere renners die lang bergop mee kunnen, waardoor Gaudu zijn krachten kan sparen. Wil hij echter de strijd aangaan met onder andere Bernal en Pogacar om de witte trui, dan zal hij enige ruimte moeten krijgen van zijn kopman om aan te vallen.

4. Daniel Felipe Martínez

Daniel Felipe Martínez is zich de laatste jaren gestaag naar de toplaag van de klassementsrenners aan het werken. Het was tot dit jaar nog wat wisselvallig, al getuigden zijn derde plaats in de Ronde van Californië van 2018 en een tweede plek in de Gree-Tour of Guangxi 2019 al van het nodige talent. In 2020 heeft Martínez er met een tweede plek in de Ronde van Colombia en de winst in de Dauphiné weer een extra stap gezet en lijkt hij klaar om voor zijn eerste top-10 notering in een grote ronde te strijden.

Lees verder onder de foto.

Martínez rijdt naar de eindzege in de Dauphiné. (foto: Sirotti)

Martínez kan na het winnen van zijn eerste WorldTour-etappekoers rekenen op een beschermde rol bij EF Pro Cycling. De andere beschermde renners, Urán en Higuita, lijken momenteel over een minder niveau te beschikken en zullen zich mogelijk moeten schikken in een dienende rol. Alle ingrediënten voor een korte klassering in het klassement in de Tour lijken voor Martínez dit jaar aanwezig en de witte trui is dan ook geen onmogelijk streven.

3. Pavel Sivakov

Pavel Sivakov zal namens Team INEOS zijn debuut maken in de Tour de France. De Rus kwam eind 2017 samen met generatiegenoot Bernal bij INEOS, maar had wat meer tijd nodig om te presteren dan de Colombiaan. Vorig jaar brak Sivakov echter door met het winnen van de Tour of the Alps en de Ronde van Polen. Daarnaast werd hij negende in de Giro d’Italia. Dit jaar was Sivakov vooral sterk in de eerste koersen na de coronastop. Zo werk hij vlak achter zijn ploeggenoot Bernal tweede in La Route d'Occitanie en toonde hij zich, ondanks een flinke schuiver in een afdaling, erg sterk in de afsluitende bergetappe van de Dauphiné.

Lees verder onder de foto.

Kan Sivakov zijn kopman Bernal overtreffen en het wit voor zich opeisen? (foto: Sirotti)

Wil Sivakov de witte trui winnen, dan zal zijn kopman Bernal alvast tegen moeten vallen. De jonge klassementsrenner zal namelijk één van de laatste wagonnetjes bergop zijn voor de Colombiaanse Tourwinnaar. Team INEOS zal de Rus echter niet zomaar opofferen en proberen zo lang mogelijk achter de hand houden als alternatief, mocht het onverhoopt misgaan met Bernal.

2. Tadej Pogacar

Tadej Pogacar profileerde zich in zijn eerste profjaar (2019) meteen als toekomstig wereldtopper in de grote rondes door zich te meten met de beste klassementsrenners in het peloton. Met het winnen van de Ronde van Californië gaf hij een eerste signaal af om daarna in de Vuelta a Espana er een flinke schep bovenop te doen. Als vanzelfsprekend streed hij met kleppers als Primoz Roglic en Alejandro Valverde, won hij maar liefst drie bergetappes en stond hij als derde op het eindpodium in Madrid. Begin dit seizoen trok Pogacar de goede lijn voort met het winnen van de Ronde van Valencia en een tweede plek in het klassement van de UAE Tour. Daarnaast hervatte hij het seizoen onlangs goed met een vierde plaats in de Dauphiné, waar hij met de dag beter werd en dus klaar lijkt te zijn voor zijn debuut in de Tour de France.

Lees verder onder de foto.

Debuteert Pogacar net zo succesvol in de Tour als vorig jaar in de Vuelta? foto: Sirotti, 2019)

Bij UAE Team Emirates krijgt Pogacar alle ruimte om zijn ambities in het klassement na te streven. De ploeg schuift Fabio Aru officieel wel naar voren als dé kopman, maar dat is vooral om de druk bij de jonge Sloveen weg te halen. Als Pogacar zijn topniveau van de Vuelta van vorig jaar weet te evenaren of zelfs te overtreffen, is hij waarschijnlijk de enige die een goede Bernal van de witte trui kan afhouden.

1. Egan Bernal

Egan Bernal behoeft onderhand geen introductie meer. De Colombiaan steeg na zijn overstap naar Team INEOS (2018) snel door naar de absolute top van de klassementsrenners. De Tourwinst van vorig jaar was daar het ultieme bewijs van. Met zijn toenmalige leeftijd van 22 jaar werd hij ook één van de jongste Tourwinnaars ooit en won hij uiteraard de jongerentrui. Dit jaar is Bernal wederom één van de grote favorieten voor de Tour en dus ook de witte trui. Zijn aanloop naar de Tour was wat wisselend, met de winst in La Route d'Occitanie, een tweede plek in de Tour de l’Ain en een opgave uit voorzorg in de Dauphiné. De vorm was er echter doorgaans wel, dus is hij dé te kloppen man voor de andere jongeren, die graag de witte trui in Parijs om de schouders willen hebben.

Lees verder onder de foto.

Kan Bernal opnieuw het wit met het geel combineren? foto: Sirotti, 2019)

Oorspronkelijk zou Team INEOS naast Bernal ook voormalig Tour de France winnaars Geraint Thomas en Chris Froome als beschermde renners uitspelen. Door de mindere vorm van de twee Britten zag INEOS hier echter van af. Eén van de vervangers van Froome en Thomas is Giro d’Italia-winnaar Richard Carapaz. Hij zal naast kopman Bernal een beschermde rol krijgen en ook van Sivakov is het niet uitgesloten dat hij de vrijheid krijgt om lang vooraan het klassement te blijven. Bernal is echter gewoon dé absolute kopman en zal met niks minder genoegen nemen dan een nieuwe Tourwinst en daarmee dus ook een nieuwe witte trui. (hoofdfoto: Sirotti, 2019)

Speel mee met de Tour de France-poule van In de Leiderstrui en win het shirt van Jumbo-Visma!

Wilbert van der Velde - w.vandervelde@indeleiderstrui.nl

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws