Favorieten witte trui Tour de France 2021

Favorieten witte trui Tour de France | Combineert Pogacar wederom het wit met het geel?

Het winnen van de witte trui wordt vaak gezien als een voorbode op toekomstige Tour de France-winst. Waar verschillende renners dat waarmaakten en andere flopten, kan het wit ook prima met het geel samen gaan, zoals Tadej Pogacar en Egan Bernal de laatste twee jaar aantoonden. In de Leiderstrui zet de favorieten voor de witte trui van 2021 voor u op een rij!

De witte trui werd in 1968 geïntroduceerd in de Tour de France. Toen was de trui echter nog een beloning voor de renner die bovenaan stond in het combinatieklassement, dat gebaseerd werd op de positie van de renner in de verschillende klassementen. Sinds 1975 is de witte trui daarentegen weggegeven voor de beste jongere in het algemeen klassement. Voor het jongerenklassement komen renners tot en met de leeftijd van 25 jaar in aanmerking. Daarbij geldt voor de Tour van dit jaar dat de renner op of na 1 januari 1996 moet zijn geboren.

Bekijk ook:
Voorbeschouwing Tour de France
Favorieten gele trui
Favorieten groene trui
Favorieten bollentrui
Tour de France pooltips
Nederlanders in de Tour

Laatste winnaars witte trui Tour de France

2020 Tadej Pogacar
2019 Egan Bernal
2018 Pierre Latour
2017 Simon Yates
2016 Adam Yates
2015 Nairo Quintana
2014 Thibaut Pinot
2013 Nairo Quintana
2012 Tejay van Garderen
2011 Pierre Rolland

Favorieten witte trui Tour de France 2021

Verantwoording lijst:
Voor de totstandkoming van onderstaande lijst zijn alle redacteuren van In de Leiderstrui gevraagd naar hun top tien op de vraag: "Wie maakt de meeste kans om de witte trui te winnen?" Iedere top tien werd punten toegewezen, volgens het volgende rijtje: 12 punten voor de nummer één, 10 voor de nummer twee, en zo verder met 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2 en 1 punt. In totaal dienden zeven redacteuren hun top tien in, waardoor renners dus maximaal 84 punten konden verdienen. Bij iedere renner is het totaal aantal gekregen punten omgezet in een percentage van het totaal aantal punten. Zo krijg je een beter beeld hoe de kansenverhoudingen volgens In de Leiderstrui liggen!

10. Marc Hirschi (UAE Team Emirates, 9,5%)

Marc Hirschi kende in 2020 het seizoen van zijn doorbraak. Zo won hij de Waalse Pijl en reed hij naar het podium van zowel het WK als Luik-Bastenaken-Luik. Verder imponeerde de Zwitser in verschillende bergritten van de Tour en won hij de twaalfde etappe. Na zijn onverwachte en opmerkelijke overgang van Team DSM naar UAE Team Emirates heeft Hirschi echter niet meer dat niveau weten te evenaren. Zo was een zesde plek in Luik zijn meest aansprekende prestatie van dit jaar.

Hirschi lijkt met zijn huidige vorm een kleine rol te gaan spelen in het hooggebergte en de tijdritten van de Tour, waardoor het winnen van de witte trui op voorhand verre van realistisch is. Wel zou hij net als vorig jaar de trui enkele dagen kunnen dragen. Zo zijn de eerste twee Touretappes, die eindigen op een steile heuvel, zeer geschikt voor de Zwitser. Het is echter de vraag in hoeverre Hirschi zijn eigen ambities mag nastreven, ook in de eerste etappes. Bij UAE Team Emirates is Pogacar namelijk de absolute kopman en de Sloveen heeft al bewezen ook zelf op een puncheraankomst te kunnen winnen.

Favorieten witte trui Tour de France | Combineert Pogacar wederom het wit met het geel?

9. Valentin Madouas (Groupama-FDJ, 22,6%)

De 24-jarige Valentin Madouas is één van de grotere Franse talenten op gebied van heuvelachtige eendagskoersen en staat ook zijn mannetje in rittenkoersen. In 2019 werd hij al knap dertiende in de Giro d’Italia en vorig jaar werd hij 27ste bij zijn debuut in de Tour. Die laatste prestatie bracht Madouas ook een derde plek in het jongerenklassement. Bij het winnen van het wit kwam hij echter nooit in de buurt. Zijn achterstand op Pogacar was namelijk een uur en 42 minuten.

Dit jaar is voor Madouas de laatste kans om de witte trui te winnen, maar het is twijfelachtig of hij een voorname rol zal spelen in het jongerenklassement. Zo is de conditie van de Fransman dit jaar wisselvallig. Hij begon nochtans sterk met een zevende plek in de Tour du Var. Daarna bleven top tien-klasseringen echter uit. Wat mogelijke witte trui-ambities verder hindert, is de Tourselectie van Groupama-FDJ. Enerzijds is die vooral toegespitst op sprinter Arnaud Démare en anderzijds heeft Madouas David Gaudu boven zich staan als speerpunt voor de bergritten en een mogelijk klassement. De ruimte voor eigen ambities is dus beperkt.

Favorieten witte trui Tour de France | Combineert Pogacar wederom het wit met het geel?

8. Neilson Powless (EF Education-Nippo, 29,8%)

Neilson Powless stond bij de beloften te boek als een begenadigd talent, maar de Amerikaan heeft in zijn eerste vier jaren bij de profs de verwachtingen niet echt waargemaakt. Wel staat hij aardig zijn mannetje in de rittenkoersen, vooral dit seizoen. Zo werd Powless vijfde in de UAE Tour en veertiende in de recente Ronde van Zwitserland. Verder zijn de klim- en tijdritkwaliteiten van de Amerikaan in balans, wat goed aansluit bij het Tour de France parcours van dit jaar.

Het is echter de vraag in welke rol Powless de Tour zal aanvatten. Zo heeft EF Education-Nippo met Rigoberto Urán en Sergio Higuita twee renners die op papier een beter klassement dan Powless zouden moeten kunnen rijden. Daarnaast zal de ambitie van Powless mogelijk meer liggen bij het winnen van etappes, net als vorig jaar. Toen reed hij bij zijn debuut een zeer aanvallende Tour, wat hem twee keer een top vijf-klassering bracht. Kiest hij wederom voor de aanval, dan zal dat waarschijnlijk ten koste gaan van een goed resultaat in het jongerenklassement.

Favorieten witte trui Tour de France | Combineert Pogacar wederom het wit met het geel?

7. Sergio Higuita (EF Education-Nippo, 35,7%)

Net als vorig jaar staat Sergio Higuita weer op de lijst. De 23-jarige Colombiaan kende vorig seizoen een teleurstellend debuut in de Tour. Zo werd hij in het begin van de vijftiende etappe omver gereden door Bob Jungels, waarna de verwondingen hem tot een opgave dwongen. Higuita zal zich alvast graag willen revancheren, maar achter de huidige conditie van de renner staat een groot vraagteken. Hij heeft sinds eind april namelijk niet meer gekoerst.

We moeten zijn kansen dus baseren op zijn optredens eerder in het seizoen. Dat levert een wat gemengd beeld op. Zo begon Higuita sterk met twee top vijf-plekken in de bergaankomsten van de UAE Tour en werd hij sterk derde in de bergrit van de Tirreno-Adriatico. Vervolgens reed hij een matige Ronde van het Baskenland en ook in de Ardennenklassiekers kwam hij niet helemaal uit de verf. Bovendien is het maar de vraag of Higuita een klassement van de ploeg zal mogen nastreven. EF Education-Nippo heeft met Rigoberto Urán namelijk een meer ervaren optie, die met een tweede plek in de Ronde van Zwitserland al blijk gaf van goede vorm.

Favorieten witte trui Tour de France | Combineert Pogacar wederom het wit met het geel?

6. Aurélien Paret-Peintre (AG2R Citroën Team, 42,9%)

Waar de laatste jaren de toptalenten het wielrennen beginnen te domineren, zijn er ook nog renners die het pad van een geleidelijke ontwikkeling volgen. Eén van hen is Aurélien Paret-Peintre. De 25-jarrige Fransman maakt zijn debuut in de Tour en is een interessante outsider voor het jongerenklassement. Vorig jaar werd Paret-Peintre zestiende in de Giro d’Italia, zijn eerste grote ronde, en dit jaar bouwt hij voort op die prestatie. Zo won de Fransman begin dit seizoen de Grand Prix Cycliste la Marseillaise, werd hij tweede in de bergachtiche eendagskoers Mercan'Tour Classic Alpes-Maritime en negende in Parijs-Nice. Verder toonde hij met een dertiende plek in de Dauphiné aan dat het met de vorm richting de Tour de France wel snor zit.

Binnen de Tourselectie van AG2R Citroën is Paret-Peintre samen met Ben O’Connor de aangewezen renner om in de bergen succes te boeken. O’Connor is van de twee de sterkste, maar een scenario waar Paret-Peintre enkel voor zijn ploegmaat moet rijden is onwaarschijnlijk, of de Australiër moet tegen de verwachtingen in heel hoog staan in het klassement. De ruimte voor eigen ambities lijkt er dus voor Paret-Peintre te zijn. Het is echter afwachten op welk gebied die liggen. Zo kan hij een bergrit vanuit de vlucht winnen, of meedoen voor een top vijftien-klassering in het klassement. Het tweede streven past alvast het beste bij een korte uitslag in het jongerenklassement.

Favorieten witte trui Tour de France | Combineert Pogacar wederom het wit met het geel?

5. Lucas Hamilton (Team BikeExchange, 47,6%)

Waar Lucas Hamilton de voorbije jaren vooral als belangrijke knecht voor de gebroeders Yates fungeerde, ontpopt hij zich dit seizoen tot een goede klassementsrenner in de WorldTour. Zo noteerde hij een knappe vierde plek in Parijs-Nice en top tien-klasseringen in de Ronde van Catalonië en de Ronde van Romandïë. Ook in de Ronde van Zwitserland was Hamilton op weg naar een top tien-plaats, maar een maagvirus dat rondging binnen de ploeg noopte de Australiër om op te geven.

De voorbereiding van Hamilton op de Tour verliep dus niet ideaal, maar normaal gesproken zal hij volledig fit aan de start van de belangrijkste grote ronde staan. De belangrijkste vraag is echter: wordt Hamilton door BikeExchange uitgespeeld als beschermde renner? Esteban Chaves en Simon Yates nemen namelijk ook deel aan de Tour en staan in de hiërarchie normaal gesproken hoger. Mocht Hamilton zijn kans mogen gaan, dan lijkt een eindklassering in de top vijftien haalbaar, wat gelijk maakt dat hij mee zal doen met de beteren in het jongerenklassement.

Favorieten witte trui Tour de France | Combineert Pogacar wederom het wit met het geel?

4. Brandon McNulty (UAE Team Emirates, 50%)

Brandon McNulty heeft alle kwaliteiten om na de eerste Tourweek hoog in het jongerenklassement te staan. Hij is namelijk exposief, wat in de eerste twee punchetappes goed van pas zal komen. Verder is hij een uitmuntende tijdrijder, waardoor hij in de eerste tijdrit veel tijd kan pakken op de concurrentie. De talentvolle ronderenner is echter wisselvallig bergop en lijkt vooralsnog inhoud te missen voor een stabiele derde week. Zo deed hij vorig jaar lang mee om een top tien-plek in de Giro d’Italia, waarna hij in de bergachtige slotweek snel ver terug zakte naar een uiteindelijk vijftiende plek.

Dit jaar herinneren we McNulty vooral van de Ronde van het Baskenland. Hij maakte daar veel indruk en droeg de gele leiderstrui tot de laatste etappe, waar hij door Jumbo-Visma kapot werd gereden en zodoende naar de zeventiende plek in het klassement kukelde. Voor McNulty wordt het dit jaar lastig om een rol te spelen in het jongerenklassement. UAE Team Emirates zet namelijk alles op een nieuwe eindzege van kopman Tadej Pogacar en normaal gesproken zal de Amerikaan in zijn dienst moeten rijden. Het is echter wel denkbaar dat UAE McNulty gaat inzetten als back-up voor Pogacar, mocht er in de chaos van de Tour onverhoopt wat misgaan.

Favorieten witte trui Tour de France | Combineert Pogacar wederom het wit met het geel?

3. Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma, 54,8%)

2021 kan gerust als de échte doorbraak van Jonas Vingegaard worden genoemd. Waar hij in de voorbije jaren al de nodige indruk maakte met een ritzege in de Ronde van Polen 2019 en in zijn rol als knecht voor Primoz Roglic in de Vuelta van 2020, heeft de Deen er dit seizoen op zijn zachts gezegd een stapje bijgezet. Een ritzege in de UAE Tour, de eindzege en twee ritzeges in Coppi e Bartali en een tweede plek in het klassement van de Ronde van Baskenland, menig renner zou voor die resultaten tekenen.

Alles draait bij Jumbo-Visma echter om het winnen van de Tour met Roglic en dat maakt dat Vingegaard geen waarschijnlijke kandidaat voor de witte trui is. We kunnen de Deen echter niet onbenoemd laten, want van de jongere deelnemers is hij qua kwaliteiten en potentieel één van de beste. Vingegaard kan in topvorm lang mee met de beste renners bergop en beschikt over een tijdrit waar weinig ronderenners aan kunnen tippen. Met twee tijdritten in de Tour zou hij dus ver kunnen komen in het jongerenklassement. De vraag blijft echter: gaat Jumbo-Visma hem als back-up voor Roglic inzetten?

Favorieten witte trui Tour de France | Combineert Pogacar wederom het wit met het geel?

2. David Gaudu (Groupama-FDJ, 83,3%)

Wil David Gaudu de witte trui winnen, dan zal het dit jaar moeten gebeuren. De gevleugelde Franse klimmer wordt in oktober namelijk 25 jaar en komt dus volgend jaar niet meer in aanmerking voor het jongerenklassement. Gaudu is alvast bezig aan een sterk jaar. Hij won de Faun-Ardèche Classic en de slotetappe van de Ronde van het Baskenland, waar hij als vijfde eindigde in het klassement. Daarnaast schitterde Gaudu in Luik-Bastenaken-Luik met een derde plaats als resultaat.

De weg van Gaudu richting de Tour verliep niet geheel vlekkeloos. Zo kwam hij in de voorbereiding op de Dauphiné tijdens een trainingsrit ten val. Het had echter geen grote gevolgen voor zijn conditie, die in de Franse rittenkoers prima bleek. De klimmer werd alsmaar sterker en besloot de afsluitende bergetappes als zevende en vijfde. Tijdens de Tour zal Gaudu van zijn ploeg, Groupama-FDJ, alle ruimte krijgen om zich te meten met de beste klimmers, maar of dat zal leiden tot de witte trui, valt te betwijfelen. De twee vlakke tijdritten in de Tour zijn immers verre van ideaal voor de Fransman.

Favorieten witte trui Tour de France | Combineert Pogacar wederom het wit met het geel?

1. Tadej Pogacar (UAE Team Emirates, 100%)

We besluiten de lijst uiteraard met Tadej Pogacar, de torenhoge favoriet om het jongerenklassement te winnen. De kopman van UAE Team Emirates won vorig jaar bij zijn debuut gelijk de Tour de France en daarmee ook de witte trui. Pogacar is nog altijd slechts 22 jaar en komt na dit jaar nog twee jaar in aanmerking voor het jongerenklassement. De voortekenen voor een nieuwe witte trui zijn met een ijzersterk voorjaar alvast uitermate gunstig.

Het winnen van de Tour de France op jonge leeftijd kan voor veel druk zorgen om te bevestigen, maar Pogacar lijkt er geen last van te hebben en blijft de topprestaties aan elkaar rijgen. Hij won dit jaar al de UAE Tour, de Tirreno-Adriatico, Luik-Bastenaken-Luik en de Ronde van Slovenië. In die laatste koers bereidde Pogacar zich voor op de Tour de France. Waar de Sloveen vorig als outsider aan de Tour begon, behoort hij dit jaar tot de topfavorieten. Herhaalt hij zijn prestatie van vorig jaar, dan is het wit vanzelfsprekend voor hem. En al wint Pogacar het geel niet, dan nog is de kans zeer groot dat hij in Parijs wel in de witte trui zal worden gehuldigd.

Favorieten witte trui Tour de France | Combineert Pogacar wederom het wit met het geel?

Wilbert van der Velde (w.vandervelde@indeleiderstrui.nl)

Heb jij de app van In de Leiderstrui al!? Download 'm nu via Android of IOS en blijf nog beter en sneller op de hoogte van de laatste wielernieuwtjes, interviews, opinie en achtergronden!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Programma, uitslagen en medaillespiegel wielrennen Olympische Spelen Tokio 2020

De Spelen zijn in volle gang! De gemiddelde wieler- en sportfan was pas net bekomen van de Tour de France, maar kreeg meteen...

Baanwielrennen Olympische Spelen Tokio 2020 | Dag één zit erop, wat brengt de rest?

Na het wegwielrennen, de mountainbike en het BMX'en is het in Tokio tijd voor de laatste fietsdiscipline op de Olympische Spe...

Zeeman voor lastige klus: 'Moeten een manier vinden om Pogacar te kunnen verslaan'

Merijn Zeeman heeft al een tipje van de sluier opgelicht over de strategie van Jumbo-Visma voor de komende jaren. In gesprek...

Zien om te geloven: stuur Australische baanwielrenner breekt af aan 60 km/u

Een ongelofelijk beeld tijdens de kwalificatie voor de ploegachtervolging bij de Australische mannen maandagochtend. Alexande...

BMX'er Connor Fields (olympisch kampioen 2016) liep hersenbloeding op bij crash in Tokio

Het was een naar gezicht zaterdag: de Amerikaanse BMX'er Connor Fields, regerend olympisch kampioen, die met een brancard wer...

Baanwielrennen: Regen van olympische en wereldrecords, Nederland grijpt net naast brons

De eerste dag van het baanwielrennen op de Olympische Spelen was er een van héél hoog niveau. Wereldrecord na wereldrecord we...

Nizzolo klopt Buitrago en BORA-mannen op slotklim in Circuito de Getxo

Giacomo Nizzolo heeft op knappe wijze de Circuito de Getxo op zijn naam geschreven. De Italiaan was in een lastige slotkilome...

Van de redactie | Waarom gebruikt IDL soms een wat oudere foto bij artikelen?

Geen enkel mediabedrijf ontkomt eraan: het maken van keuzes. Wat is nieuws, waar ligt de interesse van onze lezers en hoe pro...

Minder stagiairs in WT-peloton: Van Tricht voegt zich bij Deceuninck-Quick-Step

Het is een bekend fenomeen in de wielersport: stagiairs. Vanaf 1 augustus rijden er bij verschillende WorldTour-ploegen weer...

Onder de Radar | Welke renners gaven een voorzet voor goede prestaties in Vuelta of najaar?

In de maand juli ging het leeuwendeel van de aandacht van de wielerliefhebber natuurlijk naar de Vuelta, maar in de schaduw v...

Lees meer

Net binnen

Ensing stopt na Ronde van Drenthe met wielrennen, Korevaar en Stultiens blijven bij Liv

Er is nieuws over de toekomst van drie subtoppers in het Nederlandse vrouwenwielrennen. De 34-jarige Janneke Ensing hangt bin...

Spanje stuurt supertalenten Ayuso en Rodríguez als kopmannen naar de Tour de l'Avenir

De Tour de l'Avenir mag dan pas over anderhalve week starten, het is nu al zo'n beetje bekend welke equipe als topfavoriet be...

Favorieten etappe 1 Ronde van Burgos 2021 | Typisch Spaanse aankomst in ouverture

De Ronde van Burgos geldt dit jaar als dé voorbereidingskoers op de Vuelta. Een groot deel van de favorieten voor de Spaanse...

Baanwielrennen Olympische Spelen Tokio 2020 | Dag één zit erop, wat brengt de rest?

Na het wegwielrennen, de mountainbike en het BMX'en is het in Tokio tijd voor de laatste fietsdiscipline op de Olympische Spe...

Programma, uitslagen en medaillespiegel wielrennen Olympische Spelen Tokio 2020

De Spelen zijn in volle gang! De gemiddelde wieler- en sportfan was pas net bekomen van de Tour de France, maar kreeg meteen...

Lees meer