Favorieten gele trui Tour de France | Clash tussen Roglic, Pogacar en INEOS-armada! Wielrennen
Wielrennen

Favorieten gele trui Tour de France 2021

Favorieten gele trui Tour de France | Clash tussen Roglic, Pogacar en INEOS-armada!

Het grootste wielerevenement ter wereld staat weer op het punt van beginnen: de Tour de France. Wie staat er met de maillot jaune te pronken op de Champs-Élysées? In de Leiderstrui blikt vooruit en zet de grootste favorieten voor eindwinst op een rijtje!

Deze editie van de Tour de France is alweer nummer 108, nadat de eerste editie van de Franse etappekoers plaatsvond in 1903. De gele trui werd echter pas ingevoerd tijdens de Tour van 1919 en werd voor het eerst gedragen door de Fransman Eugène Christophe. De eerste winnaar van de gele trui was echter een Belg genaamd Firmin Lambot. De trui kreeg de kleur geel vanwege de sponsor, nu bekend onder de naam L'Équipe, die haar krant op geel papier bedrukte.

In het recente verleden domineerde INEOS Grenadiers de Tour de France met zeven zeges in tien jaar, maar vorig jaar was dat niet het geval. In 2020 pakte een ontketende Tadej Pogacar in de slottijdrit de gele trui van Primoz Roglic, terwijl het jaar daarvoor Egan Bernal uit de schaduw van zijn kopman Geraint Thomas trad en wél succes boekte namens INEOS. Drie van hen zijn er dit jaar weer bij en behoren opnieuw tot de topfavorieten. Wordt het wederom een duel tussen de Slovenen, weet INEOS Grenadiers het acht gele truien in tien jaar te maken of gaat een van de outsiders aan de haal met de eindwinst?

Bekijk ook:
Voorbeschouwing Tour de France
Favorieten groene trui
Favorieten bollentrui
Favorieten witte trui
Tour de France pooltips
Nederlanders in de Tour

Laatste winnaars gele trui Tour de France

2020: Tadej Pogacar
2019: Egan Bernal
2018: Geraint Thomas
2017: Chris Froome
2016: Chris Froome
2015: Chris Froome
2014: Vincenzo Nibali
2013: Chris Froome
2012: Bradley Wiggins
2011: Cadel Evans

Favorieten gele trui 2021

Uitleg puntentelling:
Voor de totstandkoming van deze lijst zijn alle redacteuren van In de Leiderstrui gevraagd naar hun top tien op de vraag: "Wie maakt de meeste kans om de Tour de France te winnen?" Iedere top tien werd punten toegewezen, volgens het volgende rijtje: 12 punten voor de nummer één, 10 voor de nummer twee, en zo verder met 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2 en 1 punt. In totaal dienden veertien redacteuren hun top tien in, waardoor renners dus maximaal 168 punten konden verdienen. Bij iedere renner is het totaal aantal gekregen punten omgezet in een percentage van het totaal aantal punten. Zo krijg je een beter beeld hoe de kansenverhoudingen volgens In de Leiderstrui liggen!

10. Steven Kruijswijk (Jumbo-Visma, 10,1%)

We beginnen deze lijst met Steven Kruijswijk. De Nederlander reed in het verleden zeer sterke klassementen, bijvoorbeeld in de Giro d'Italia van 2016, waar hij op weg was naar de eindzege, tot een valpartij roet in het eten gooide. In de Tour de France van 2019 wist hij een derde plek bemachtigen. Van die klasse heeft de renner van Jumbo-Visma dit jaar echter nog niets laten zien. Een vijftiende plek in het Critérium du Dauphiné, terwijl hij in de rondes van Romandië en Catalonië en Parijs-Nice niet in de top twintig eindigde. De kwaliteit is er, maar is de vorm aanwezig?

Kruijswijk rijdt deze Tour de France volledig in dienst van Roglic, dus voor eigen kansen kan hij waarschijnlijk niet gaan, maar dat zegt niet alles. Wanneer de Sloveen wegvalt, komen er wellicht mogelijkheden voor de Nederlander, waarnaast Tom Dumoulin in zijn schaduw vorig jaar zevende werd. Met de in het verleden bewezen klimkwaliteiten, zijn degelijke tijdrit en het feit dat de 34-jarige renner vaak het beste is in de derde week (en daar ook dit jaar het zwaartepunt ligt), is het parcours hem niet slecht gezind.

Favorieten gele trui Tour de France | Clash tussen Roglic, Pogacar en INEOS-armada!

9. Tao Geoghegan Hart (INEOS Grenadiers, 20,2%)

Op plek nummer negen van deze lijst vinden we de winnaar van de Giro d'Italia 2020 terug: Tao Geoghegan Hart. Dit jaar begon wat stroef voor de renner van INEOS Grenadiers, met een knieblesure en hersenschudding na een valpartij en opgaves in Parijs-Nice en de Ronde van het Baskenland. Inmiddels lijkt hij de vorm weer enigszins hervonden te hebben. Met een tiende plek in het Critérium du Dauphiné zien we weer een glimp van zijn Giro-vorm, al kon hij vaak net niet mee met de besten mee bergop.

In de Britse formatie is Geoghegan Hart geen kopman. Sterker nog, hij lijkt pas de vierde pion in de rangschikking. Toch dichten we hem een kans op de eindwinst toe. De Brit won de Giro per slot van rekening nadat zijn kopman, Thomas, vroeg was uitgevallen. In die koers liet hij zien een grote ronde te kunnen winnen en in de Tour kan ook zomaar blijken dat de 26-jarige de beste benen heeft van zijn ploeg.

Favorieten gele trui Tour de France | Clash tussen Roglic, Pogacar en INEOS-armada!

8. Wilco Kelderman (BORA-hansgrohe, 23,8%)

De derde renner van deze lijst is wederom een Nederlander en tevens de tweede renner die in de Giro d'Italia van 2020 een podiumplek wist te behalen. Wilco Kelderman verloor dan wel de roze trui in de laatste dagen, mede door de geringe steun vanuit zijn ploeg, het liet zien dat de Nederlander in staat is tot grootse prestaties in een grote ronde. Dit seizoen liet hij wederom zien over goede benen te beschikken: vijfde in de Ronde van Catalonië, tiende in de Ronde van Romandië en vierde in het Critérium du Dauphiné. En dan te bedenken dat hij dit seizoen begon met een harde aanrijding tijdens een training...

In zijn nieuwe ploeg BORA-hansgrohe is Kelderman gelijk de absolute kopman in de Tour de France. In de bergen krijgt hij steun van Patrick Konrad, terwijl ook Emanuel Buchmann af en toe kan helpen. De vraag bij de Nederlander is echter vooral of hij van pech en valpartijen gespaard blijft. In de Giro d'Italia wist hij derde te worden en in de Vuelta a España werd hij vierde, maar in de Tour kwam het er nog niet uit. Zijn beste prestatie is een 32e plek. De benen lijken goed genoeg, maar weet hij op de fiets te blijven zitten?

Favorieten gele trui Tour de France | Clash tussen Roglic, Pogacar en INEOS-armada!

7. Rigoberto Urán (EF Education-NIPPO, 29,7%)

Wie ook onlangs nog een goede vorm liet zien, is Rigoberto Urán. De Colombiaan reed tot voor kort een kleurloos jaar met een 37e en 52e plek in de Étoile de Bessèges en Ronde van Catalonië, maar in de Ronde van Zwitserland stond hij er opeens weer. Met een indrukwekkende zege in de klimtijdrit en een tweede plaats in het eindklassement, liet hij zien precies op tijd in vorm te komen voor de Tour de France.

Die koers is hem niet onbekend, want Urán werd al eens tweede in 2017. Sindsdien reed hij nog een paar keer naar top tien plekken in grote rondes, maar echt dicht bij een overwinning kwam hij niet meer. Dat is nu misschien wel anders. Zijn ploegbaas Jonathan Vaughters wil richting de Tour de tactiek aanpassen nu Urán zo goed blijkt te zijn: 'Onze Tourselectie gaat niet veranderen, maar de manier waarop we de renners in gaan zetten mogelijk wel.' Krijgt Urán een ploeg om hem heen gebouwd, en zo ja, gaat hem dat helpen richting een verrassende zege?

Favorieten gele trui Tour de France | Clash tussen Roglic, Pogacar en INEOS-armada!

6. Richie Porte (INEOS Grenadiers, 35,7%)

Waar Urán in de Ronde van Zwitserland zijn goede vorm etaleerde, deed Richie Porte datzelfde in de andere voorbereidingskoers op de Tour de France. In het Critérium du Dauphiné maakte hij gebruik van het ploegenspel van INEOS Grenadiers en wist hij in de eindzege te pakken voor ploeggenoot en kopman Thomas. Ook in de andere koersen die hij reed, presteerde de Australiër zeer goed. Hij werd tweede in zowel de Ronde van Catalonië als de Ronde van Romandië.

Waar Porte vorig jaar als kopman van Trek-Segafredo nog derde wist te worden in de Tour, rijdt hij dit jaar in dienst van anderen. Dat betekent echter niet dat de 36-jarige zijn kansen niet krijgt. Zoals in de Dauphiné bleek, behoort een tactisch spel met meerdere topklassementsrenners tot de mogelijkheden bij INEOS Grenadiers, zoals hijzelf in een interview liet doorschemeren. De vraag is natuurlijk wel of Porte op de fiets blijft. Hij kende zijn portie pech en valpartijen in het verleden en reed vaak de Tour niet uit of vergooide met een valpartij een goed klassement.

Favorieten gele trui Tour de France | Clash tussen Roglic, Pogacar en INEOS-armada!

5. Miguel Ángel López (Movistar, 35,7%)

De nummer vijf van deze lijst is Miguel Ángel López. Hij maakte dit seizoen de overstap van Astana-Premier Tech naar Movistar, maar in de eerste maanden bleek dat nog weinig succesvol. Na een coronabesmetting werd het begin van zijn seizoen overhoop gegooid. Inmiddels lijkt Superman weer in topconditie te zijn. In de Ruta del Sol pakte hij een etappe en de eindzege, waarna de Colombiaan in de Dauphiné een van de beste klimmers was. In de Mont Ventoux Dénivelé Challenge haalde hij vervolgens verwoestend uit met een wereldtijd.

In zijn nieuwe ploeg lijkt het erop dat López als kopman aan de start staat van de Tour de France. Zowel Alejandro Valverde als Enric Mas deden kopwerk voor hem in de Dauphiné. Met een goede ploeg achter hem moet de 27-jarige renner in staat zijn om bergop zijn mannetje te staan in Frankrijk. In de tijdritten kan hij nog wel eens wat tijd verliezen, maar wanneer het hooggebergte eraan komt, verwachten wij hem aan het front.

Favorieten gele trui Tour de France | Clash tussen Roglic, Pogacar en INEOS-armada!

4. Geraint Thomas (INEOS Grenadiers, 53,5%)

INEOS Grenadiers komt met een sterrenensemble naar de Tour de France en dat blijkt ook in dit artikel. De derde renner van de ploeg die we noemen als kanshebber is Geraint Thomas. De Brit kon vorig jaar moeilijk zijn vorm vinden en moest door enorme pech met een valpartij opgeven in de Giro d'Italia. Maar in 2021 loopt alles op rolletjes. In zijn laatste drie koersen wist hij het podium te behalen: derde in Catalonië, eerste in Romandië en derde in de Dauphiné. In de Dauphiné won hij bovendien nog een rit.

Thomas liet in de Tour de France vaker zijn klasse zien. Hij wist in 2018 te winnen, terwijl hij in 2019 een tweede plek behaalde. INEOS Grenadiers heeft dit jaar vertrouwen in een herhaling van die prestatie en neemt hem mee als kopman. Met de enorm sterke groep die hij meekrijgt, moet de zeer sterke tijdrijder een gooi kunnen doen naar een eindoverwinning. De 35-jarige Brit moet dan wel concurreren met een of meerdere renners binnen zijn ploeg, maar Thomas liet in 2018 (Froome) en 2019 (Bernal) zien dat hij onder die omstandigheden prima presteert.

Favorieten gele trui Tour de France | Clash tussen Roglic, Pogacar en INEOS-armada!

3. Richard Carapaz (INEOS Grenadiers, 60,7%)

De grootste concurrent van Thomas binnen zijn eigen ploeg lijkt Richard Carapaz. De man uit Ecuador is bergop een van de sterkste renners van het peloton en dat liet de renner van INEOS Grenadiers dit jaar al meermaals zien. In de klassiekers Luik-Bastenaken-Luik en de Waalse Pijl deed hij mee tot in de finale en in de Ronde van Zwitserland was hij bergop veruit de sterkste. Ook in de tijdrit is hij sterk verbeterd, zo liet hij onlangs weten. Dat bleek in Zwitserland met een knappe vijftiende plek in de korte, vlakke openingsrit en een vierde plek in de klimtijdrit.

In het bovengenoemde artikel vertelt Carapaz dat hij het kopmanschap deelt met Thomas. De koers gaat dan uitwijzen wie de echte kopman wordt. In de grote rondes liet hij al zien drie weken top te kunnen zijn met de verrassende Girozege van 2019 en een tweede plek in de Vuelta a España in 2020. Als de Ecuadoraan in de tijdrit echt zo sterk verbeterd is als hij beweert, achten we de 27-jarige in staat tot de eindzege. Bergop liet hij in de afgelopen Vuelta a España zien goed met Roglic mee te kunnen, en als de Vuelta nog twee of drie dagen langer had geduurd...

Favorieten gele trui Tour de France | Clash tussen Roglic, Pogacar en INEOS-armada!

2. Primoz Roglic (Jumbo-Visma, 90,4%)

De nummer twee van vorig jaar staat ook nu nipt tweede. Primoz Roglic was heel succesvol in het voorjaar. Hij won drie etappes in Parijs-Nice en was op weg naar de eindzege tot twee valpartijen roet in het eten gooiden. In het Baskenland was hij Pogacar te slim af, waarna hij in de Waalse klassiekers om de winst meestreed. Winnen lukte hem echter niet. Sindsdien reed hij geen koers meer, dus het is gissen naar de vorm. Slecht hebben we de Sloveen nog weinig gezien, dus reken maar op een man in topvorm.

Na zijn tweede plaats in de Tour de France van vorig jaar revancheerde Roglic zich met winst in Luik-Bastenaken-Luik en de eindzege in de Vuelta a España, dus mentaal zit het wel goed met hem. De vraag bij de 31-jarige Sloveen is hoe zijn ploeg aan de start verschijnt. Kruijswijk was in de voorbereiding niet goed, Sepp Kuss wisselvallig en Jonas Vingegaard komt terug van een blessure. Als zijn knechten hun vorm hervinden is dat een enorme boost voor zijn winstkansen, maar Roglic is met zijn tijdrit- en klimkwaliteiten op zichzelf al een echte topfavoriet. Jumbo-Visma heeft bovendien al aangekondigd dat het dit jaar de koers niet zal dragen en dat die taak voor andere teams is. Is dat net dat beetje energie dat Roglic nodig heeft om nu wel te winnen?

Favorieten gele trui Tour de France | Clash tussen Roglic, Pogacar en INEOS-armada!

1. Tadej Pogacar (UAE Team Emirates, 91,6%)

De revelatie van de Tour de France 2021 mag natuurlijk niet ontbreken op deze lijst en hij staat volgens de redactie op nummer één. Met zijn zinderende overwinning in de tijdrit naar La Planche des Belles Filles wist hij zijn eerste Tourzege op te eisen en dit jaar zal Tadej Pogacar zijn titel willen prolongeren. Dit seizoen is hij verder gegaan met waar hij mee bezig was: winnen. De UAE Tour, de Tirreno-Adriatico, Luik-Bastenaken-Luik en de Ronde van Slovenië rondde hij allemaal als winnaar af.

Bij UAE Team Emirates is hard gewerkt om een goede ploeg om Pogacar heen te bouwen, want dat ontbrak er vorig jaar nog aan. Rafal Majka en Marc Hirschi werden aangetrokken, terwijl ook Brandon McNulty en Davide Formolo hun opwachting maken in de Tour. Dit alles om op te kunnen boksen tegen Jumbo-Visma en INEOS Grenadiers. Bergop moet hij hopen dat zijn ploeg mee kan, want de druk is dit jaar een stuk groter. In de Ronde van het Baskenland werd zijn ploeg in de luren gelegd door Jumbo-Visma, waardoor hij in het enige rechtstreekse duel van het jaar zijn meerdere moest erkennen in zijn landgenoot Roglic. Bergop lijkt echter al anderhalf jaar niemand beter dan een Pogacar in topvorm.

Favorieten gele trui Tour de France | Clash tussen Roglic, Pogacar en INEOS-armada!
Poll

Wie wint de Tour de France 2021?

Door: Pim Lansbergen (E-mail: redactie@indeleiderstrui.nl)

Heb jij de app van In de Leiderstrui al!? Download 'm nu via Android of IOS en blijf nog beter en sneller op de hoogte van de laatste wielernieuwtjes, interviews, opinie en achtergronden!


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws